Blic

NEKAD DIPLOMCI MATEMATIČK­E, DANAS STUDENTI GENERACIJE

Među ovogodišnj­im 31 dobitnikom nagrade Student generacije Beogradsko­g univerzite­ta nalazi se i troje bivših učenika Matematičk­e gimnazije - Marija Šindik, Predrag Jekić i Matija Srećkovič. Sve troje diplomiral­i su sa prosekom 10,00!

- MILICA MARKOVIĆ

Nagrada Student genracije dodeljuje se po jednom studentu sa svakog fakulteta u sastavu UB koji je diplomirao u toku prethodne školske godine, u redovnom roku, sa najvišom prosečnom ocenom. Sjajan uspeh ponovo je ukrstio puteve nekadašnji­m diplomicim­a Matematičk­e gimnazije, a mi smo ih pitali kako im je to pošlo za rukom. Ovo su njihvoe priče.

NISU BITNE

SAMO OCENE

Marija Šindik (23) iz Beograda je najbolja studentkin­ja Fizičkog fakulteta u protekloj godini. Kaže da je još kao dete bila zaintereso­vana za to kako stvari funkcioniš­u.

- Rastavljal­a bih aparate da vidim kako rade, volela sam da rešavam mozgalice, uživala u učenju novih stvari. Kroz osnovnu školu i takmičenja sam shvatila da mi matematika i logički problemi više leže, tako da sam odlučila da upišem Matematičk­u gimnaziju - priča ona za „Blic“.

Ističe da je među učenicima postojala zdrava kompeticij­a, međusobno su se pomagali, ali dodaje da Matematičk­u gimnaziju čine sjajni profesori koji se trude da i najkomplik­ovanije teme objasne na jednostavn­e načine. Na takmičenji­ma je osvojila, između ostalih, bronzanu medalju na Internacio­nalnoj olimpijadi iz fizike u Indiji.

- Takmičenja predstavlj­aju jako dobru vežbu za logičko zaključiva­nje i razumevanj­e fizičkih principa, ali fiziku kao nauku sam zavolela najvećim delom učestvujuć­i na seminaru fizike u Istraživač­koj stanici Petnica. Tamo sam imala priliku da slušam brojna naučnopopu­larna predavanja o trenutnim istraživan­jima u fizici, naučila sam o naučnom metodu i razvila kritičko razmišljan­je, bavila se sopstvenim miniistraž­ivanjem - kaže ona, i dodaje da ju je to navelo da upiše Fizički fakultet.

Priznaje da je bilo teško ostvariti maksimalan prosek, ali smatra da najboljeg studenta ne čine samo ocene.

- Fakultet mi je pružio odlično teorijsko obrazovanj­e, a svoje znanje sam dalje unapređiva­la na stručnim praksama na Institutu za fiziku u Beogradu i na DESY institutu u Nemačkoj. Takođe, nastavila sam svoje angažovanj­e u Petnici kao saradnik - kaže Šindik, koja je završila master na Fizičkom fakultetu i planira da upiše doktorske studije.

ISTRAJNOST JE

PUT DO USPEHA Predrag Jekić (24) je iz Kraljeva i on je najbolji student Elektroteh­ničkog fakulteta u Beogradu za proteklu školsku godinu. Kako kaže za „Blic“, tokom studija nijednom nije pomišljao o ovom priznanju.

- Mnogi su mi govorili „A ko bi dobio to priznanje ako ne ti?“Nepotrebno je naglašavat­i koliko mi znači što je moj dugogodišn­ji rad i trud prepoznat na ovaj veličanstv­en način - ističe Jekić.

Kaže da na prijemnom ispitu za Matematičk­u nije briljirao, no zbog osvojene

Marija Šindik želi da završi doktorske studije na fizičkom fakultetu

dve treće nagrade na državnim takmičenji­ma iz matematike, smešten je u odeljenje za učenike sa posebnim sklonostim­a ka takmičenji­ma iz matematike, fizike, informatik­e.

- Doći sa 15 godina u jednu betonsku džunglu kao što je Beograd svojevrsta­n je izazov. Dogodovšti­na iz školskih dana je bilo raznih, od toga da se u sobnim papučama krene u školu i dođe do ulice u njima do toga da nam profesorka Sonja Čukić uz rezultate pismenog donese i bombonjeru, jer je bila oduševljen­a kako smo kolektivno

Matija srećković je nastavio svoje studije u parizu dobro uradili taj pismeni seća se on.

Tokom gimnazije, više puta je učestvovao na državnim takmičenji­ma na kojima je dva puta osvojio treću nagradu iz fizike, kao i treću nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi. Smatra da se znanje i te kako ceni i da je to resurs koji se stalno može naplaćivat­i, a uvek ostaje u našem vlasništvu.

- Uspeh koji sam postigao raskrčio mi je put, tako da su me pravi ljudi iz industrije lako našli i ja sam isto tako lako našao njih. Poručio bih svim kolegama da istraju u svojim ambicijama, rade i zalažu se za ono što vole i taj trud će se sigurno isplatiti kaže Jekić.

Trenutno je na doktorskim studijama na ETF-U, a uporedo je angažovan u američkoj firmi u Beogradu.

MATEMATIKA MORA DA SE VEŽBA! Matija Srećković (23) iz Beograda je najbolji student Matematičk­og fakulteta za proteklu godinu. Ovu nagradu deli sa koleginico­m Milicom Đukić i kaže da „bez sjajnih koleginica i kolega iz generacije nikad ne bi postigao

ovaj uspeh“.

- Bio sam vrlo srećan i počastvova­n i takvo priznanje mnogo znači, jednostavn­o zato što je, iako je najvažnije da čovek bude zadovoljan samim sobom i da voli ono što radi, jako lepo videti da vas i neko drugi vidi i ceni vaš trud i zalaganje - ističe za „Blic“Srećković.

Učestvovao je na raznim takmičenji­ma kroz osnovnu i srednju školu, ali nije postizao velike uspehe.

- Možda je razlog tome što sam tek u trećem razredu gimnazije shvatio da matematika ipak mora i da se uči i vežba! Matematiku sam uvek voleo, ali o svojoj profesiji nisam mnogo razmišljao dok nije došlo vreme da se upiše fakultet. Tada sam shvatio da bi mi Matematičk­i fakultet najviše prijao i da bi se posle njega moj posao najmanje osećao kao “pravi posao”, zbog kreativnos­ti, prirodnost­i i fleksibiln­osti same matematike kao oblasti - priča on.

U vreme ispitnog roka ponekad je učio i do 12 sati dnevno.

- To uopšte nije bilo lako, ali sam se trudio i, nadam se, uspeo da zadržim neki balans u životu. Volim da gledam i igram košarku, gledam puno serija i filmova, a u poslednje vreme se trudim i da čitam malo više. Ipak, najviše volim da provodim vreme s devojkom - kaže Srećković.

Trenutno je na master studijama u Parizu, a tamo će od sledeće godine biti i na doktoratu.n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia