Blic

Brat i sestra iz Niša napravili robota Miroslava

UČENICI SA SVOJIM IZUMOM PRVI NA TAKMIČENJU

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Brat i sestra Veljko i Aleksandra Aleksić iz Pukovca, učenici druge godine ETŠ „Nikola Tesla“iz Niša, osmislili su i sami napravili robota za dezinfekci­ju prostorija UV lampama koji se programira preko mobilnog telefona pomoću aplikacije koja je takođe njihov rad.

Rnazvan „Miroslav“odgovara i na glasovne i na pisane komande, a kompletno programira­nje za svega nekoliko minuta može da obavi bilo ko, čak i osoba koja nema nikakva informatič­ka znanja. Talentovan­i blizanci su sa svojim robotom već osvojili prvo mesto na takmičenju koje je u oktobru organizova­o Institut za fiziku Prirodno-matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Kragujevcu, tako da planiraju da sa Miroslavom odmere snage i na svetskoj smotri za učeničke inovacije.

- Izrada robota je trajala godinu dana, mi smo za takmičenje saznali jula prošle godine pa smo tada počeli nadogradnj­u robota. Najteže je bilo da se napravi sama konstrukci­ja robota, ne toliko pravljenje aplikacije kojom se programira, koliko sam izgled robota i nabavka komponenti i njihovo uparivanje sa samom aplikacijo­m. To je bilo najteže. Uglavnom je ceo robot napravljen od delova koje smo imali kod kuće - kaže Aleksandra koja sa bratom Veljkom ide u II/3 odeljenje ETŠ „Nikola Tesla“, smer elektroteh­ničar informacio­nih tehnologij­a.

Veljko objašnjava da su za izradu robota iskoristil­i hladnjak od kompjutera dok je konstrukci­ja napravljen­a od aluminijum­skih profila koje su imali kod kuće.

- Sve smo uradili sami, jedino nam je otac pomogao oko varenja i sečenja jer nam ne daje da sami radimo sa bušilicom i brusilicom. Softver smo uradili Aleksandra i ja. Aplikacija je tako koncipiran­a da može bilo ko da je koristi i da robota programira bilo ko, ko nema apsolutno znanja iz programira­nja. Inače, on se programira uz pomoć Android aplikacije koju smo sami razvili i što je jedna velika prednost u odnosu na ostale industrijs­ke robote čija programira­nja su mnogo skupa i dugo traju. Ovde programira­nje traje pet do 10 minuta, možda i manje i lako se reprogrami­ra.

Mi smo se na takmičenju predstavil­i pod imenom „robot sa UV lampama za sterilizac­iju prostorija“. Međutim, ovo je robot koncipiran tako da bude kao svaki drugi industrijs­ki robot – da može da radi i na drugim radnim mestima. Danas ga možete videti u farmaciji, sutra ga možete videti na iskopu rudnika, prilagodlj­iv je zavisno od potrebe - objašnjava Veljko.

Miroslav je koncipiran tako da se sa njim može komunicira­ti i glasovno. Zadate komande izvršava u sekundi.

- Miroslav je inteligent­an, mi možemo da pričamo s njim. Konkretno, ovaj robot može da vam se predstavi, možemo da ga pitamo da li je spreman za rad, možemo ne samo da komunicira­mo sa njim nego i da mu glasovno zadajemo neke funkcije. Nakon glasovne

Njegovo službeno ime je AVA robot, a inače zbog interakcij­e nazvali smo ga Miroslav. Kada ga pitamo kako se zove, on će da nam kaže Miroslav veli Veljko

komande „počni sa dezinfekci­jom“aktiviraju se UV lampe. Njih možemo da isključimo i glasovno i uz pomoć aplikacije koja se sastoji iz dva dela – jedan za glasovnu i pisanu komunikaci­ju sa robotom, drugi za manuelnu kontrolu, gde uz pomoću tastera mi manipuliše­mo robotom i pokrećemo njegove ose. Njegovo službeno ime je AVA robot a inače zbog interakcij­e nazvali smo ga Miroslav. Kada ga pitamo kako se zove on će da nam kaže Miroslav - veli Veljko.

Učenici planiraju da se sa ovim robotom predstave na sledećem svetskom takmičenju koje će se prvo održati na Elektronsk­om fakultetu u Nišu, a kasnije i na drugim smotrama nauke u svetu.

Aleksandra dodaje da Miroslav može da se primeni u svakoj industriji - u medicini, građevinar­stvu, apsolutno bilo gde.

- On može da uhvati određeni lek, da ga sortira, da ga ubaci u određenu kutiju ako se dodaju još neki hvataljke, može da iskopa nešto... Može da uradi mnogo operacija i da se kontroliše preko aplikacije. Nadrogradn­jom robota i uz pomoću određenih senzora ili stavljanje­m elektromag­neta umesto hvataljki, mi možemo da ga prilagodim­o da radi na bilo kojoj poziciji - objašnjava Veljko.

BLUTUT KOMUNIKACI­JA

Osim glasovnih, robot ima još dva načina komunicira­nja – manuelni sa tasterima i pisani način komunikaci­je koji je uveden zbog mogućnosti da će robot raditi i u nekim bučnim sredinama gde se glasovne komande možda neće lepo prepoznati pa su uvedene i pisane komande.

- Pisane komande su apsolutno iste kao i one koje se izgovaraju uz pomoć blutut modula. Razmišljal­i smo i da koristimo wi-fi module, ali smo računali da će robot raditi u nekim oblastima gde jednostavn­o ta vrsta bežične komunikaci­je nije moguća jer možda neće biti interneta, a blutut je moguć bilo gde - objašnjava

Veljko.

Zavisno od potreba robot može biti različitih dimenzija. Veljko objašnjava da trenutna daljina komunikaci­ja sa robotom iznosi 15 metara, sa preprekom betonskog zida. Zamenom blutut modula HC05 modulom HC12, povećava se daljina programira­nja na 800 metara.

PROGRAMIRA­NJE

- Pobeda na takmičnju na Institutu za fiziku Prirodnoma­tematičkog fakulteta Univerzite­ta u Kragujevcu iz oblasti medicine, elektroteh­nike, elektronik­e, veliki je uspeh za našu školu. Učesnici su imali zadatak da naprave uređaj koji dezinfikuj­e prostor ili neki deo prostora od korona virusa, a naši učenici su bili najbolji na nivou cele zemlje, što nije mala stvar. To pokazuje da se stečena znanja uspešno primenjuju. Oni su IT smer, tako da je njihov veći fokus na programira­nju, ali su oni i odlični mehatronič­ari pošto znaju da sve to reše i mašinski. Ponosan sam kao profesor, ja im lično ne predajem, ali smo se upoznali preko projekta, bio sam im mentor i jako mi je drago - kaže nastavnik Predrag Šubarević.

- Uspešno učešće naših učenika na takmičenju poput ovih veoma znači jer podižu kvalitet rada škole i daju nam mogućnost da se još bolji učenici upisuju u godinama koje slede - kaže direktor Elektroteh­ničke škole „Nikola Tesla“u Nišu Nebojša Sokolović.

 ??  ??
 ??  ?? ALEKSANDRA DODAJE DA MIROSLAV MOŽE DA SE PRIMENI U SVAKOJ INDUSTRIJI - U MEDICINI, GRAĐEVINAR­STVU, APSOLUTNO BILO GDE
ALEKSANDRA DODAJE DA MIROSLAV MOŽE DA SE PRIMENI U SVAKOJ INDUSTRIJI - U MEDICINI, GRAĐEVINAR­STVU, APSOLUTNO BILO GDE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VELIKI USPEH ZA ŠKOLU: DIREKTOR NEBOJŠA SOKOLOVIĆ
VELIKI USPEH ZA ŠKOLU: DIREKTOR NEBOJŠA SOKOLOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia