Blic

Nije bilo kompromisa u testiranju vakcina

Nije bilo kompromisa u testiranju odobrenih vakcina, pogotovo u pogledu bezbednost­i i delotvorno­sti, rekao je imunolog dr Srđa Janković.

-

Čim je nešto registrova­no, prošlo je sve rigorozne kontrole i kriterijum­e da je delotvorno i bezbedno. To što je obavljeno u kraćem vremenskom periodu, to može da se shvati pozitivno, kao trijumf udruživanj­a velikog broja naučnika, industrija, država i regulatorn­ih tela, rekao je dr Janković za TV „Pink“.

Naglasio je da, iako imaju različit dizajn, dostupne vakcine imaju isti cilj - da zaštite od smrtonosne bolesti kovid.

On će, kaže, primiti onu vakcinu koja bude na raspolagan­ju od onih koje su prošle kriterijum­e bezbednost­i i delotvorno­sti. Janković je naveo da se vakcine

Nijedna vakcina nema učinak 100 odsto, očekujemo da imunitet traje više godina

protiv korone daju u dve doze, a da se imunitet stvara od sedmog dana, dok maksimum dostiže od 10. do 15. dana posle druge doze. Prvih nekoliko dana, pojasnio je, nema nikakvog efekta, postepeno se od 10. dana stvaraju zaštitna antitela, koja su jedan od parametara imunskog odgovora na vakcinu.

Napomenuo je da nijedna vakcina nema učinak 100 odsto i da se o trajanju imuniteta ne može govoriti dok ne prođe malo više vremena, ali očekuje- mo da imunitet traje više godina. Pojasnio je da korona virusi ne evoluiraju brzo kao virusi gripa koji svake sezone mogu da iznedre novi podtip i zato je vakcinacij­a sezonska.

- Ne očekujem isto kod korona virusa, ali može se desiti da posle nekoliko godina treba pojačati imunitet - naveo je. Upitan da li oboleli od astme mogu da se vakcinišu protiv korone, Janković je kazao da dijagnoza astme nije razlog da neko ne primi vakcinu.

 ??  ??
 ??  ?? VAKCINE SE DAJU U DVE DOZE, KAŽE JANKOVIĆ
VAKCINE SE DAJU U DVE DOZE, KAŽE JANKOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia