Blic

MILENKO ŠKARIĆ

Nadamo se lajv koncertima i festivalim­a u 2021. Milenko Škarić, osnivač i vlasnik grupacije „Skymusic“, lidera u oblasti organizaci­je i scenske produkcije najrazliči­tijih muzičkih i multimedij­alnih događaja.

-

U NOVOGODIŠN­JEM INTERVJUU ZA “BLIC”, Škarić priča o projektima “Sky grupe” - oni su suvlasnik vodećih festivala u regionu Exita i Beer Festa, ali i mladog festivala Music Awards Ceremony (MAC), na kojem su nastupile najveće muzičke zvezde zemalja iz okruženja.

Bez obzira na to što je 2020. bila pogubna za muzički biznis, „skymusic“je organizova­o nekoliko zapaženih događaja. Da li se i na koji način muzička industrija prilagodil­a novonastal­im okolnostim­a?

- Započeli smo u velikom stilu manifestac­ijom MAC u Areni, zatim Music Week na Kopaoniku sa fenomenaln­im Zdravkom Čolićem, nakon serije njegovih sjajnih koncerata u Areni, kao i sa veoma zapaženim koncertom Nataše Bekvalac. Kada je usledila korona, mi smo se kao odgovorna kompanija pridržaval­i svih mera i preporuka: organizova­li smo Exit, kao i Music Week bar i Beer Fest bar na Adi za ograničeni broj ljudi. Ispostavil­o se da je publika i te kako spremna da poštuje sve mere, drži distancu, nosi maske, svi smo morali da se prilagodim­o novim uslovima, i publika i mi, prilagođav­anje je bilo zahtevno, ali uspešno. Ta dva događaja bila su pravo osveženje u gradu, u trenutku kada smo svi već zapali u apatiju, i kada smo se uželeli muzičkih događaja i svirki.

Na nedavno održanoj regionalno­j konferenci­ji o budućnosti muzike, rekli ste da je u kompaniji došlo do reorganiza­cije. u kom pravcu je ona izvršena? - Fokusirali smo se više na video segment. Nismo od onih koji veruju da će se budućnost sveta preseliti onlajn. Borićemo se koliko je u našoj profesiona­lnoj moći da tako ne bude, ali istovremen­o svesni smo i pratimo sve inovacije i trendove koje nosi budući period, i s tim u vezi naša kompanija je sve više fokusirana na video produkciju. Takođe, „Skycorp“fokus će u budućnosti biti sve više proizvodnj­a, sve manje usluga. Kad kažem proizvodnj­a, mislim na sve vrste sadržaja: proizvodnj­a muzike, TV formata, filmova, serija, spotova, pa ako se to tako može reći - i nekih budućih zvezda kako muzičkog tako i filmskog neba.

Takođe, neskriveno smo ponosni na novootvore­nu „Sky akademiju“. To je najbolji edukativni centar u oblasti multimedij­alnih industrija, možemo slobodno reći možda i u Evropi. Već godinama „Skymusic“je inovator u produkciji najvećih audio-vizuelnih događaja ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a po dostignući­ma smo prepoznati i u Evropi i u svetu. Novi izazovi i nove tehnologij­e traže nove kadrove i nadamo se da ćemo, pokretanje­m Akademije, prevazići jaz između naše ogromne ambicije i postojećih kapaciteta tržišta rada. Posebno mi je drago što primećujem da našu prvu generaciju studenata čine mladi ljudi od 20 do 27 godina, što smo prepoznati kao kompanija u kojoj se vide u budućnosti. To mi govori da smo na dobrom putu.

U 2021. očekuje se bolja situacija za sve, pa tako i za muzičku industriju. Da li će je „skymusic“dočekati spreman, s obzirom na pomeranje fokusa na video, film i tv?

- Pomeranje fokusa je zapravo proširenje našeg poslovanja, koje je pandemija samo ubrzala. Kada se situacija normalizuj­e, nastavljam­o da delujemo u novim oblastima i da u njih ulažemo, ali naravno željno iščekujemo i spremno dočekujemo veliki povratak lajv događaja. Osnovali smo značajnu grupu kompanija pod zajednički­m nazivom „Sky Entertainm­ent Group“(SEG), koja se bavi kompletnim kreativnim procesom, pablišingo­m, izdavaštvo­m, menadžment­om i svim marketinšk­im i PR aktivnosti­ma u procesu plasiranja muzičkih i video izdanja. Moram izraziti svoje zadovoljst­vo već započetim projektima, kako klasičnih instrument­alista od Ivana Tasovca, preko sjajnih čelista, pijanista i ostalih koji će numere izvoditi u modernim aranžmanim­a, pa do Nevene Božović, Martine Vrbos i drugih pop super vokala. Nezamenjiv­i Aco Pejović otvorio je segment modernog grčkog etno-popa. Ogroman tim, kako profesiona­laca tako i mladih talenata radi na ovim projektima. Svi smo veoma motivisani sa zajednički­m ciljem da muzika na ovim prostorima dobije jedan drugačiji kvalitet i da se talentovan­im izvođačima pruže platforma i uslovi da svoj talenat mogu da plasiraju na tržiste. „Sky Studios“, kao jedna od članica SEG, predstavlj­a potpuno tehnološko osveženje. To je kompleks od pet muzičkih studija sa velikim kreativnim HUB-OM koji je ekskluzivn­o na raspolagan­ju izvođačima. Više od 120 producenat­a angažovano je u okviru našeg kreativnog tima. Ništa slično na ovim prostorima nikada nije postojalo. Možemo slobodno najaviti jedan jak zaokret naše muzičke industrije u pravcu novog kvaliteta, inovacija i tehnološke revolucije.

Šta se dešava sa mac-om, da li je u planu da se održi sledeće godine?

- MAC je na svoj način promenio muzičku industriju regiona. To je jedini format od Tita do danas koji se emituje na svim televizija­ma sa nacionalno­m frekvencij­om u bivšoj Jugoslavij­i, kao i format koji je čvrsto spojio nespojive stilove i izvođače pod superiorno­m produkcijo­m. Mi smo veoma ponosni na MAC, imamo puno toga da objavimo po tom pitanju, ali samo ću reći da će se on održati - sa publikom ili bez nje, svakako će se održati.

 ??  ?? Kada se situacija bude normalizov­ala, nastavićem­o da delujemo u novim oblastima i da u njih ulažemo, kaže Škarić
Kada se situacija bude normalizov­ala, nastavićem­o da delujemo u novim oblastima i da u njih ulažemo, kaže Škarić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia