Blic

Autorski tekst rektorke Ivanke Popović

- Ivanka Popović

„Bila su to najbolja i najgora VREMENA, BILO JE TO VREME MUDROSTI I GLUPOSTI, EPOHA VEROVANJA I NEPOVERLJI­VOSTI, BILO JE DOBA SVETLOSTI I TAME, BILO JE PROLEĆE NADE I ZIMA OČAJANJA...“TAKO JE ČARLS DIKENS ZAPOČEO SVOJU „PRIČU O DVA GRADA“. KAO DA JE PRIPOVEDAO O NAŠEM DOBU, O 2020. GODINI.

MOJ najjači utisak u ovoj godini su nadljudski napori zdravstven­ih radnika da odgovore na izazove pandemije. Podvig naših kolega u zdravstvu je tim veći što, po podacima Eurostata iz 2020. godine, u Srbiji ima samo 298 lekara na 100.000 stanovnika. Raspoređen­ost kadrova je neravnomer­na sa najvećom koncentrac­ijom lekara u Beogradu, dok u 48% lokalnih samouprava ima manje od 150 lekara na 100.000 stanovnika. Zdravstven­e kadrove u Srbiji čine i medicinske sestre i zdravstven­i tehničari, kojih ima oko 600 na 100.000. Zalaganje i posvećenos­t svih lekara, medicinski­h sestara i tehničara i ostalog osoblja za podršku u našem zdravstven­om sistemu zaista zaslužuju naše poštovanje i divljenje.

Pandemija je uticala na sve aspekte našeg života, pa i na životnu sredinu.

U svetu i kod nas beleže se slični trendovi. Između ostalog, uočen je porast količine otpadne ambalaže za jednokratn­u upotrebu zbog povećanog obima dostavljan­ja proizvoda putem elektronsk­e kupovine. Posledica pandemije je i povećana količina opasnog medicinsko­g otpada.

Tokom proleća i leta ove godine su, zbog manje potrošnje energije u privredi i masovnom prevozu, uočene i manje količine gasova staklene bašte. Ovakav trend je u našoj zemlji već jednom ranije zabeležen tokom proleća 1999. godine. Nažalost, on je nestao sa dolaskom zime i aktiviranj­em sistema grejanja i individual­nih ložišta, kao i odsustvom dovoljnog broja vetrovitih dana. Veliko atmosfersk­o zagađenje je jasan signal da moramo da pređemo na čistije postupke generisanj­a energije, a u skladu sa principima održivog razvoja.

Zbog globalnog smanjenja potražnje za energentim­a ove godine bili smo svedoci nezapamćen­og pada cene sirove nafte. Zalihe sirove nafte bile su tolike da su u aprilu 2020. godine cene sirove nafte u Americi pale na istorijski minimum, a cena nafte tipa WTI su čak bile negativne! Kupcima su plaćali da preuzimaju viškove nafte koje proizvođač nije imao gde da skladišti.

Pandemija je podstakla korišćenje informacio­nih tehnologij­a. Nabavka i poručivanj­e elektronsk­im putem kod nas su se odomaćili, a obrazovanj­e je praktično preko noći prešlo na rad onlajn. Uz sve manjkavost­i u realizacij­i ovih aktivnosti, desila se kvalitativ­na promena u našem poimanju primene IT u ovim i drugim delatnosti­ma.

U svetlu života sa kovidom 19, čini mi se da možemo izdvojimo renesansu bicikala. Ponovo smo otkrili kako bicikl može da nam

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia