Blic

U DUBAIJU ZA NOVU GODINU

-

Troicki je sredinom decembra otišao u Dubai s porodicom. Tamo se pripremao za kvalifikac­ije za Australija­n open koje se igraju u Dohi. - Drago mi je što ću biti sa suprugom i ćerkama. Bićemo na toplom, što je bitno. Svima čestitam lovu godinu i Božić.

Retko ko u svetu mogao bi da kaže da je 2020. bila sjajna. Naprotiv. Korona virus doneo je sive oblake i udarac toliko žestok na sve sfere života, da se smatra jednim od najtežih u prethodnih 100 godina. Svi su trpeli, pa i sport. Fudbal možda i najviše. Gubici, besparica, gro utakmica odigranih bez prisustva navijača. Bilo je mučno i igrati u takvom okruženju. Pa ipak, ima i onih koji mogu da u novoj godini idu uzdignuta čela.

Jedan od takvih je Dejan Stanković. Trener Crvene zvezde, koji je sredinom decembra otkucao u legitimaci­ju ravno godinu dana provedenih u ulozi šefa stručnog štaba na “Marakani”, ima čime da se podiči. O, da...

titula prvaka srbije overena je, put ka novoj popločan je, u međuvremen­u je nesrećno ispalo u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona, ali obezbeđeno je potom i proleće u Ligi evrope. ozbiljno parče uspeha stade u komad života koji nije mali. Zar ne?

- Tako je, osetan komad života, i to u veoma važnom momentu. Ukratko, bitna godina za mene. Nažalost, ona nije bila normalna zbog korona virusa. Viđeno je, i osetilo se dosta promena, valjalo se adaptirati na novu situaciju. Ali, na sreću, fudbal nije stao. Doduše, pred praznim tribinama sve je dobilo neku novu, čudno dimenziju. Imam veliku želju u 2021, za sve nas, a to je da nam se životi vrate u normalu.

krupan zalogaj je sesti na klupu Zvezde koja je uvek užarena?

- Ozbiljan korak! Iskreno, bio sam svestan u šta ulazim, ali znao sam i kako ću. Bez podrške svih ljudi u klubu, pogotovo menadžment­a i mojih saradnika, to ne bi bilo to, jer sam tako uspeo uz ogromnu snagu i vetar u leđa da se predstavim ekipi i javnosti. Nije to lako, momci su stali u prve borbene redove, napravili smo veliku stvar. Zajedno smo verovali u to što radimo. Znate šta, sa mnom se zna na čemu ste, ja sam direktan i iskren, sve govorim u facu. Tako svako zna na čemu je. Tehničke stvari dolaze same po sebi, a pobede su najveći penicilin. I uveravaju da je to što radiš - dobro.

dakle, zadovoljni ste dosadašnji­m radom i učinkom?

- Jesam, tu nema dileme. Ja sam navikao da se borim za najviše ciljeve, doduše, nešto se dešavalo što nije bilo u planovima. Mogu da kažem da smo ojačali svi zajedno. Uspeli smo da prevaziđem­o i neke probleme, baš mi je drago zbog momaka. Znam šta su sve

Japanac je naprosto ekspodirao.

Munje i gromovi šibaju iz njegovih kopački, brz je kao metak, a sada se još i opustio i stvari su došle na svoje mesto. S pravom ga je trener Aleksandar Stanojević opisao kao igrača koji je najviše pružio.

Posle naporne godine Takuma je konačno dočekao da ode kući i odmori u krugu porodice.

- Nakon više od godinu dana otišao sam da vidim porodicu. Iako su oni bili ovde pre pandemije korona virusa, ipak ovolika odvojenost nije prijatna. Negde sam uspeo da je ublažim i obradovao sam se kada sam igrao za nacionalnu selekciju pre mesec dana. Ali, dom je dom - kaže Asano za “Blic”.

Čudno je videti da se Japanac toliko odomaćio u Srbiji.

- Beograd i Srbiju sam zavoleo. U početku je sve za mene bilo novo i potrebno je bilo vreme da se prilagodim. Sada se svi dobro poznajemo i često se momci našale i kažu “Aso, Srbine” (smeh). To je zato što sam se potrudio da naučim neke reči i kada ih vidim obratim im se na srpskom, a oni meni na japanskom. Koliko je njima simpatično, toliko je i meni. U lepoj uspomeni mi je kada smo na letnjim pripremama radili skrivenu kameru, gde sam im se obraćao na japanskom. Bilo je raznih reakcija.

Virus korona je svet potpuno promenio, ujedno i sport oseća udarce. Mnogi su bili i bolesni.

- Što se tiče mera u vezi sa virusom korona, zaista sve poštujemo. U klubu se stalno testiramo, ručamo gotovo po grupama, a ja, osim na trening, nigde nisam ni išao. Kada je trebao da kupim i poklon za akciju “poklon iznenađenj­a” baš mi je bio problem. Svuda ima slučajeva, lakših ili težih, ali prevencija je najvaznija.

Čini se da je najveći udarac Partizanu pred

stavljalo to što “grobari”, kao i svi navijači u Srbiji, nisu mogli na tribine zbog pandemije.

- Navijači mi veoma nedostaju, fale puni stadioni. Koliko god morate da se priviknete, nikada se čovek do kraja ne navikne na prazan stadion. Da smo imali navijače u važnim utakmicama u Evropi, i na derbiju, bila bi druga priča. Posebno na derbiju. Kada zagrmi sa svih strana, to nas nosi kao ekipu!

Asano je skoro sve potaman, ali ima jednu bolnu temu - eliminacij­u iz Lige Evrope.

- Uf, ostaje žal za Evropom, i te kako. Šarloa je tada bio visoko rangiran klub, ušli su jako u utakmicu, ali, eto, nekada je potrebno i malo sreće i da se stvari nameste. Da ne ispadne da opet kukamo, ali Fića Stevanović je bio povređen, Suma nije mogao celu utakmicu, Vitas je isto bio bolestan. Inače, želim ovim putem Sumi da čestitam venčanje i poželim puno sreće!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ↘
ZA ALEKSANDRA STANOJEVIĆ­A IMAM SAMO REČI HVALE, BIO JE STRPLJIV, TRAŽIO JE MNOGO I NA KRAJU MU SE ISPLATILO
↘ ZA ALEKSANDRA STANOJEVIĆ­A IMAM SAMO REČI HVALE, BIO JE STRPLJIV, TRAŽIO JE MNOGO I NA KRAJU MU SE ISPLATILO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia