Blic

SVI SU ME ZVALI ZBOG DRAFTA, MOŽDA SE I PRIJAVIM

- MEDIĆ

Pravimo malu digresiju, pa Marka pitamo kako je odreagovao kada je stigla vest iz stranih medija da je umesto Marka Simonovića iz Mege, on draftovan od strane Čikago Bulsa.

- (smeh) Jeste smešna situacija, majke mi. Kada sam se probudio ujutru, imao sam hiljadu poruka. Čestitam momku, stvarno mi je drago. A što se mene tiče, ko zna, možda vas iznenadim, pa se prijavim. Nikad nije kasno. Inače, da kažem da mi je inboks na Instagramu i dalje pun poruka za saradnju za neke patike ili opremu. Simpatična situacija, ali ne, nisam ja taj Marko Simonović - smeje se Zvezdin prvotimac.

Košarkaši Sakramenta pobedili Su denver sa 125:115, iako je Nikola Jokić zabeležio treći tripl-dabl u četvrtom meču sezone! Srpski centar je od juče rekorder franšize sa 44. tripl-dabla u svom CV-U. Ovaj je sadržao 26 poena, 12 asistencij­a i 11 skokova i njime je preskočio Feta Lejvera i učvrstio se na devetoj poziciji u istoriji NBA lige! Prva naredna meta Džokeru biće Džejms Harden koji ima dva tripldabla više. Ipak, u velikoj meri i u negativnom smislu zasenio sa čak deset izgubljeni­h lopti. Ostali saigrači su zajednički­m snagama poklonili devet.

Prvi među jednakima u redovima Kingsa još jednom je bio Dearon Foks sa 24 poena i deset asistencij­a. Odličnu rolu u pobedi Sakramenta odigrao je Nemanja Bjelica, koji je igrao vrlo racionalno iskoristiv­ši 21 minut na parketu za 12 poena, pet skokova i jednu asistencij­u.

Sa druge strane, Aleksej Pokuševski je igrao za Oklahomu u porazu od Orlanda sa 118:107, Medžik je predvodio Vučević sa 28 poena i 10 skokova.

Aleksander je bio najbolji u Oklahomi sa 23 poena i po sedam skokova i asistencij­a, naš Pokuševski zabeležio je prve poene, ubacivši je dva uz šest skokova i tri asistencij­e, uz šut 1-8 iz igre za 19 i po minuta na parketu.

Alena Smailagića još nema u Voriorsima zbog povrede kolena, a njegovi saigrači su pobedili Detroit na gostovanju uz 31 poen Karija i 27 Viginsa. Nesuđeni klub Bogdana Bogdanović­a Milvoki ponizio je Majami sa čak 144:97, raspucao se Midrlton sa 25, a Holidej sa 25 poena.

Denver poražen od Sakramenta (125:115), a naš as ubacio Kingsima 26 poena, uz 12 asistencij­a i 11 skokova. Nikola je rekorder franšize.

Na Igrama u Sidneju, gde smo osvojili istorijsko zlato, morali smo da spavamo u improvizov­anim kućama, pošto nije sve bilo gotovo u olimpijsko­m selu - evocira uspomene legendarni selektor, a sada predsednik OSS.

ada je Ivan Miljković pre 20 godina osvojio poslednji poen za Jugoslavij­u protiv Rusije u finalu Olimpijski­h igara 2000. u Sidneju, na drugom kraju sveta je zavladalo opšte oduševljen­je. U Jugoslavij­i je bilo pre podne kada su nikola Grbić i drugovi, predvođeni sa klupe trofejnim trenerom Zoranom Gajićem, osvojili olimpijsko zlato i tako stigli do najvećeg uspeha u istoriji naše odbojke. nacija je bila opijena igrom plave čete.

- Sada vi očekujete ko zna šta ću da ispričam, ali znate koje mi je prvo sećanje na Igre u Sidneju - počinje Gajić pitanjem priču za praznični broj „Blica”: - Znate one kontejnere koje viđate pored gradilišta? e, kad se setim Sidneja, prvo što mi padne na pamet je jedan kontejner u kojem sam spavao, a koji je bio dva sa pet. Moj kolega Paja Sretenović i ja smo bili u tom kontejneru. eto, 30 dana smo u tome spavali. neverovatn­o.

nasmejao se Gajić, pa nastavio:

- I nije mi to bio najveći problem, nego... Moj kolega Paja hrče, ubio me. nisam 30 noći spavao. Sav sam bio naduven.

Kažemo mu ko zna šta bi bilo da je bio naspavan i kakvu bi taktiku tek tada postavio:

- Ko zna, možda bismo izgubili...

Plava četa je bila simbol zajedništv­a, sloge. Momci su disali su kao jedan. Gajić objašnjava kako je bilo biti jedan od glavnih aktera zlatne sidnejske priče. - Jedna stvar je kada gledate sa strane utakmicu, a druga kada ste unutra. Sa strane je dominantan fokus emocija, a kada radite u ekipi, dominantan je racionalan pristup. Mi smo u proces Sidneja krenuli još u Atlanti 1996. i 1997. na ep u Holandiji kada smo bili vicešampio­ni. Shvatili smo da možemo svakoga da pobedimo. Došli smo do radnog naslova četvorogod­išnjeg ciklusa: „Ajde da pokušamo da treniramo, živimo, radimo kako dolikuje olimpijsko­m šampionu.” U smislu da sve damo od sebe, pa šta bude - bude. Da nam ne bude žao 2000. Uspeli smo da napravimo atmosferu i ekipu koja je živela kao porodica. Popularnos­t te ekipe, mislim da nije bila samo zbog rezultata već i zbog čistoće emocija i načina na koji se igralo za reprezenta­ciju. ljude ne možeš da prevariš. Ili jesi ili nisi. Zlato je došlo kao nagrada, ne samo nama, već i našem napaćenom narodu u to vreme.

Ono što je Gajiću još draže je:

- Ove godine sam 40 godina trener na raznim nivoima i jedno znam: oprašta vam publika i ako vi izgubite, ali ne i ako ste poraženi. Taj tim jeste gubio, ali nikada nije bio poražen. Uvek su davali sve od sebe. Ponosan sam što su oni dobri ljudi pre svega i što sam bio deo te priče.

Gajić nije morao da brine za

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia