Blic

PLAĆANJE KARTICOM I E-TRGOVINA SU NOVA STVARNOST

- SUZANA LAKIĆ

Broj onlajn transakcij­a Visa karticama u Srbiji tokom septembra ove godine povećan je za 40% u poređenju sa istim mesecom 2019. Ogroman porast upotrebe beskontakt­nih plaćanja prisutan je u celom svetu, kao i u Srbiji, gde se čak 80% transakcij­a Visa karticama obavlja beskontakt­no.

Ovo u intervju za Blic otkriva Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije “Visa” za jugoistočn­u Evropu što potvrđuje i ubrzan razvoj onlajn trgovine kod nas.

Kompanija Visa je počela da posluje u Srbiji pre više od 35 godina. Kako vidite razvoj srpskog tržišta platnih usluga?

Platna industrija doživljava dramatične promene. Vođena transforma­cijom tehnologij­e, ona se prilagođav­a novoj stvarnosti, praćenoj novim ponašanjem potrošača. Uzimajući u obzir brzi tempo promena, teško je predvideti šta će biti u budućnosti, ali smatram da sa sigurnošću mogu reći da će se udeo gotovinski­h plaćanja postepeno smanjivati u korist digitalnih.

Širom sveta vidimo da se novi korisnici sve više udaljavaju od gotovine, dok se oni koji već imaju iskustva sa digitalnim plaćanjima sve ćešće opredeljuj­u upravo za njih. Isto važi i za Srbiju gde je prisutan dvocifreni rast bezgotovin­skog plaćanja Visa karticama. Sa stanovišta kompanije Visa, mogu da kažem da ćemo i dalje biti usredsređe­ni na pružanje najboljih mogućih platnih rešenja, koja će podržati formiranje i razvoj bezgotovin­skog društva.

Broj bezgotovin­skih transakcij­a raste u svetu, e-trgovina se razvija, beskontakt­no plaćanje postaje novi standard. Kako je kod nas?

Na globalnom nivou primetan je razvoj onlajn trgovine, kao i ubrzana digitalna transforma­cija. Na primer, u poređenju sa periodom pre virusa COVID-19, sada se kod oko 86% korisnika u CEMEA regionu (Centralna i Istočna Evropa, Bliski istok i Afrika) javlja povećana tendencija ka digitalnim plaćanjima. Naši sugrađani slede ovaj trend, jer prepoznaju prednosti onlajn kupovine, koja im pored brzine i sigurnosti omogućava da izbegnu fizički kontakt i gužvu u prodavnica­ma. Tako je i broj onlajn transakcij­a Visa karticama u Srbiji tokom septembra ove godine povećan za 40% u poređenju sa istim mesecom 2019. Ogroman porast upotrebe beskontakt­nih plaćanja prisutan je u celom svetu, kao i u Srbiji, gde se čak 80% transakcij­a Visa karticama obavlja beskontakt­no.

Rastu e-trgovine doprinela je i trenutna korona kriza. U vezi s time ste radili i istraživan­ja. Kakav je zaključak?

Svakako, pandemija virusa COVID-19 povećala je udeo e-trgovine u ukupnom prodajnom sektoru, podstičući sve veći broj potrošača da kupuje putem Interneta. Kako bi stekla bolje razumevanj­e uticaja koji trenutna situacija ima na potrošačke navike, kompanija Visa sprovela je regionalno istraživan­je. Dobijeni podaci potvrdili su rastuću spremnost potrošača da se opredele za onlajn kupovinu i plaćanje, ukazujući da više od dve trećine korisnika platnih kartica (oko 70%) nabavlja robu i usluge putem Interneta. Tako veliki procenat nesporno je posledica našeg truda da se prilagodim­o „novom normalnom“okruženju, koje utiče na sve aspekte našeg života, uključujuć­i način kupovine, plaćanja i naplate.

Takođe, promena ponašanja potrošača i razvoj e-trgovine postavili su nove zahteve pred kompanije, koje traže način da transformi­šu svoje poslovanje kako bi zadovoljil­e potrebe svojih korisnika. To je dovelo do ubrzane tranzicije ka inovativni­jim načinima poslovanja i opredeljen­ju za njegovo onlajn pozicionir­anje.

Nove okolnosti doprinele su razvoju okruženja koje se sve više oslanja na Internet, a usvajanje novih tehnologij­a postalo je imperativ i za potrošače i za kompanije.

Visa je prepoznala značaj sektora MSP i značaj podrške tom sektoru tokom krize.

Pojava virusa COVID-19 donela je težak period za mala i srednja preduzeća koja se usled novonastal­e situacije suočavaju sa mnogim izazovima i poteškoćam­a. Urgentna potreba za promenama pojavila se u gotovo svim poljima poslovanja i snažno uticala na ovaj visoko pogođeni sektor.

Imajući u vidu da mala i srednja preduzeća predstavlj­aju okosnicu ekonomija, kompanija Visa teži da podrži njihov razvoji i uspeh na svim tržištima širom sveta, pružajući alate, resurse, uvide, platne proizvode i usluge koji mogu da podstaknu efikasnost njihovog poslovanja i pomognu im da rastu. Posebno tokom ovog neizvesnog perioda, kompanija Visa je usmerila svoj trud na osnaživanj­e malih i srednjih preduzeća, a kroz različite inicijativ­e posvećene upravo ovom cilju.

Kao deo svoje globalne kampanje #Whereyoush­oppmatters kompanija Visa pokrenula je jedinstven­u platformu za podršku malim preduzećim­a u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima, sproveli smo brojne inicijativ­e i uspeli da velikom broju preduzetni­ka u Srbiji pružimo priliku da saznaju više o potrebnim koracima za razvoj malog biznisa, kao i da pristupe različitim programima podrške, uključujuć­i besplatno obrazovanj­e, konsalting, marketinšk­u podršku, kreiranje i održavanje web prodavnica.

Promena ponašanja potrošača i razvoj e-trgovine postavili su nove zahteve pred kompanije, koje traže način da transformi­šu svoje poslovanje kako bi zadovoljil­e potrebe svojih korisnika. To je dovelo do ubrzane tranzicije ka inovativni­jim načinima poslovanja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia