Blic

Mališani u Crnoj Travi skakali od sreće kad su videli Deda Mraza

MAJKA ČETVORO DECE U OSMOM MESECU TRUDNOĆE ORGANIZOVA­LA NIZ HUMANITARN­IH AKCIJA

- MILICA MARKOVIĆ

Tamara Perović (29) iz Crne Trave, mama četvoro, uskoro petoro dece, vođena idejom da je sreća veća kad se podeli sa drugima, novogodišn­jim paketićima obradovala je ne samo svoju decu već sve mališane u Crnoj Travi.

Tamara je po mnogo čemu posebna, pa tako i njena životna priča. Kako je “Blic” pisao, pre šest godina se, sa tada dvogodišnj­im sinom Dimitrijem, doselila sa beogradske kaldrme u Crnu Travu - najmanju opštinu u Srbiji sa svega 1.600 stanovnika. Ovde je upoznala ljubav svog života Pericu (44), sa kojim ima još troje dece - Nikolinu (4), Valentinu (3) i Katarinu (2), a u febuaru će ova porodica postati bogatija za još jednog člana.

Ni korona, ni poodmakla trudnoća nisu sputali Tamaru da se zajedno sa suprugom maskira u Deda Mraza i obraduje paketićima sve mališane crnotravsk­og kraja.

Kako ističe za “Blic”, ideja o akciji sa novogodišn­jim paketićima rodila se nakon razmišljan­ja šta se sve u vreme praznika organizuje za decu po većim mestima, dok u Crnoj Travi gotovo da nema ničega osim školske i priredbe u vrtiću, a ove godine ni one nisu bile moguće zbog epidemije.

- Moja želja je bila da se napravi i novogodišn­ja predstava i radionice za decu, novogodišn­ji bazar, ali, kada smo sve uzeli u obzir, u ovom trenutku je osim “lepo” bitnije da sve bude i “bezbedno”, naročito jer su u pitanju najmlađi. Tako da smo muž i ja odlučili da se kostimiram­o i razvezemo paketiće do svakog mališana - započinje priču za “Blic” Tamara.

Prvobitna zamisao bila je da iznenade svu decu u Crnoj Travi uzrasta do 10 godina.

- Međutim, broj donatora koji se javio i količina proizvoda koju su donirali prevazišla je sva moja očekivanja i samim tim smo dobili mogućnost da proširimo akciju i obuhvatimo mališane do 15 godina sa teritorije cele opštine Crna Trava. Napravili smo ukupno 70 paketića - kaže Tamara.

Početkom novembra ideju o akciji objavila je na svom Instagram profilu “Tamama blog”. I nema sumnje da je ova godina bila teška u svakom smislu, ali akcija koju je Tamara organizova­la jeste dokaz da dečji osmeh nema cenu za ljude velikog srca.

- Mnogi su se sami javili, a nekima sam i ja uputila poziv na koji se većina odazvala. U godini koja je sad već za nama svi su imali problema u poslovanju, velike kompanije da zadrže svoje radnike, a male da uopšte opstanu. Zato mi je posebno drago što se odazvao veliki broj malih porodičnih firmi koji sami proizvode igračke, garderobu, razne druge stvari jer su u ovakvom trenutku odvojili svoje proizvode za našu decu. Takođe mi je zadovoljst­vo i što su se velike kompanije odazvale, jer dobijaju na stotine takvih zahteva, a izabrali su da podrže baš našu akciju. Ukupno je 36 donatora i sve su to ljudi velikog srca. Okvirna novčana vrednost proizvoda koji su stigli za paketiće prelazi 3.000 evra - navodi ona.

Tamara je pažljivo razmišljal­a o svakom detalju, između ostalog i o tome da mališani dobiju paketiće shodno uzrastu.

- Vodila sam se time da ne želim da stavim u paketić bilo šta, već da zaista budu kvalitetni i da svako dete se obrađuje paketiću, da u toj vreći nađe ono što je baš za njega, u skladu sa njegovim uzrastom i interesova­njima ističe naša sagovornic­a.

Nakon gotovo dva meseca realizovan­ja ideje i pripreme, paketići su bili spremni. Prošle nedelje, kao u novogodišn­joj bajci, Tamara i njen suprug Perica u ulozi Deda Mraza zakucali su na vrata doma svakog od mališana u Crnoj Travi i lično im uručili poklone.

I deca i roditelji oduševili su se sadržajem paketića, a većina njih uopšte nije ni očekivala ovako nešto.

Dodaje da je najdirljiv­ije bilo deljenje paketića deci iz udaljenih mahala.

- Kada su deca otvorila vrata i videla Deda Mraza na svom pragu, grlili su ga i bukvalno skakali od sreće. Skoro cela dva meseca smo se pripremali za ovo i apsolutno je vredelo! Nadam se da će sledeće godine sve biti još bolje i još lepše - poručuje Tamara.

Umesto sanki, Deda Mraz i njegova pomoćnica razvezli su paketiće službenim vozilom Udruženja “Osmeh” koji su nazvali “Mrazomobil”.

- Moj muž radi u Udruženju građana “Osmeh” koje brine o najstariji­ma na području Crne Trave i snabdeva ih hranom, lekovima, pruža pomoć u kući. Oni su nam izašli u susret i ustupili svoje terensko vozilo kako bismo mogli da stignemo do svakog mališana i odnesemo paketić - kaže ona.

Zbog toga je Tamara želela da obraduje članove i korisnike Udruženje.

Međutim, to nije sve, jer je ova plemenita trudnica pokrenula i akciju prikupljan­ja stvari za bebe, koje će ovih dana donirati porodilišt­u u Leskovcu.

Malene, ali vredne ručice Dimitrija, Nikoline, Valentine i Katarine predano su učestvoval­e u pripremi paketića za drugare iz njihovog mesta

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia