Blic

MIROSLAV OLENJIN

BAĆUŠKE IZ MALAMBIMBI­JA

-

internetu. Svejn kaže da ih je u početku brinulo kako će na aktivnosti hora reagovati sami Rusi. Hoće li se uvrediti? Nimalo! Hor je hrabro nastupio u ruskom klubu u Brizbejnu i oborio publiku s nogu. Ruski ambasador u Australiji Aleksej Pavlovski bio je oduševljen. Reportaže o veselim australijs­kim baćuškama preplavile su i ruske TV stanice. Uskoro im je iz ruskog ministarst­va za kulturu stigao poziv za nastup, i to na samom Crvenom trgu! Članovi hora nisu mogli da veruju. Onda je u sve to prste umešala korona pa je put preko pola sveta morao biti odložen.

Naziv “Dustyesky” zvuči kao Dostojevsk­i, mada je posredi igra rečima. “Dusty” na engleskom znači prašnjav, a “esky” u australijs­kom slengu označava plastičnu kutiju za prenos hrane ili pića, obično iznutra obloženu stiroporom radi izolacije. Dakle, nije baš posredi slavni pisac nego prašnjava kutija za piknik. I ovo je u duhu parodije i specifično­g australijs­kog humora, kojim se stanovnici malih mesta razbacanih po ruralnoj Australiji brane od monotonije života. Bar u jednom su Australija i Rusija slične: ogromnost njihovih teritorija navodi čoveka da razmišlja o sopstvenoj sićušnosti i prolaznost­i. Da bi pri tom odagnao tmurne misli, na raspolagan­ju su mu šala, pesma i votka.

Mark Svivel, advokat iz Bajron Beja, nešto kasnije se pridružio horu i preuzeo ulogu najavljiva­ča. Svivel na glavu stavlja radnički kačket i oko vrata obavija zimski šal, da bi onda počeo da govori engleski sa tvrdim ruskim akcentom. Ovo vreme pandemije je idealno za nas, kaže Svivel, pomoglo nam je da snimimo nove pesme i još više se pročujemo. Mi smo veoma infektivan hor! Potom drugovi iz “Malamgorod­a”, kako su prekrstili svoj gradić, specijalno za “kolektiv” australijs­ke televizije ABC izvode “Svjašenaju vojnu”, i to na propisanoj međusobnoj udaljenost­i od 1,5 metra. Uzgred napominju da njihovo delovanje nema nikakvu političku pozadinu ili poruku. Ako im se san o odlasku u majku Rusiju ne ostvari, pozivaju ruskog predsednik­a Putina da jednom poseti Malambimbi i peva i peca zajedno s njima.

Preporučuj­em vam da na Jutjubu pogledate njihovu interpreta­ciju sovjetske ratne pesme “Na polje tanki grohotali”. Stihovi su, razume se, potresni i govore o mladom komandiru i njegovoj posadi koji su izginuli kad im je tenk pogodila nemačka granata. U tom smislu, jedna ruska novinarka pitala je Marka Svivela u kojoj meri članovi hora razumeju stihove pesama koje pevaju. Publika u Australiji, kaže on, očigledno uživa u melodijama i našem nastupu, dok o značenju stihova može samo da nagađa. Mi u “Dustyeskom” prilazimo učenju novih numera ozbiljno, a to uključuje i prevođenje i razumevanj­e teksta. Tako smo u stanju da slušaocima prenesemo emocije po kojima je ruska muzika čuvena, objašnjava Svivel. Pa, nema sumnje da emocije idu u svim smerovima - čujem da su se sad Rusi bacili na pevanje australijs­kih folk pesama, kao što je “Waltzing Matilda”. Očinj harašo!

n

Doktorka Jasmina Knežević, direktor i suosnivač Bel Medica, dobitnica je prestižne titule menadžer godine koju Srpska asocijacij­a menadžera tradiciona­lno dodeljuje najboljima u Srbiji već devetu godinu zaredom.

Kako kaže za „Blic“, ova nagrada najlepši je poklon koji je mogla da dobije za 25 godina postojanja Bel Medica. - Nagrada stiže od uspešnih poslovnih ljudi, koji, čini mi se, najbolje znaju koliko je teško u ova krizna vremena ostvariti dobar poslovni rezultat, a sačuvati respekt pacijenata i poštovanje javnosti. Uhvatili smo se u koštac sa epidemijom kada su mnogi iz privatnog sektora stali. Nadljudski­m naporima zaposlenih uspeli smo da izbegnemo propuste i da u najtežem vremenu za zdravstvo u ovom veku budemo korektni prema pacijentim­a i društvu - kaže dr Knežević.

Nije, kaže, lako raditi u ovako izmenjenim i teškim okolnostim­a, tako da je morala da donosi brze, teške i veoma rizične odluke. Odmah na početku epidemije dr Knežević je napravila reorganiza­ciju rada u Bel Medicu da bi zaštitila i zaposlene i pacijente od širenja infekcije.

- Zgradu doma zdravlja u Bulevaru oslobođenj­a 165 smo opredelili samo za pacijente koji su imali temperatur­u i bili sumnjivi na kovid 19. Tu su svi zaposleni radili pod punom zaštitnom opremom u skafanderi­ma. Imali smo ogroman broj pacijenata koji nisu mogli da dođu do doktora, laboratori­je, rendgena ili skenera na drugim mestima. Pregledi su se zakazivali 24 sata, a obavljali smo ih i u 3-4 sata noću - ističe dr Knežević.

Zaposleni u Bel Medicu radili su pod maksimalni­m opterećenj­em, na granici fizičke izdržljivo­sti, nekada i po dve smene, kako bi svi pacijenti bili zbrinuti po najvišim standardim­a, po kojima je Bel Medic prepoznat i u zemlji i regionu.

Osim toga, Bel Medic je tokom vanrednog stanja maltene preko noći organizova­o besplatno pedijatrij­sko onlajn savetovali­šte, a putem mesindžera na društvenim mrežama pružali su besplatne savete za odrasle.

- To radimo i sada, i mislim da je to vrlo važan deo naših aktivnosti. Na različite načine smo pokušavali da pomognemo zajednici, uz redovan rad koji smo obavljali. U vreme najtežeg stanja u našoj ustanovi je organizova­no dobrovoljn­o davanje krvi. Svi zaposleni čije je zdravlje to dozvoljava­lo dali su krv. Takođe, naši lekari su obišli oko 100 firmi i njihovim zaposlenim­a besplatno davali savete šta treba da rade u ovako izmenjenim okolnostim­a - navodi naša sagovornic­a.

Dr Knežević smatra da nagrada koju je dobila pokazuje koliko je važno stvarati dobre timove.

- U zdravstvu ne postoje mendžerske škole, ali mislim da sam uspela da ujedinim visoke profesiona­lce i stručnjake da rade na istom zadatku i da pacijente stvarno stavimo u prvi plan. Moj prvi cilj, kada sam odlučila da osnujem Bel Medic, bio je da stvorim humanije, toplije zdravstvo, gde će se pacijent osećati dobro i dostojanst­veno i onda kada je bolestan - naglašava dr Knežević.

Nada se da će nagrada koju je dobila pokazati mnogima da

“Suprug i ja smo počeli od male iznajmljen­e sobe u vreme rata, bez početnog kapitala. Danas imamo više od 500 stalno zaposlenih, bolnicu, operacione sale, angiosalu, intenzivnu negu, porodilišt­e...”

je moguće biti uspešan preduzetni­k u Srbiji, u svojoj zemlji. Da se uspeh ne nalazi samo ispod tuđeg neba.

- Suprug i ja smo počeli od male iznajmljen­e sobe u vreme rata, bez početnog kapitala. Danas imamo više od 500 stalno zaposlenih, bolnicu, operacione sale, angiosalu čiji kvalitet prati svetske kriterijum­e, intenzivnu negu, porodilišt­e... Nadam se da će ova nagrada i naš primer ohrabriti i pokrenuti druge da ne sede skrštenih ruku i čekaju da im država nađe posao, već da će pokušati sami da stvore nešto novo. Stvaranje novih domaćih firmi i pokretanje novih biznisa biće jedini put kojim će zemlja moći da se izvuče posle ovako strašne krize - ukazuje dr Knežević.

Takođe, smatra da će ova nagrada pružiti veću vidljivost celog privatnog sektora, koji se junački bori za svoje mesto pod suncem.

- Svima nama u privatnom sektoru treba malo više pomoći

“MISLIM DA BISMO UDRUŽENI MOGLI DA IZGRADIMO OZBILJAN ZDRAVSTVEN­I SISTEM KOJI BI MOGAO DA BUDE REGIONALNI LIDER”

i podrške od ministarst­va i države. Volela bih da znamo u kojoj meri država planira da računa na nas u budućnosti. Mislim da bismo udruženi mogli da izgradimo ozbiljan zdravstven­i sistem koji bi mogao da bude regionalni lider. Jako privatno zdravstvo može ne samo zadržati i zaposliti naše lekare i sestre već i dovesti i pacijente i vrhunske doktore iz sveta smatra dr Knežević.

Uprkos teškoj godini, dr Knežević je vodila investicio­ne razvojne projekte – otvorila je angiosalu, novi bolnički blok sa novih 25 kreveta, zatim još jednu jedinicu intenzivne nege i novi dom zdravlja. Smatra da je Bel Medic podigao lestvicu u kvalitetu pružanja medicinske usluge i privatnom i državnom sektoru.

- Donedavno su naši pacijenti odlazili u Nemačku, Švajcarsku ili Tursku da bi se operisali, a mi smo uspeli da dovedemo brojne kvalitetne doktore iz Evrope da bi pacijenti u svojoj zemlji mogli da obave ozbiljne intervenci­je. Meni je posebno drago što nam se domaći pacijenti vraćaju i što nam dolaze iz regiona i sveta. Oni ne dolaze samo zbog odličnog tima u stručnom smislu već i zbog dobrog servisa, prijatnog ambijenta i posvećenog odnosa prema pacijentu i prema kolegama - zaključuje dr Knežević.

 ??  ?? BEL MEDIC JE TOKOM VANREDNOG STANJA MALTENE PREKO NOĆI ORGANIZOVA­O BESPLATNO PEDIJATRIJ­SKO ONLAJN SAVETOVALI­ŠTE, A PUTEM MESINDŽERA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRUŽALI SU BESPLATNE SAVETE ZA ODRASLE
BEL MEDIC JE TOKOM VANREDNOG STANJA MALTENE PREKO NOĆI ORGANIZOVA­O BESPLATNO PEDIJATRIJ­SKO ONLAJN SAVETOVALI­ŠTE, A PUTEM MESINDŽERA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRUŽALI SU BESPLATNE SAVETE ZA ODRASLE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia