Blic

BIĆE BOLJA NEGO PRAVA

-

Godina Koju Ispraćamo donela je mnogo razloga za zabrinutos­t i more briga. Od straha za zdravlje, gubitka posla i nesigurnos­ti, do burnih svetskih događaja i neizvesnos­ti. Nije čudo što mnogi od nas ne osećaju kao da imaju čemu da se raduju u Novoj godini. Međutim, psihoterap­eut Leo Ivanišević poziva da sve to kanališemo kroz humor i da 2021. godinu dočekamo smehom.

– Od smešnih sličica na internetu, preko skečeva snimljenih u dnevnim sobama pa do raspevanih terasa Italije, tokom cele godine

Popularne onlajn žurke organizuju se ozbiljno i unapred kao i svaka proslava. Prvo napravite spisak gostiju i proverite da li koriste istu aplikaciju. Posebnu svedočimo kako čak i u najstresni­je vreme postoje načini da ostanemo vedri i da se smejemo apsurdnim aspektima situacije u kojoj smo se našli – savetuje psihoterap­eut uz poziv da, ako dosad niste razumeli blagodeti humora, probate da u Novu godinu ponesete neke istine o njegovoj lekovitost­i i da ih što češće primenjuje­te.

HUMOR NAS ČINI OTPORNIJIM

Smeh nam pomaže da kroz teške životne okolnosti prođemo sa što manje stresa i što manjim posledicam­a po naše fizičko i mentalno zdravlje. pažnju obratite na dekoraciju, odnosno na to šta će se videti na monitoru kao i kako se slika. Od frižidera napravite bar, a od sobe plesni podijum.

Prvo odredite gde ćete da postavite laptop ili monitor i proverite šta vam je u pozadini. Predlažemo da mobilni telefon ostane slobodan. Povedite računa i o svetlu. Ono što u prirodi izgleda očaravajuć­e možda se uopšte i ne vidi na ekranu. Naravno, jedan gost pušta muziku. Da li ćete okititi jelku ili dekorisati prostor raznim sitnicima, zavisi od vas. Ono što je poželjno i što će garantovan­o dati magičnu sliku i atmosferu jesu lampice i sveće.

Naučno je potvrđeno da kada praktikuje­mo humor, to nam podiže raspoložen­je i pomaže da situaciju vidimo pozitivnij­e. Ljudi koji imaju smisao za humor tvrde da su zadovoljni­ji životom i imaju bogatiji, aktivniji život. Humor se navodi kao jedna od najvažniji­h karakterni­h snaga.

TO JE MEHANIZAM ODBRANE

Humor je adaptivna odbrana za naš ego. On nam pomaže da vidimo komičnu apsurdnost u nekim vrlo izazovnim situacijam­a. Na ovaj način, humor nas štiti i pomaže nam da se nosimo sa poteškoćam­a. Čak 85% teško obolelih pacijenata u jednoj studiji je navelo da im je humor pomogao da se nose sa realnošću tako što im je budio nadu.

SMEH NAS POVEZUJE

– Pored toga što podiže raspoložen­je i izaziva pozitivne emocije, humor poboljšava međuljudsk­e odnose. Smeh nas povezuje i pomaže nam da ostvarimo autentičan i empatičan ljudski kontakt, čime smanjujemo osećaj usamljenos­ti, regulišemo negativne emocije i ublažavamo depresiju. Smejanje sa nekim, čak i u teškoj situaciji, podseća nas na to da nismo sami.

POBOLJŠAVA FIZIČKO ZDRAVLJE

Humor i smeh podižu imunitet i smanjuju bolove, a sam čin smejanja posebno je koristan za respirator­ni trakt. Smeh čini izdisaj efikasnjim. Kada se smejemo, izbacuje se stari vazduh iz pluća, a alveole se šire kako bi kiseonik ušao. Smeh oslobađa peptide koji pomažu u oslobađanj­u od stresa i bola. Smeh takođe povećava distribuci­ju i razmenu kiseonika u celom telu.

Pomalo tmuran, mada ne i hladan 25. decembar. Sat iza podneva. Sipi kiša… Susret s velikim rediteljem Dejanom Mijačom upriličen je u kafeu u centru grada, prijatnom mestu gde se katkad sastaje sa prijatelji­ma. Toga dana takođe. I dok je još pristizao, jedan od njih komentariš­e njegovu vanrednu bistrinu uma, lucidnost, izrazitu mudrost, a nepretenci­oznost i ležernost…

Pominjemo i njegov tekst o pozorištu iz vremena nato bombardova­nja, objavljen kao reprint u najnovijem listu Udruženja dramskih umetnika Srbije “Ludusu”…

Ubrzo, pomeramo se za drugi sto i uz kafu s malo mleka razgovor gotovo sam od sebe počinje upravo od pomenutog teksta…

čak i od straha. To je gubljenje samog smisla. Došli smo do izvesne tačke besmisleno­g.

Kako besmisleno­g?

- Dovoljno je, na primer, samo da pogledate rascvetali proces zaglupljiv­anja. Recimo, rijaliti. To je ne samo celodnevni i celonoćni popularni TV program nego je i vladajući vrednosni mejnstrim, zahvaljuju­ći kome se gotovo dobilo stanovništ­vo sa pretežno marvinskim ponašanjem i istim takvim osećanjima. To je trend na svetskoj sceni, dodatno unapređen u našem provincija­lnom izdanju.

a kad se fokusiramo na našu scenu, šta upada u oči?

- Bože, šta je to što upada u oči… To je toliko nisko da ne može da upadne u oči. O tome ne volim ni da razmišljam, toliko je mizerno to u čemu živimo i što mi imamo oko sebe. Bolje da ne mislim o tome. nemojte me terati da o tome pričam, pozliće mi, bukvalno i zaista, pa šta ćete onda.

Upravo su vaši prijatelji pominjali da imate čak 174 režije…

- jeste. Iznenadio sam se da je toliko malo, s obzirom na to koliko sam bio radno raspoložen. Što se smejete, ozbiljan sam. Ceo svoj radni vek imao sam neku, što bi u narodu rekli, huju... a imao sam i potencijal. Želeo sam i voleo da se time bavim i onda mi nije bilo teško da u tome spajam dan i noć radeći, mesece bez predaha i odmora, sezone umesto godina… Kada sam otišao u penziju, nisam imao ni jedan jedini dan bolovanja.

Šta bi vas danas vratilo režiji?

- Možda kad, što kaže Matija Bećković, budem bio još mlađi. Mene je, naravno, sustigla starost i sve nevolje koje nosi, a povrh toga - ja sam kažnjen što sam prinuđen da živim ovu realnost i u ovoj realnosti.

 ??  ?? ↘
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia