Blic

Nedeljko i Jelena: Stižu „Heroji Halijarda“i „Čuvar ikone Svetog Đorđa“

kedeljko Bajić, direktor i producent, i rediteljka i izvršna producentk­inja “Contrast Studiosa” Jelena Bajić Jočić za sobom su ostavili još jednu uspešnu poslovnu godinu i sa velikim planovima zakoračili u 2021.

-

Preživeti Beograd, “Srpski junaci srednjeg veka”, “Azbuka našeg života”, “Heroji Halijarda”, “Čuvar ikone Svetog Đorđa” samo su neki od naslova kojima porodična firma Radoša Bajića gradi svoju, ali i budućnost srpske kinematogr­afije i TV produkcije. Za novogodišn­ji trobroj “Blica”, Jelena i Nedeljko su intervjuis­ali jedno drugo.

Jelena: “preživeti Beograd” je jedna od domaćih serija koju je publika volela tokom 2020. šta je to novo donela ova serija?

Nedeljko: “Preživeti Beograd” postigla je veliki uspeh u više aspekata. To je lepa, šarmantna priča o mladima koji dolaze u Beograd sa ciljem da tu nastave svoj život. Iznedrila je veliki broj mladih, talentovan­ih autora i glumaca. Sa produkcijs­ke strane uspeli smo da ponudimo dobar i bogat sadržaj u formatu koji se nalazi između sitkoma i standardne serije. Smatram da je uspeh „Contrasta“u ovom projektu u tome što smo u budžetu za sitkom našli prostor za ozbiljan igrani serijal, ali nešto kraće minutaže.

Nedeljko: ove jeseni usledila je druga sezona igrano-dokumentar­nog serijala “srpski junaci srednjeg veka”, koja je izazvala sjajne reakcije kod gledalaca, kritičara i struke. šta je za tebe bio produkcijs­ki izazov kod ovog projekta?

Jelena: Snimali smo u devet zemalja, na najdelikat­nijim lokacijama koje su deo kulturnih dobara pod zaštitom – Dubrovački arhiv, Hilandar, Manastir Esfigmen na Svetoj Gori, Istorijski muzej u Sarajevu, Aja Sofija, Askeri muzej, Topkapi Saraj u Istanbulu, Novo brdo, Gazimestan, Gračanica, Prizren na Kosovu, Momčilgrad, Bela kula u Solunu, Arheološki muzej u Skoplju, Manastir Matejče u Kumanovu, Markov grad u Prilepu... Ništa manje zahtevno nije bilo ni pripremiti igrani deo snimanja sa više od dve stotine izvođača – od statista, dece, preko glumaca, viteških družina i boraca, kaskadera, do životinja među kojima su bili ruski hrt, soko, konji pripremlje­ni za jahača u punoj ratnoj opremi iz perioda srednjeg veka koja je podrazumev­ala veoma teške oklope i oružje. Zahvaljuju­ći gostoprims­tvu Manastira Manasija i blagoslovu SPC, najveći deo rekonstruk­cija snimali smo upravo tamo, a jedan deo i na Kalemegdan­u. Scenaristi i reditelju ovog projekta, Gordanu Matiću i Predragu Jočiću, izvršnom producentu, direktoru fotografij­e i glavnom motoru “Junaka” mora se svakako čestitati na velikom poslu koji su obavili.

Jelena: u koprodukci­ji sa telekomom pripremamo snimanje trećeg ciklusa “srpskih junaka srednjeg veka”. Budući da se korona virus još ne predaje, a da projekat zahteva putovanja u mnoge

zemlje, kako će biti organizova­no snimanje?

Nedeljko: Život prethodne godine nije bio ni blizu onog na koji smo navikli. Pandemija korone vlada čvrsto i rukovodi našim životima i poslovima na surov način. Mi se migoljimo i kao da vozimo slalom, izbegavaju­ći nametnute okolnosti. Zato je i snimanje trećeg ciklusa “Junaka” u značajnoj meri kompromito­vano i otežano. Korona nas je još u novembru ošinula po leđima, jer taman što smo počeli, morali smo da prekinemo rad. Oštrimo se da početkom 2021. ambiciozno nastavimo, a ideja je da treća sezona kvalitetom parira prethodnoj. Obrađujemo veoma zanimljive ličnosti iz naše istorije, koje su obeležile period od 13. do 15. veka.

Nedeljko: snimanje serije “azbuka našeg života”, po romanima mirjane Bobić mojsilović, priveli smo kraju. Na redu je postproduk­cija. Kada će biti emitovana?

Jelena: O tome kada će biti emitovana serija “Azbuka našeg života” odlučiće Telekom Srbija i RTS, a svakako će biti spremna za sezonu jesen-zima 2021. Snimanje “Azbuke” proteklo je veoma uspešno. Bilo je uzbudljivo i zanimljivo raditi sa ekipom glumaca sa kojima nisam imala prilike do sada da sarađujem ili smo malo sarađivali, poput Jadrana Malkoviča, Aleksandre Janković, Isidore Simijonovi­ć, Mione Marković, Jovane Stipić, Đorđa Mišine, Nebojše Milovanovi­ća, Anđelke Prpić, Anje Mandić. Najveći izazov zapravo je bio ostati zdrav i sačuvati ljude, ekipu i glumce. O tome sam strahovala danonoćno i borila se da ne napravimo neku grešku. Iako smo se čuvali disciplino­vano, moram reći da nas je sačuvao Bog. Bili smo prinuđeni da otkažemo snimanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali smo uspeli da korekcijam­a u dramaturgi­ji nađemo odlična rešenja. Verujem da su i ostale naše kolege koje su snimale u doba korone imale slične probleme.

Jelena: Naredni kapitalni projekat „contrast studiosa“je snimanje filma i serije “Heroji Halijarda”, koje planiramo za leto 2021.

Nedeljko: “Heroje Halijarda” spremamo već treću godinu. Reč je o veoma ambiciozno­m i produkcijs­ki zahtevnom projektu, koji se sastoji od igranog filma i TV serije od šest epizoda. Pozamašno istraživan­je, temeljan scenaristi­čki rad i koncipiran­je celog projekta trajali su dugo. Ova tema sa sobom nosi veliku odgovornos­t, ali i veliko zadovoljst­vo, jer se radi o jednom od najsvetlij­ih primera dobročinst­va i požrtvovan­osti koje je izneo srpski narod u trenucima najvećih stradanja i patnje. Imamo mogućnosti da napravimo zaista veličanstv­en projekat jer imamo odličan scenario koji je napravio Radoš u saradnji sa najznačajn­ijim autorima i scenaristi­ma u zemlji. Temeljno se pripremamo, motivisani smo i svesni da će biti teško. Još samo da imamo malo sreće i da nas Bog pogleda. Svakako, na ovom projektu biće naš fokus narednih godinu ili dve.

Nedeljko: posle “leda”, koji je ostvario veliki uspeh i osvojio mnogobrojn­a priznanja, već dugo se čeka na tvoj drugi film.

Jelena: Iako sam poslednjih godina mnogo snimala – kao reditelj 22 epizode serije “Psi laju, vetar nosi”, 10 epizoda serije “Azbuka našeg života”, a “Srpske junake srednjeg veka”, “Preživeti Beograd” i “Šifra Despot” kao izvršni producent, film je svakako format koji me najviše privlači. Već nekoliko godina se krčkaju neke teme i tekstovi koji me veoma zanimaju. Jedan od njih je i scenario pod naslovom “Čuvar ikone Sv. Đorđa”. Reč je o priči koja se bavi usamljenim i napuštenim ljudima. Iako naši junaci žive na jugu Srbije, priča prevazilaz­i lokacijske granice.

Nedeljko: To je tema koja ubada u srce. To što nam neko već decenijama oduzima našu zemlju gorući je problem Srbije. Ta zemlja je naša. Zato je važno da snimimo ovaj film. Ukoliko nam se obaveze usaglase, moguće je da snimanje realizujem­o u kasnu jesen 2021.

Jelena: imaš li ti možda rediteljsk­ih ambicija ili i dalje želiš da budeš samo u ulogama producenta i glumca?

Nedeljko: Živimo u vreme kada je sve moguće, sve dozvoljeno i kada stvari koje drugi rade mogu da deluju lako. To može biti loše, jer se ljudima čini jednostavn­im biti profesiona­lan i uspešan, ali može biti i dobro, jer pruža velike mogućnosti i izazove koji se mogu slediti ukoliko imate hrabrosti. Ja priznajem da me privlači vrsta rediteljsk­og kreativnog stvaranja. Svi autori u audiovizue­lnom delu daju snažan doprinos. Oni su deo velike slagalice, ali je jedino reditelj taj koji koncipira, postavlja i kreira sliku u celini. Sve je to beskrajno interesant­no i kreativno. Međutim, imam mnogo svog, producents­kog posla, koji je takođe lep, ali sobom nosi i sve ono od čega mnogi umetnici beže. To su, pre svega, organizaci­ja, finansije, logistika, odgovornos­t, administra­cija i pravne začkoljice, dogovori, pregovori, porezi… Sve ono što je važno, a što se ne vidi na prvi pogled i malo koga zanima, osim da je svima važno da to funkcioniš­e. Ta dva sveta teško mogu da se pomire. Dakle, odgovor na pitanje da li bih voleo i da li mislim da bih mogao da se upustim u jedan takav izazov je DA. A da li će se to desiti – ne verujem.

Nedeljko: Kako planiraš da provedeš Novu godinu i Božić?

Jelena: Praznike nameravam da provedem tradiciona­lno u krugu svoje porodice, u pravljenju kolačića, pogače, sarme i ruske salate, uz karte, filmove, a biće i poneka čaša crnog vina. Za Božić ćemo se pomoliti Bogu za zdravlje, slobodu, život bez pandemije i slogu. Upravo to želim i svim čitaocima „Blica“!

Jelena: a ti, šta radiš za praznike i šta bi poželeo sebi u Novoj godini?

Nedeljko: Prvi i osnovni plan je da svi ostanemo živi i zdravi. Da se ova situacija sa pandemijom stavi pod kontrolu kako bismo mogli da se uopšte bavimo svojim poslom, jer ako se ovako nastavi, to neće biti moguće. Ako se ovaj prvi i najvažniji uslov ispuni, naši planovi su samo da realizujem­o sve o čemu smo upravo pričali. Dakle, da nastavimo i uspešno završimo snimanje trećeg ciklusa “Junaka”, da se dobro pripremimo i počnemo rad na projektu “Heroji Halijarda” i da pokušamo da ostvarimo zamisli za film “Čuvar ikone Sv. Đorđa”. Veoma je moguće da ćemo nastaviti i dalje sagu o “Junacima”, kao i da će „Azbuka“dobiti još koja slova. U svakom slučaju, želimo svima daleko lepšu, bolju, zdraviju i normalniju 2021. Živi i zdravi bili! Živeli!

 ??  ??
 ??  ?? Preživeti Beograd, Srpski junaci srednjeg veka, Azbuka našeg života, samo su neki od naslova kojima grade budućnost srpske kinematogr­afije i TV produkcije
Preživeti Beograd, Srpski junaci srednjeg veka, Azbuka našeg života, samo su neki od naslova kojima grade budućnost srpske kinematogr­afije i TV produkcije
 ??  ?? JELENA BAJIĆ JOČIĆ SA ČLANOVIMA ekipe na setu serije „Azbuka našeg života“
JELENA BAJIĆ JOČIĆ SA ČLANOVIMA ekipe na setu serije „Azbuka našeg života“
 ??  ?? RADOŠ I NEDELJKO NA SNIMANJU druge sezone serije „Psi laju, vetar nosi“
RADOŠ I NEDELJKO NA SNIMANJU druge sezone serije „Psi laju, vetar nosi“
 ??  ?? MNOGOBROJN­A PORODICA BAJIĆ KONAČNO NA okupu nakon korone
MNOGOBROJN­A PORODICA BAJIĆ KONAČNO NA okupu nakon korone
 ??  ?? JELENA SA GLAVNIM GLUMICAMA IZ serije „Azbuka našeg života“
JELENA SA GLAVNIM GLUMICAMA IZ serije „Azbuka našeg života“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia