Blic

Tužilac Đorđević: Bez tolerancij­e za mržnju i nasilje

ŠEF PRVOG OSNOVNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U BEOGRADU

- BOJANA bogosav

Tužilaštvo ne toleriše nasilje i mržnju

“Prvo osnovno javno tužilaštvo poslalo je poruku da ne gleda blagonaklo­no da bilo ko ugrožava žrtvu zbog njene pripadnost­i određenoj društvenoj grupi prema kojoj ima predrasude i oseća mržnju”. kaže u intervjuu za “Blic” Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog javnog tužilaštva u Beogradu.

U jednom od retkih intervjua Ljubivoje Đorđević za “Blic” se osvrnuo na rad najvećeg osnovnog tužilaštva u Srbiji na čijem je čelu punih 11 godina, odnosno od 1. januara 2010. godine. S nama je podelio s kakvim se problemima susreću njegovi zamenici, ali i da li ima pritisaka na njihov rad kada su istrage protiv političara u pitanju.

Vodite tužilaštvo koje je prošle godine uspelo da do presude izgura predmet koji se ticao psihičkog zlostavlja­nja u porodicik koliko je teško skupiti dokaze protiv nasilnika u takvim predmetima?

U takvim predmetima presudno je poverenje žrtve krivičnog dela u tužilaštvo jer upravo od saradnje žrtve i njene spremnosti da da detaljan iskaz zavisi i mogućnost dokazivanj­a. Pored toga, od značaja su i izveštaji lekara psihijatra, psihologa, a kod verbalnog nasilja u vidu pretnji na oceni suda je da izvođenjem dokaza proceni da li je konkretna pretnja izazvala strah kod oštećenog, da li je bila realna i da li prethodna istorija nasilnog, agresivnog ponašanja, ukazuje na to da bi izgovorene pretnje mogle biti ostvarene. Takođe, od značaja mogu biti i izveštaji centra za socijalni rad ukoliko su nasilja prijavljen­a i u centru. Na osnovu toga sprovodi se kombinovan­o psihijatri­jsko psihološko veštačenje oštećenog u cilju dokazivanj­a ugroženog spokojstva. Korišćen je i forenzički intervju - poseban način ispitivanj­a oštećenog, naročito kada je dete bilo žrtva nasilja u porodici. Pitanja oštećenom postavlja psiholog u prostoriji koja je adaptirana za boravak dece, a ceo razgovor se snima optički i tonski.

Takođei zahvaljuju­ći istrazi koju ste vodili prvi put u prbiji je osuđen muškarac za zločin iz mržnje...

Breme pionira u mnogim pravosudni­m oblastima Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je valjano iznelo i u primeru prve krivične presude u Srbiji u kojoj je motiv mržnje uzet u obzir prilikom odmeravanj­a kazne, shodno odredbi člana 54a Krivičnog zakonika, koja je doneta 2018. godine od Prvog osnovnog suda u Beogradu za krivično delo nasilje u porodici. Sledeći smernice za krivično gonjenje zločina iz mržnje koje je izradilo Republičko javno tužilaštvo u saradnji sa

Misijom OEBS-A u Srbiji, tužilaštvo je dokazalo da je krivično delo nasilja u porodici optuženi izvršio iz mržnje prema svom sinu zbog njegove seksualne orijentaci­je, te da je nasilje koje je preduzimao prema sinu i supruzi učinjeno iz predrasuda i mržnje prema grupi kojoj njegov sin pripada. Tokom istrage i pred sudom utvrđeni su diskrimina­torni motivi, zbog čega je tužilaštvo u završnoj reči predložilo strože kažnjavanj­e optuženog, ukazujući da je takvo ponašanje optuženog društveno neprihvatl­jivo i da ima posledice ne samo u odnosu na žrtvu, već i na grupu kojoj žrtva pripada. Stava smo da je kod normiranja zločina iz mržnje i primene člana 54a Krivičnog zakonika izražena i preventivn­a uloga, a ne samo strože kažnjavanj­e i time je tužilaštvo jasno poslalo poruku da ne gleda blagonaklo­no da bilo ko ugrožava žrtvu zbog njene pripadnost­i određenoj društvenoj grupi prema kojoj ima predrasude i oseća mržnju, na kojem polju generalne prevencije je ostavljen značajan trag.

Jedino ste tužilaštvo u Beogradu koje ima odeljenje privrednih prestupa koje zastupa optuženja pred mrivrednim sudom u Beograduk kako izgleda rad ovog odeljenja? koliko ste slučajeva procesuira­li?

U materiji privrednih prestupa Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu postupa kao prvostepen­o tužilaštvo za teritoriju mesne nadležnost­i Privrednog suda u Beogradu, a ukupno u radu ima oko 25.000 predmeta po kojima postupa pet zamenika javnog tužioca koji su raspoređen­i u posebno odeljenje formirano za postupanje po prijavama za privredne prestupe, čiji su podnosioci najčšće različite inspekcije i drugi državni organi, a ređe građani, a od strane Privrednog suda u Beogradu izriču se visoke novčane kazne osuđenim pravnim i odgovornim licima, čijim se naplaćivan­jem obezbeđuju znatna sredstva u državnom budžetu. Treba napomenuti da su u ovoj materiji rokovi zastare znatno kraći nego u krivičnoj materiji, te je samim tim više od 9.000 meritorno rešenih predmeta samo u prošloj godini, za svaku pohvalu.

Ima li političkih i drugih pritisaka na tužilaštvo?

Javno tužilaštvo, javni tužioci i zamenici javnih tužilaca kao nosioci funkcija nisu izuzeti iz kontrole javnosti i društvenog preispitiv­anja njihovog rada. Međutim, takva kritika ne sme da ima karakter uznemirava­nja, zastrašiva­nja ili pretnji, i u tom slučaju nosioci javnotužil­acke funkcije imaju pravo na zaštitu od države koja je oličena između ostalog i u institucij­i Poverenika za samostalno­st javnog tužilaštva koji povodom slučajeva pritisaka na rad tuzilaštva može da postupa samoinicij­ativno kada ti pritisci dolaze izvan tužilaštva, ali i na inicijativ­u nosilaca javnotužil­ačke funkcije. Kada se radi o Prvom osnovnom

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia