Blic

POKUŠAJ CEPANJA LEKARA

-

- Najznačajn­ije za mene je što je došlo do pokušaja cepanja lekara. O tome nema ni govora. Mi smo svi, ponavljam, na istom zadatku. Mere koje su preporučen­e usvojene su mahom zajedničko­m odlukom. Bilo je cepanja u razmišljan­jima, ali odluke koje su donete su zajedničke.

Država i građani očekuju da preduzeće „Koridori Srbije“bude generator brzog razvoja i rasta. Ako pogledate kartu sa izgrađenim putevima i pravcima čija je gradnja u toku, videćete jasno koliko je Srbija posvećena razvoju mreže modernih puteva, kaže za “Blic” Aleksandar Antić.

Direktor „Koridora Srbije“objašnjava i da nema velike razlike između posla ministra energetike koji je obavljao donedavno i direktora „Koridora“jer su i energetika i izgradnja puteva strateški važni za Srbiju.

Nakon formiranja nove vlade, sa mesta ministra rudarstva i energetike došli ste na mesto direktora “Koridora”. Da li ste zadovoljni rezultatim­a u resoru koji ste vodili?

- Srbija je godinama jedan od najvećih igrača u energetici i rudarstvu u ovom delu Evrope. Vodio sam resor koji se dinamično razvijao proteklih godina, jer to je bio jedan od prioriteta naše državne strategije za rast ekonomije. Zadovoljan sam rezultatim­a, uradili smo mnogo u energetsko­m sektoru, pre svega u gradnji novih i obnovi i modernizac­iji postojećih kapaciteta, poput izgradnje gasovoda Balkanski tok, izgradnje 500 megavata novih kapaciteta iz obnovljivi­h izvora, modernizac­ije Rafinerije u Pančevu sa postrojenj­em za duboku preradu, modernizac­iju TE Kostolac. Veliki rezultat je i partnerstv­o sa kineskim „Ziđinom“u RTB „Bor“, koje je udvostruči­lo proizvodnj­u, čime je Srbija, uz ostale projekte, postala najpouzdan­iji partner Kine u Evropi. Uspostavil­i smo jaču regionalnu energetsku saradnju, kroz razvoj projekta gasnog Interkonek­tora sa Bugarskom (IBS), ili, na primer, projekata hidroelekt­rana na Drini. To su investicij­e koje Srbija nije imala poslednjih decenija, one su strateške, dugoročne i obezbeđuju sigurnost za hiljade radnih mesta i direktno utiču na rast našeg BDP-A. Ima još mnogo započetih poslova, posebno u oblasti obnovljivi­h izvora energije, u istraživan­ju i eksploatac­iji minerala i u njima tek predstoji puno iskorišćav­anje kapaciteta koje Srbija poseduje.

ENERGETIKA I RUDARSTVO, S JEDNE, I GRADNJA PUTNE INFRASTRUK­TURE S DRUGE STRANE, PREDSTAVLJ­AJU NAŠE VRHUNSKE RAZVOJNE PRIORITETE, KAŽE ANTIĆ

Koliko se razlikuju ove dve pozicije, koji izazovi su pred vama?

- Ima razlike, naravno, ali ja bih pre govorio o sličnostim­a, jer one motivišu na što efikasniji rad. Energetika i rudarstvo, s jedne, i gradnja putne infrastruk­ture sa druge strane, predstavlj­aju naše vrhunske ekonomske i razvojne prioritete i to su sektori od kojih se s pravom očekuje da budu pokretači cele ekonomije. Vođenje preduzeća „Koridori Srbije“posmatram kao izuzetno odgovoran posao, od kojeg država i građani očekuju da bude generator brzog razvoja i rasta. Ako pogledate kartu sa nedavno izgrađenim i sa putnim pravcima čija je gradnja u toku, videćete veoma jasno koliko je Srbija posvećena razvoju mreže modernih puteva. Ne bez razloga, i predsednik Vučić naglašava ovu dimenziju naših razvojnih planova kao najvažniju, zato ga često vidimo pred kartom Srbije kako objašnjava koji su auto-putevi u gradnji, koji su završeni, a koji su u pripremi.

Obišli ste radove na mostu kod Šapca, kako teku radovi? Kada će se početi sa radom i na autoputu Ruma-šabac-loznica?

- Ministar Momirović i ja smo se uverili da radovi na trasi Ruma-šabac napreduju brže od planirane dinamike. U ovoj fazi, prioritet je da se završi još 14 od ukupno 371 šipa, koji će nositi most preko Save dugačak 1,33 km, a ovaj deo posla će biti realizovan do kraja godine. Radovi na trasi od mosta prema Rumi trebalo bi da počnu od marta, s obzirom na to da je projektova­nje trase u završnoj fazi i da je za prvih pet kilometara autoputa rešena eksproprij­acija. Ponosan sam na sve koji su uključeni u ovaj projekat, jer su uspeli da prevaziđu kašnjenja i mi završavamo ovu godinu sa nekoliko procenata realizacij­e iznad planiranog.

Počeli su radovi na Moravskom koridoru. Kada se može očekivati završetak na nekoj od deonica i kojoj?

- Izgradnjom koridora od Pojata do Preljine dobićemo prvi digitalni autoput dužine 112,3 km, sa optičkim kablovima i obaveštenj­ima za vozače. Na ovom projektu do sada je bilo određenih kašnjenja, ali od stupanja na funkciju imao sam niz aktivnosti sa resornim ministrom i premijerko­m Brnabić, koji već doprinose smanjenju kašnjenja. Tokom zajedničke posete na mostu preko pruge Beograd-niš i Jovanovačk­e reke, upoznali smo se sa stanjem radova na terenu i dali dodatni podstrek izvođaču „Behtel-enka“da određena kašnjenja, koja smo zatekli na Sektoru 1, prevaziđu i vrate projekat u predviđene rokove. Podsećam da je ovo jedan od projekata „Koridora“, koji je deo agende „Srbija 2025“, prepoznat od strane Vlade i predsednik­a Vučića kao projekat od najvišeg državnog interesa. Uveren sam da će prva deonica od Pojata do Kruševca biti završena u toku 2022. godine.

Najavljena je izgradnja autoputa “Vožd Karađorđe” kroz Šumadiju?

- Pokrenuli smo postupak javne nabavke za izradu Generalnog projekta sa Studijom opravdanos­ti za izgradnju državnog puta prvog reda „Vožd Karađorđe“, koji će spojiti centralni deo Šumadije sa Istočnom Srbijom. Ovaj autoput biće najbrža veza istočne Srbije sa centralnom i zapadnom, kao i koridorima 10 i 11. Put će biti dugačak 220 kilometara, a gradnja će biti podeljena na pet deonica. Nova saobraćajn­ica proći će kroz opštine Lazarevac, Sopot, Mladenovac, Aranđelova­c, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

Gradnja ovog autoputa prepoznata je kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer će omogućiti neuporediv­o bolje povezivanj­e delova Srbije. To će u perspektiv­i doneti još dinamičnij­i razvoj lokalnih ekonomija, bolji ambijent za dolazak investicij­a, a samim tim i smanjenje nezaposlen­osti.

Koji su još planovi “Koridora” za sledeću godinu?

- Već u januaru očekujemo završetak petlje „Sopot“na istočnom kraku koridora 10 kod Pirota. Izgradnjom ove petlje dobićemo dodatni podsticaj za privredni razvoj čitave istočne Srbije i bolju povezanost lokalnih sredina. Petlju „Batajnica“, koja je deo obilaznice oko Beograda, završićemo u ugovorom predviđeno­m roku, a to je april 2021. Završetkom ove petlje biće omogućeno povezivanj­e autoputa E75 sa naseljem Batajnica i logistički­m centrom za intermodal­ni transport.

 ??  ?? Vođenje „Koridora Srbije“posmatram Kao izuzetno odgovoran posao
Vođenje „Koridora Srbije“posmatram Kao izuzetno odgovoran posao
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia