Blic

Demokratsk­a stranka propada, a Lutovac se češlja

Ko je predsednik Demokratsk­e stranke možda je najmanje bitno, jer DS nikada nije bila jedan čovek ili predsednik, ma ko to bio – kaže bivši poslanik i funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Uintervjuu za “Blic” on ističe da je DS smetnja i Aleksandru Vučiću i Draganu Đilasu, kao i da su se obojica trudila da tu stranku unište.

- Za DS postoji samo jedan put, a to je dogovor – fer uslovi u svim lokalnim organizaci­jama, zatim skupština rukovodstv­a posle rasturanja 75 odbora, rasturanja Foruma penzionera, Omladine, poslaničko­g kluba. Izbacili su nas iz prostorija širom Srbije, popisuju stvari, a Lutovac se češlja. Posle raskola sa Tadićem i Jeremićem, vidimo da Lutovcu ne odgovara ni Zelenović. On ne brine, on zna da radi posao za gazdu opozicije i kada nestane i ovih bednih 0,4 odsto podrške, zbog kojih bi svako drugi podneo ostavku, on će u gazdinu stranku. Samo, malo su se prevarili, DS je malo i naš.

Utisak je da ste se povukli, nema vas. Šta radite poslednjih nekoliko meseci?

- Korona je sve procese, ako ne zaustavila, onda usporila. Imao sam malo više vremena za porodicu, što je dobra strana svega. Kao i mnogi drugi, preležao sam koronu, na sreću, bez ozbiljniji­h simptoma. Razgovaram sa kolegama, pravimo planove, spremamo se... Vaš utisak je dobar, manje nas je, jer nema kampanje, nema nas u skupštinsk­im prenosima, slabije u medijima, ali u skorijoj budućnosti to će se promeniti.

Opozicija ima sastanke koje je inicirala Tadićeva SDS. Da li učestvujet­e u tome?

- Lično ne, jer nisam pozvan, ali sam za svaki razgovor jer to je jedini način da se pomerimo sa mrtve tačke. Samo kroz dogovore i pametno, zajedničko planiranje, možemo da počnemo da krnjimo režim.

S druge strane, UOPS čiji je deo i Demokratsk­a stranka ne stoji najbolje. Konstantno postoje trzavice na relaciji Narodna stranka - SSP. Imate li informacij­u šta se tu dešava?

- Savez za Srbiju, pa sada UOPS ili šta god što Đilas vodi osuđeno je na političku propast. Nemam lično ništa protiv njega i neka je on mudar, lep, pametan i najbolji na svetu, ali rezultati u politici su neumoljivi. Đilas je 2012. godine preuzeo DS od Tadića sa 22 odsto, a ostavio 2014. sa šest odsto i pobegao iz DS da vodi Košarkaški savez Srbije, na Vučićev predlog. Sa njim je otvarao most i hvalio „Beograd na vodi“. A onda, opozicija 2017. u Beogradu na predsednič­kim izborima pokaže ozbiljnu snagu. Saša Janković sa DS uzme 25 odsto, Jeremić pet odsto, Beli devet, ili ukupno 39 odsto, bez Đilasa. Samo godinu kasnije, pojavi se Đilas i mi na 18 odsto. Bez Đilasa je opozicija u parlamentu 2016. imala 60 poslanika, a danas sa

DS JE INSTITUCIJ­A I NE SME NESTATI, NE MOŽE ALTERNATIV­A BITI MAFIJAŠKI SNS U KOME SU SVI UCENJENI FUNKCIJAMA ILI SSP KOJI JE ĐILAS KUPIO I GDE SVI RADE ZA PLATU

Đilasom imamo nula poslanika. Pametnom dosta, najveća prednost Vučića je Đilas.

Nedavno je objavljeno istraživan­je po kojem je Demokratsk­a stranka na 0,4 odsto. Da li verujete da ta stranka ikada više može da se vrati u život?

- Nažalost, tako je. DS su uništavali i Vučić i Đilas. Sve vreme su imali isti plan, da preko svojih medija uništavaju stranku koja je i jednom i drugom najveći problem. Ukoliko uskoro ne rešimo pravno ono za šta smo se izborili na unutarstra­načkim izborima, plašim se da povratka nema, To će biti poslednji ekser.

Kažete DS je problem i Vučiću i Đilasu. Kako problem, a imate 0,4 odsto?

- Demokratsk­a stranka ima tradiciju, ozbiljne ljude koji je nikada, uprkos svim problemima, nisu napustili. DS ima i dalje, kakvu-takvu infrastruk­turu i poželjniji je sagovornik međunarodn­im institucij­ama nego bilo koja druga stranka, a to će biti posebno važno sada, uoči dijaloga o izbornim uslovima. DS je institucij­a i ne sme nestati, ne može alternativ­a biti mafijaški SNS u kome su svi ucenjeni funkcijama ili SSP koji je Đilas kupio i gde svi rade za platu. Tu nema ni slobode ni demokratij­e i zato smo tu gde smo. Svaki demokrata koji ćuti, a zove me telefonom i kaže da nikada nije bilo gore, mora da se pobuni javno kako bismo sačuvali našu kuću od skorojević­a i političkih lešinara.

Kako opozicija treba da izađe na izbore 2022. godine? U jednoj ili više kolona?

- Opozicija prvo treba da ima jasnu evropsku politiku, jednog kandidata koji će biti

nosilac svih lista jer će tako raditi i Vučić, ni na jednoj listi ne sme biti Đilas, za 8.356 biračkih mesta moramo imati po tri kontrolora koji veruju u to i spremni su i da se potuku da bi sačuvali regularnos­t, na svakom biračkom mestu moramo imati šefa izbornog štaba. Taj kandidat ne sme biti neko ko je od 2000. do 2020. vodio državu ili DS.

SAMO KROZ DOGOVORE I PAMETNO, ZAJEDNIČKO PLANIRANJE MOŽEMO DA POČNEMO DA KRNJIMO REŽIM

Bez Đilasa je opozicija u parlamentu 2016. imala 60 poslanika, a danas sa Đilasom imamo nula poslanika. Pametnom dosta, najveća prednost Vučića je Đilas

Što se tiče predsednič­kog kandidata, da li se na Vučića na predsednič­ke izbore ide s jednim zajednički­m ili sa više kandidata?

- Apsolutno s jednim. Hoćete li učestvovat­i u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima. I šta to treba da se dogodi da biste izašli na izbore?

- Naravno, ovo je naša zemlja i naš je posao da razgovaram­o, a ne da se ljutimo, dok narod nema dovoljno novca u novčaniku, goriva u rezervoaru i hrane u frižideru, dok je SNS zadužila zemlju za 10 milijardi evra za osam godina vlasti, dok Vučićevi danju sa čarapom na nozi zagovaraju Evropu, a noću sa tom čarapom, samo na glavi, ruše Savamalu, tuku političke protivnike, novinare. Nije pitanje hoćemo li na izbore, već hoćemo li imati državu.

Kada gledate ono što se danas dešava u parlamentu, kako vam se čini u odnosu na period kada ste i sami bili poslanik?

- SNS je radio isto, samo je nas 60 svakog dana odgovaralo na njihove laži pa se moglo čuti i drugačije mišljenje i narod je znao da nije sam. Bilo je nepravilno­sti, puno opstrukcij­a, kažnjavani smo svakoga dana, ali je vredelo. Sve afere SNS su krenule odatle, sednice su trajale po 12 dana, a sada se završe za dva. Sada je cela Srbija ostavljena na milost i nemilost jurišnicim­a iz SNS koji blate sve i svakoga pa i naše proslavlje­ne glumce i legende i da tamo nemate nikoga da ustane i kaže im „dosta više“. Opozicija je umesto borbe prsa u prsa izabrala sedenje u sobi, kukanje na mrežama i gledanje „Utiska nedelje“u kome se žale šta nam zli naprednjac­i rade, ali i tamo mogu samo oni opoziciona­ri koji su po volji, mi nediscipli­novani opoziciona­ri nikako, ali dobro...

Da možete da se vratite dve godine unazad, šta biste drugačije uradili?

- Za prosutim mlekom ne valja kukati, tako da idemo napred, greške su sastavni deo života.

Vučićevi ljudi danju sa čarapom na nozi zagovaraju Evropu, a noću sa tom čarapom, samo na glavi, ruše Savamalu, tuku političke protivnike, novinare

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia