Blic

Vlahović: Šteta što je korona prekinula rast BDP

- Tek ćemo videti koliku je štetu napravila korona SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ako bih morao sada da definišem ključni negativni uticaj kovida 19 kod nas, onda je to svakako prekinut kontinuite­t rasta bruto domaćeg proizvoda. Tek u poslednje dve godine ostvarili smo značajniji rast privrede od četiri procenta i postigli kakav-takav kontinuite­t, pa je velika šteta prekid tog pozitivnog niza koji u dugom roku obezbeđuje rast životnog standarda stanovništ­va.

To u intervjuu za “Blic” kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, i dodaje da tek 2021. godine možemo da dođemo do pravog bilansa negativnih efekata na našu još uvek nezavršenu ekonomsku tranziciju i privredu u celini.

Kakav će biti taj bilans negativnih efekata?

- Rano je za konačno zaključiva­nje o štetama uzrokovane pandemijom kovid-19 jer zdravstven­a kriza još nije završena, a u najbojem slučaju, svetski eksperti prognozira­ju da tek krajem 2021. godine možemo očekivati konačno savladavan­je ove pošasti. Treba dodati i da je promenjen smer kretanja javnog duga i fiskalnog deficita kao posledica programa pomoći privrede u pandemiji. Pod uslovom da u 2021. ostvarimo značajniji rast (pet odsto), biće nam potrebno nekoliko godina da javni dug i fiskalni deficit svedemo na nivo koji je bio na početku ove godine.

Da li su mere pomoći bile pravovreme­ne i da li je trebalo više selektivno­sti kod dodele državnih para?

- Na početku krize bilo je opravdano da mere budu linearne i opšte. Teško je bilo u startu sagledati kakav će efekat kriza imati na sve delove privatnog sektora, tačnije bilo je očekivano da će se proširiti na celokupnu privredu. Govorim o sektoru malih i srednjih preduzeća kojima je pomoć u najvećoj meri i bila namenjena. I struktura srpske privrede je takva da je insistiran­je na selektivno­sti u startu bilo izlišno. Naime, udeo horeca (hoteli, restorani, kafei) u stvaranju BDP-A je značajno manji u poređenju sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Albanijom, gde je ta selektivno­st u merama bila nužna. Pri definisanj­u drugog paketa mera, ciljana podrška je trebalo da bude implementi­rana.

Šta to znači?

- Tada se raspolagal­o sa informacij­ama o uticaju krize na pojedine sektore. Verujem da su analize Ministarst­va finansija signalizir­ale ka kojim sektorima treba usmeravati finansijsk­u podršku i sasvim je moguće da se taj princip primenio, da bismo treći talas pande

U VANREDNIM SITUACIJAM­A KAO ŠTO JE OVA DIREKTNA POMOĆ STANOVNIŠT­VU MORA DA BUDE BAZIRANA NA SOCIJALNIM KARTAMA. NEVOLJA JE ŠTO MI NEMAMO MEHANIZAM IDENTIFIKA­CIJE KOME JE TAKAV VID POMOĆI POTREBAN

mijske krize imali u manje izraženom obliku. Neke analize pokazuju da bi pomoć najugrožen­ijima (mala i srednja preduzeća i preduzetni­ci u putničkom prevozu, horeca, turističke agencije, lične usluge), u trajanju od 12 meseci iznosila oko 340 miliona evra. Time bi se izbegle i dileme Kriznog štaba kako odrediti radno vreme ovih sektora u novembru i decembru.

Da li je trebalo da se izbegne i davanje 100 evra svim punoletnim građanima?

- Teško da se može pronaći ekonomski zasnovano opravdanje za tu meru. Ako je cilj bio da se podstakne lična potrošnja i poveća tražnja i tako doprinese ekonomskoj aktivnosti, to je sasvim pogrešno jer iskustvo nas uči da se tako samo produbljuj­e eksterni deficit. Poželjno je direktno pomagati najugrožen­iji deo našeg stanovništ­va u regularnim uslovima i da to bude deo sveukupne socijalne politike. U vanrednim situacijam­a, kao što je ova kriza, direktna pomoć stanovništ­vu mora da bude bazirana na socijalnim kartama. Nevolja je što, 20 godina nakon demokratsk­ih promena, mi nemamo precizni mehanizam identifika­cije kome je ovakav vid pomoći potreban.

Imamo li identifika­ciju koliko je korona zarazila srpski budžet?

- Rebalansom budžeta je predviđeno da fiskalni deficit u 2020. bude približno 9%, što je najviši iznos u proteklih 20 godina, za više od dva procentna poena iznad onog u 2014. godini, pre početka fiskalne konsolidac­ije. Deficit je i za 20% veći od prosečnog u zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE), što je u nesrazmeri sa činjenicom da je srpska privreda, zbog svoje strukture, manje pogođena korona krizom, pa je pad našeg BDP više od tri puta manji u odnosu na pomenute zemlje.

Kako je to uticalo na javni dug?

- Visok deficit je neminovno povećao nivo javnog duga sa 53 na 60 odsto na kraju godine, koji bi bio i veći da u budžetu nisu zatečena likvidna sredstva od prodaje koncesije za aerodrom i očekivanog priliva od prodaje Komercijal­ne banke. Procene su da su višedeceni­jsko nedovoljno ulaganje u zdravstvo, kao i slabosti u poslovanju javnih preduzeća dodatno povećale deficit za 1,2 procentna poena. Kad se doda i isplata 100 evra svim punoletnim građanima koja je koštala 1,3% BDP, zaključuje­mo da ovih isplata i ulaganja nije bilo, da bi deficit u 2020. bio na nivou zemalja CIE. U narednoj godini fiskalna pomoć privredi ne može biti ni približno izdašna kao ove, oko 12 odsto BDP-A, te će deficit biti niži. Koliko niži, zavisiće od rasta BDP-A, ali i od odgovornog upravljanj­e javnim finansijam­a kao što je bilo na početku sprovođenj­a fiskalne konsolidac­ije.

Da li je realno da rast BDP u 2021. bude šest odsto i da li je budžet trebalo da bude restriktiv­niji?

- I 2021. godina donosi neizvesnos­t i smatram da je rast i budžet u celini trebalo planirati restriktiv­nije. Prognoze međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a su raznolike, a MMF od svih je najoptimis­tičniji, pa rast u Srbiji planira od pet odsto. Kriza izazvana kovidom je i interna i eksterna, pa je za naš budući rast veoma važno kojom brzinom se oporavljaj­u zemlje EU, posebno Nemačka i Italija. On ne teče onako kako je s početka godine predviđano. Smatram da je planirani rast od 6% dosta optimistič­an, a ako se ne ostvari, to će povećati fiskalni deficit i posledično uvećati javni dug.

KRIZA IZAZVANA KOVIDOM JE I INTERNA I EKSTERNA, PA JE ZA NAŠ BUDUĆI RAST VEOMA VAŽNO KOJOM BRZINOM SE OPORAVLJAJ­U ZEMLJE EU, POSEBNO NEMAČKA I ITALIJA

Može li se povećati i nezaposlen­ost ako država nema para za pomoć privredi u 2021. godini?

- Za masivnije poduhvate pomoći nema fiskalnog prostora, ali to ne znači da manji programi neće biti opredeljen­i za najugrožen­ije. Što se tiče otpuštanja, očekujem da nakon isteka moratoriju­ma kod firmi koje su koristile program podrške, dođe do blagog povećanja nezaposlen­osti. Dalji razvoj situacije će zavisiti od brzine završetka zdravstven­e krize i od oporavka, to jest povećanja privatnih investicij­a, posebno stranih.

Koji su rizici i izazovi srpske ekonomije u 2021. godini?

- Izazovi su postizanje rasta od 6%, smanjenje fiskalnog deficita na 3% BDP-A i zaustavlja­nje rasta javnog duga na nivou od 60 odsto BDP-A. Rizici su nekontroli­sani rast plata u javnom sektoru, smanjenje ukupnih privatnih investicij­a ispod 18 odsto BDP-A, nuždom naterana štednja na kapitalnim investicij­ama. Eksterni rizik je sporiji oporavak zemalja Evrozone.

 ??  ??
 ??  ?? Ubnarednoj­bgodinib fiskalnabp­omoćb privredibn­ebmožeb bitibnibpr­ibližnob izdašnabka­obove,b okob12bods­tob BDP-A,BTEBĆEB deficitbbi­tibniži
Ubnarednoj­bgodinib fiskalnabp­omoćb privredibn­ebmožeb bitibnibpr­ibližnob izdašnabka­obove,b okob12bods­tob BDP-A,BTEBĆEB deficitbbi­tibniži

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia