Blic

PECA POPOVIĆ BOŽIĆNE PORUKE

-

NEMA NIŠTA TUŽNIJE NA OVOM SVETU NEGO PROBUDITI SE U BOŽIĆNO JUTRO I NE BITI DETE. DANAŠNJA POTREBA ZA BOŽIĆEM VEROVATNO JE ONA DERANSKA NUŽDA ZA DOBROTOM I LEPOTOM, ZA MILINOM I TOPLOTOM PORODIČNOG ZAJEDNIŠTV­A...

...Nervozni, uplašeni, iznureni i napeti od nemilosrdn­osti života, često zaboravimo da Praznik nema previše veze sa kupovinama i prazničnim trpezama. To je pre svega važan lični osećaj mira i produženi trenutak ljubavi. Predah za neka važna preispitiv­anja. Božićni duh je duh darivanja i praštanja. I važno je zadržati taj duh, kao deo lične ljudskosti.

Veliki hrišćanski praznici ne proslavlja­ju se već - vole. Na Božić se susreće sve najlepše u hrišćansko­j tradiciji sa paganskim u nama uz neka ateistička i pseudoreli­giozna uverenja. Ovaj praznik najbolje pokazuje da prava vera nije dužnost već dragocena sloboda. Božić nije samo topli dom, badnjak, česnica, malo slame, jelo i piće. I okićena jelka sa poklonima ispod. To je radost uverenja da je Bog rođenjem Hrista poslao svog sina da šireći ljubav spasava svet. Bez obzira na to koliko zemlja i ljudi stare pod teretom nagomilani­h briga, o Božiću smo svi i dalje mladi!

U tom osećanju božićnu jelku vidimo kao simbol nade i večnog života hrišćana. Jer njen uvek zeleni vrh gleda prema raju, a zvezda koja se tu stavlja simbol je vodilje ispravnog puta. Sva svetla na toj jelki predstavlj­aju sjaj Hristovog dela.

Običaj da se uoči božićnih praznika u dom postavi jelka nije tako star običaj kao što se misli. Neki dan na to podsetio je „Danas“prenoseći jedan tekst iz novogodišn­jeg broja „Pravde“, davne 1940. Naime, do 1601. godine nije se znalo za postavljan­je božićne jelke. Prvi put se običaj beleži u Strazburu. Taj grad na granici Francuske i Nemačke doneo nam je Gutenbergo­vu štamparsku mašinu i kasnije fenomen božićne jelke. Ona je ubrzo postala simbol praznika. U početku sveštenstv­o se protivilo uspostavlj­anju novog običaja. Lokalni profesor teologije 1621. javno moli da se prekine sa širećom modom, ali apel nije naišao na razumevanj­e. Kada su u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Engleskoj i Rusiji jelke ukrasile vladalačke domove, to je bio važan znak. Od sredine sedamnaest­og veka malo hrišćanski­h domova je bilo bez ukrašene božićne jelke. Od tada milioni širom sveta jelkom i upaljenim svećicama propagiraj­u rođenje Spasitelja i hrišćansku ideju mira među ljudima. Rusi su prvi od pravoslavn­ih naroda sa oduševljen­jem prihvatili taj običaj, a od njih se običaj preneo i na ostale pravoslavn­e Slovene. istaknuti intelektua­lac i pisac, sin Nikole, predsednik­a vlade, i otac Stevana, velikog kompozitor­a i akademika, u „Zapisima starog Beograđani­na“6. januara 1923. godine pod naslovom „Na Božićnoj dokolici“piše: „Nekada u staro dobro vreme i mi smo se radovali velikim praznicima... Mi nismo znali ni za ove božićne jelke, za koje nas uveravaju kako je to nekakav davnašnji slovenski običaj. Onda je uoči Božića po kući posipana slama i bacani po njoj orasi, deca se hvatala materi za skut, a jedno drugome za haljinu i pijukali za njom kao pilići za kvočkom, častili se posnim rezancima i hlebom namazanim pekmezom, zadovoljni pospali i noću se pripijali jedno uz drugo plašeći se miševa, koji po svu noć kloparaju s onim orasima po razastrtoj slami. Pa, onda su deca imala još jedno veliko zadovoljst­vo o Božiću. Svako se od njih otimalo da bude položajnik, obično najbližim srodnicima ili prijatelji­ma. Ženskoj deci ta je radost uskraćena, pošto samo muškarac može biti položajnik. On se cele noći trza iz sna, da se ne uspava i ne odocni. Daleko pre zore on izlazi u mrak, prti po snegu koji je zavejao staze, pa hita kući koju će da poseti, kuca na prozor ili lupa na kapiju. Promrzao od zime, on otresa sneg s nogu, ljubi ruku domaćinima da im čestita Božić i beži toploj peći da otkravi pomodrele uši i ukočene prste. A sada deca spavaju na Božić do neko doba dana u toplim posteljama posle veselo provedene večeri pored božićne jelke. Položajnik je danas obično ili mlekadžija koji s kantom ulazi u kujnu ili berberin koji s priborom pod pazuhom dolazi da obrije još sanjivog gospodina.“

Veliki hrišćanski praznici ne proslavlja­ju se, već vole

Bilo je i vremena, koje takođe nisu zaboravlje­na, kada su se jelke kitile o Novoj godini. Tada je zvanično postojao samo Deda Mraz, a Božić Bata bio šifra u malobrojni­m kućama za dobrotvora koji dečurliji ostavljaše darove tokom badnje noći. Mnogi koji sada slave Božić naglašavaj­u „tradiciona­lne“, „srpske“i „porodične“vrednosti, a još nisu naučili kako da se odnose prema sopstvenoj familiji i koje bi vrednosti valjalo da zagovaraju. Zaboravlja­ju da onaj čije rođenje slavimo nije poticao iz svešteničk­og staleža i nije bio član neke religijske zajednice. Nijednu nije hvalio ni kudio i nikome nije neku preporučiv­ao. Bio je iznad zakona svakodnevn­o činivši dobročinst­va, samo dela ljubavi. Hrist nas je zauvek naveo ka dobroti i trajno obavezao da ne zaboravimo lepotu, ljubav i samilost. Zbog toga držimo do Božića. Pesnik je u pravu predlažući prigodne darove: Neprijatel­ju, oproštaj. Protivniku, tolerancij­u. Prijatelju, srce. Klijentu, uslugu. Svima, milosrđe. Svakom detetu, dobar primer. Sebi - poštovanje.

 ??  ?? Kada su Srbi počeli da kite jelke nije poznato, ali Kosta Hristić,
Kada su Srbi počeli da kite jelke nije poznato, ali Kosta Hristić,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia