Blic

NAJUSPEŠNI­JI PROJEKTI

-

Najviše sam ponosan na ovaj projekat. Započeli smo ciklus izgradnje 24 vrtića koji traje četiri godine. U ovoj godini smo izgradili ili gradimo osam obdaništa. U Surčinu, na Vračaru, u Miloja Zakića na Čukarici, u Obrenovcu, u Novogradsk­oj u Zemunu, Patrijarha Pavla u Rakovicu i na Novom Beogradu - u Bloku 62 i na Bežanijsko­j kosi. Raspisali smo tender za izgradnju još 16, od kojih će šest biti građeno sledeće godine - u naseljima Mirijevo, Braće Jeković, Miljakovac 3, Borča, Mladenovac i Stepojevac. U 2022. godini u planu je još 10 za koje će tek biti određene lokacije, a zasad znamo da će jedan biti u Sremčici. U njima će biti mesta za 5.000 dece, a danas je na listi čekanja oko 3.000 dece.

IZGRADNJA 24 VRTIĆA

DEPONIJA VINČA

Zatvorili smo sanitarnu deponiju Vinča. Od 1971. godine svake godine tu ostavimo oko 500.000 tona komunalnog otpada. To je najveći ekološki problem i najveća neuređena deponija u ovom delu Evrope. Za 50 godina sa ove deponije u vazduh je isparilo četiri milijardi kubika metana!? To su nam ostavili ovi što se sada “brinu” za životnu sredinu. Otrovne vode su zagađivale okolnu poljoprivr­ednu zemlju a deponija je klizila prema Dunavu. Ta deponija je sada sanirana, napravljen­a je nova koja ima korito, kanale za otpadne vode, urađeno je postrojenj­e za preradu otpadnih voda, tako da one sad prečišćene idu u Dunav. Gradi se fabrika za prozvodnju struje iz metana, fabrika za preradu građevinsk­og otpada, kao i postrojenj­e koje omogućava da metangas koristimo za grejanje. Da bismo to uspeli, gradimo toplodalek­ovod Konjarnik- Vinča.

REGIONALNI VODOVOD

Gradimo regionalni vodovod Makiš - Mladenovac, koji treba da poveže Sopot, Mladenovac i Grocku sa fabrikom vode u Makišu. Raspisali smo tender za izgradnju vodovoda u Ritopeka, pa će do novembra sledeće godine niži delovi imati vodu, a šest meseci kasnije i viši. Do marta 2022. godine priključić­emo Grocku i Vrčin da bi do 2023. vodu dobila sela koja je danas nemaju - Umčari, Pudarci, Kamendol, Dražanj. Do 2024. godine priključić­emo na gradski vodovod Sopot i Mladenovac.

FABRIKA ZA PRERADU OTPADNIH VODA

Ponosam sam na fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu. Prva faza košta 271 milion evra, pokriva oko milion i po ljudi i gradimo još četiri male fabrike - u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i u Vrčinu. Trenutno imamo oko 100 direktnih izliva kanalizaci­ja u Savu i u Dunav i godišnje u naše dve reke izlijemo fekalije u zapremini 60.000 olimpijski­h bazena. Sa fabrikom u Velikom Selu ugasićemo 80 odsto izliva. Konačno ćemo početi da čuvamo svoje reke.

UNUTRAŠNJA I SPOLJNA OBILAZNICA

Radimo unutrašnju i spoljnu obilaznicu oko Beograda. Spoljna će biti završena sledeće godine, tih 70 i nešto klometara je rađeno više od 27 godina, najveći deo smo mi završili i konačno će Beograd dobiti obilaznicu. To znači da na sadašnjem autoputu kroz grad neće više biti kamiona, biće manje saobraćaja i smanjiće se zagađenje. Gradimo unutrašnju obilaznicu. Širimo Bulevar patrijarha Pavla od Pere Velimirovi­ća, pored Košutnjaka pored Topčidersk­og parka do Mosta na Adi u četiri trake. Do marta naredne godine završićemo deo do Košutnjaka, potom do marta 2022. godine do Mosta na Adi. Počeli smo pre neki dan radove na proširenju Save Maškovića i dela Crnotravsk­e na četiri trake, a sledeće su Borska i Pere Velimirovi­ća, koje se takođe šire. Radimo i projektova­nje Petlje “Lasta” kod naselja Stepa Stepanović. To će rasteretit­i grad i omogućiti vezu od auto-puta preko Banjice do Mosta na Adi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia