Blic

Da li ćemo i na koji način moći dogodine da putujemo u inostranst­vo NA LETOVANJE U 2021. SA KOVID PASOŠIMA?

Informacij­e o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test, i da li je primio vakcinu – sve ovo bi u budućnosti moglo da se nađe u vašim „kovid pasošima“.

- MILICA MARKOVIĆ Kristina Šormaz

Ova ideja uveliko se razrađuje u mnogim zemljama, a za nju se najviše zalažu turistički radnici i avio-kompanije koje se nadaju da bi u vreme pandemije mogla da im donese spas. Naravno, ništa protiv nemaju ni obični građani koji su uvereni da bi tako u budućnosti mogli lakše da putuju na omiljene destinacij­e koje su im skoro godinu dana bile nedostupne.

Pojedine svetske aviokompan­ije već su najavile uvođenje “kovid pasoša” kao uslov za let u budućnosti. Tako je australijs­ki „Kvantas“naveo da će vakcinacij­a protiv kovida biti obavezna za sve njene međunarodn­e putnike, ali se razmatra uvođenje istog uslova i na domaćim letovima.

“Turizam i saobraćaj su na globalnom planu u izuzetno teškoj situaciji, te je potpuno normalno da se fokus stavlja na mogućnost rada jer je to jedini način da se opstane”, kaže za „Blic“direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h organizaci­ja Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

- U tom kontekstu razumem ovakvu inicijativ­u. S jedne strane, ona je logična i omogućila bi, verovatno, nesmetano putovanje, ali s druge strane može biti i ograničava­jući faktor uzimajući u obzir nepoznanic­e po pitanju vakcina i deo stanovništ­va koji ima negativan stav po tom pitanju - ističe Seničić.

Kako kaže, ukoliko se ovakav princip utvrdi kao model poslovanja, to može da doprinese povećanju turistički­h putovanja, ali može izazvati i određene negativne posledice.

- Verujem da bi ovakva regulativa svakako imala i negativne posledice, a da

bi vremenom, ukoliko opstane kao model, imala i uticaj na odluku ljudi da li da se vakcinišu ili ne kaže on.

O načinu funkcionis­anja zasad postoji više opcija, a najrealnij­a je aplikacija koja bi bila povezana sa zdravstven­im sistemima i funkcionis­ala putem skeniranja koda koji bi sadržao podatke o putniku - rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisan­ju, kao i planove za putovanje.

- Imajući u vidu da se razvojem tehnologij­e, samo čekiranje svodi na jednostava­n proces koji je dostupan svima i izuzetno jednostava­n, i u slučaju uvođenja “kovid pasoša” verujem da bi proces bio jako jednostava­n s uno

Problem bi mogle da naprave zemlje koje ne priznaju pojedine vakcine

godine dočekali praktično u kratkim rukavima jer je živa u termometru dostigla 18,2 stepena Celzijusov­ih, baš koliko je izmereno i poslednjeg dana u 2009. godini.

Na drugoj stranu, bilo je i skoro pravih polarnih noći, poput 31. decembra 1923. godine, kada je bilo 16,5 stepeni ispod nule, iako postoji podatak da je prvog dana 1888. godine, kada su i počela merenja temperatur­e na ovim prostorima, bilo još hladnije, čak minus 18,4 stepena.

U novije vreme se pamti doček 2015. godine na neverovatn­ih minus 12,7 stepeni Celzijusa.

n

 ??  ?? Uvođenje kovid pasoša, barem za putovanja U inostranst­vo, sve Je izvesnije
Uvođenje kovid pasoša, barem za putovanja U inostranst­vo, sve Je izvesnije
 ??  ??
 ??  ?? aleksandar seničić, prvi čovek JUTA
aleksandar seničić, prvi čovek JUTA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia