Blic

Nagrada “Braća Karić”23 godine postojanja

- IVANA ANĐELKOVIĆ / A.E.

Kompanija NIS i njeni zaposleni obradovali su decu iz prihvatili­šta u Beogradu kojima su uručeni personaliz­ovani paketići s obućom, odećom i sredstvima za higijenu, kao i paketići sa slatkišima, koje su prikupili i pakovali zaposleni NIS-A.

Svečanoj dodeli prisustvov­ali su Goran Vesić, zamenik gradonačel­nika Grada Beograda, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-A i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativ­ne komunikaci­je, Nataša Stanisavlj­ević, sekretar Sekretarij­ata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, kao i predstavni­ci prihvatili­šta.

- Ova godina bila je izazov za sve nas, ali nas je u isto vreme naučila da moramo da budemo solidarni i da mislimo na druge, pogotovu na one kojima je pomoć najpotrebn­ija. Kao društveno odgovorna kompanija, pomogli smo u skladu s našim mogućnosti­ma, i to ne samo u glavnom gradu, već i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima - rekao je Smirnov.

n

Moj Bogoljub je vizionar, o tome pre svega svedoče dela, sve ono što je danas iza njega kao stvaraoca, graditelja, inovatora, borca, porodičnog čoveka. Naša Nagrada je isto bila momenat njegove inspiracij­e kaže za “Blic” Milanka Karić, predsednic­a Počasnog saveta, supruga idejnog tvorca i utemeljiva­ča Nagrade “Braća Karić”.

Govoreći o nagradi koja se dodeljuje svake godine, počevši od 1998.godine i to pojedincim­a iz oblasti kulture i umetnosti, naučnog i istraživač­kog rada, novinarstv­a, publicisti­ke i izdavaštva, ekonomije i privrede. Milanka Karić kaže:

- Bogoljub ništa ne čini samo za ovaj trenutak, sve što radi i stvara, stvara i projektuje za daleku budućnost. On kreira sa misijom da ga nadžive i njegove ideje i njegova dela. Tako je bilo u svemu, sa prvim firmama, sa prvom mobilnom telefonijo­m, televizijo­m, građevinar­stvom, univerzite­tom, da ne nabrajam... toliko je toga. Imao je prilike da putuje puno i upoznaje mnoge upešne i ostvarene ljude, da vidi na koji način se oni u svetu tretiraju, a i nagrađuju.

Inspiracij­a udružena sa željom iznedrila je Nagradu, koja je prema rečima Milanke Karić, već odavno prevazišla svog osnivača, a od prvih priznanja do danas njome se mogu pohvaliti više od 150 izabranih, koji su ostavili trag u određenim oblastima kulturnog i javnog života. Ovogodišnj­i laureati su Milovan Vitezović,

Uroš Dojčinović, prof. dr Danica Grujičić, Đusen Kasi, Takaharu i Jui Tezuka, sestrinstv­o manastira Svete Petke Izvorske, iguman, arhimandri­t Sava Janjić i bratstvo manastira Visoki Dečani, Zoran Terzić.

-Nagrada će trajati i posle nas i naše dece, ona je tako i stvarana da piše istoriju i stvara budućnost. Kada mi je saopštio da želi da stvori jednu generaciju veličanstv­enih umova, naših savremenik­a koji svoj rad, svoj život, svu svoju snagu nesebično poklanjaju­ju svojoj otadžbini i čovečanstv­u, ja nisam imala dilemu. Želeo je da kroz Nagradu i njene lauretate stvara jednu drugačiju i bolju budućnost Srbije, Evrope i sveta. Oni su, danas posle svih ovih godina, porodica velikana okupljena oko Nagrade „Braća Karić“. Danas mogu reći da smo uspeli, o tome govore pre svega blistava imena i genijalni umovi preko 150 dobitnika, priča Milanka.

JASAN PLAN I PRECIZNA PRAVILA Realizovat­i jednu ovako ozbiljnu ideju, kako objašnjava Milanka Karić, nije bilo teško, iz razloga jer su imali jasan plan i veoma precizna pravila, međutim opstanak tokom minulih godina bio je pravi izazov, naročito kada je porodica bila izložena pritiscima i svojevrsno­m progonu.

-Postavljan­jem statuta Nagrade postavljen je snažan i dobar temelj koji se s godinama samo još više učvrstio i ojačao. Opstati, e to nije bilo lako, to je bio ozbiljan izazov

KARIĆ FONDACIJA JE PRE SVEGA PORODIČNA FONDACIJA I ZAHVALJUJU­ĆI SLOZI TU SMO GDE SMO

i veliki zadatak. Period ogromnih iskušenja za našu porodicu i mog Bogoljuba trajao je punih deset godina. Podsetiću samo na preko 80.000 negativnih naslova i najstrašni­je medijske satanizaci­je koju je pretprela cela moja porodica, progon Bogoljuba i Sretena .... Sve je to sada iza nas, opstali smo zahvaljuju­ći veri, zahvaljuju­ći zajedništv­u, slozi, podršci velike porodice, poverenju... To nas je održalo, ne samo u vreme ovog velikog stradanja, nego od samog početka, od Peći i prve fabrike, pa do dana današnjeg. Opstala je i naša nagrada, zadržala kontinuite­t u najtežim istorijski­m momentima i za našu porodicu i za našu zemlju. I s kraja prošlog veka kada smo bombardova­ni i deset godina bez mog Bogoljuba, osnivača Nagrade i ove godine uprkos virusu i strahu koji je preplavio celu planetu. Znate meni je srce puno, sada kada vam ovo govorim, jer sam ispunjena sa toliko ljubavi i ponosa na svoju porodicu, na mog Bogoljuba. Svima smo oprostili i nikom ne zameramo, vreme je sve pokazalo, a mi smo tu i dalje, dodelićemo Nagrade po 23. put i idemo dalje, neumorno stvaramo i gradimo, priča ponosno Milanka.

Nagrada se dodeljuje naučnicima, glumcima, sportistim­a, ljudima iz oblasti kulture, svima njima podrška je veoma važna, o čemu svedoče i sami laureati.

-Svakako da je Nagrada izvestan podsticaj, ali i potrvda da sve što su radili i stvarali ima daleko veći smisao i veći značaj, ne samo za njih lično, nego i za njihovu struku i mnogo šire, za čitavo čovečanstv­o. Našom nagradom, kada smo je osnivali, želeli samo da svaki dobitnik kroz nju bude podstaknut da stvara dalje, kao i da damo do znanja da je društvo prepoznalo i visoko vrednovalo njihov rad i trud. Verujem da je to važno, da to predstavlj­a izvesnu potvrdu i podsticaj za napredak. Ova Nagrada je ukazivanje pre svega ogromnog poštovanja ljudima koji su svoj život posvetili profesiji, stvarajući dela koja ostaju pre svega generacija­ma koje dolaze, dela koja ostaju čovečanstv­u na dar, kaže Milanka Karić.

PORODICA JE STUB I OSLONAC

Ona uvek ističe da je porodica stub i oslonac, ali da je veoma važna i velika ljubav prema zemlji Srbiji.

-Bogoljub i ja, cela naša porodica, snažno verujemo da je ljubav prema svojoj zemlji, svakom čoveku u njoj i posvećenos­t humanitarn­om radu, neophodna. Prioritet nam je uvek bila porodica, kao stub i oslonac. Zato je Karić fondacija pre svega porodična fondacija. Bogoljub i ja smo zajedno sa braćom Sretnom, Zoranom, Draganom, sestrom Oliverom, snajkama Slavicom, Marjanom, Hafom postavili temelje prve srpske privatne fondacije. Zahvaljuju­ći slozi, poverenju, stabilnost­i i snazi same porodice, fondacija istim putem postojano korača već 40 godina. To što smo činili kao porodica kroz Fondaciju, uticalo je na druge ljude budilo ono najbolje u njima, pozivalo na društvenu odgovornos­t i želju za humanitarn­im radom. Danas ponosno mogu da kažem da smo uspeli u svemu što smo zamislili i više od toga, nismo stali i danas radimo i stvaramo kao prvog dana, ističea Milanka Karić.

Ona objašnjava ko su dosadašnji laurati i kako se nagrada dodeljuje. Pravo predlaganj­a imaju pojedinci, organizaci­je i institucij­e, koji svoje predloge dostavljaj­u u pisanom obliku, na adresu Karić fondacije. O laureatima odlučuje Upravni odbor, a za svaku od predviđeni­h kategorija ekspertski tim predlaže Upravnom odboru tri kandidata od kojih će samo jedan biti i nagrađen.

-Veoma je teško odlučiti svake godine kome dodeliti Nagrade, stiže toliki broj predloga iz čitavog sveta, tako da nekada imamo i više imena za jednu oblast. Ove godine imamo tri dobitnika za oblast kulture i umetnosti. Danas više od 150 blistavih imena, dobročinit­elja, stvaralaca, naučnika, umetnika čine veliku porodicu laureata okupljenih oko Nagrade „Braća Karić”. Evo samo neka od blistavih imena eminentnih laureata: Akademici Dusan Kanazir, Ljubomir Simović, Svetislav Božić i Vladimir Veličković, glumci Bata Stojković, Ljuba Tadić, Bata Živojinovi­ć, tu su i Emir Kusturica, Siniša Kovačević, Nikita Mihalkov, Olja Ivanjicki, Bora Dugić, Novak Đoković, srpski patrijarsi gospodin Pavle i gospodin Irinej, patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II, vrhovni rabin Isak Asiel, Hadži Hamdija efendija Jusufspahi­ć, sestrinstv­o Pećke patrijarši­je, Vladimir Putin – predsednik Ruske Federacije, Nursultan Nazarbajev – bivši predsednik R. Kazahstan, Valentina Ivanovna Matvijenko - Predsednic­a gornjeg doma Parlamenta Ruske federacije, nobelovci Peter Handke i Alferov Žores Ivanovič, bivši premijer Rusije Jevgenij Maksimovič Primakov, akademik Jurij Sergejevič Osipov – dugogodišn­ji predsednik Ruske akademije nauka, Marina Abramović, Martin Luter King III- borac za ljudska prava, Ester Kupersmit – ambasador dobre volje UNESCO-A, Volt Bogdanič – dobitnik tri Pulicerove nagrade, Žan Kristof Buison - novinar i publicista, koji se bavio objektivni­m izveštavan­jem o događajima tokom rata u bivšoj Jugoslavij­i, Dečja fondacija Grupa 7 koju su činili: Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Rebrača i Dejan Bodiroga, Dragan Džajić, Jasna Šekarić kao i svi sporisti dobitnici medalja na olimpijski­m i paraolimpi­sjkim igrama 2012. i 2016, nabraja Milanka Karić.

 ??  ??
 ??  ?? Dragan Džajić, milanka karić, Danica karić - stojilkovi­ć, branka Džajić, stiven sigal sa suprugom
Dragan Džajić, milanka karić, Danica karić - stojilkovi­ć, branka Džajić, stiven sigal sa suprugom
 ??  ?? milanka karić i nikita mihalkov
milanka karić i nikita mihalkov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia