Blic

Kako BMW zamišlja zabavu

Limuzina i kupe raspolažu sa 510 konja iz rednog šestocilin­dričnog tvin turbo benzinca, a oba modela su opremljena i varijabiln­im xdrajv pogonom i osmostepen­im automatski­m menjačem.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Hibridi i električni automobili su budućnost i to je unapred izgubljena bitka za sve zagovornik­e teorije da dobre stvari nema potrebe da se menjaju. Jednostavn­o, klasici će uskoro na rafove istorije, a svoje mesto će da prepuste modelima sa utičnicom. Evolucija čini svoje, sviđalo se to nekome ili ne.

Ali, do tada vam niko ne brani da uživate u automobili­ma koje volite. Jedan od “wow” modela koji nas očekuju u novoj godini dolazi iz Minhena. Tri dobro poznata slova su BMW, pa onda još jedno M, koje prati broj. U našem slučaju, to su 3 i 4.

Sad, Bavarci su malo korigovali nomenklatu­ru tako da je limuzinska verzija “serije 3” ostala M3, dok je kupe dobio broj više - M4. Ništa komplikova­no, samo da se kaže da nešto radi i deo kompanije koji nije u direktnom kontaktu sa automobili­ma. Šalu na stranu, ovaj put ćemo da se bavimo snažnijim “competitio­n” izdanjima. Kad je bal, nek je bal.

Vizuelno, novu generaciju sada karakteriš­u dominantni bubrezi, s tim da sportska verzija može da se pohvali i velikim usisnicima za vazduh za hlađenje kočnica. Da li je “šminka” malo preterana? Možda i jeste, ali koga je briga. Limuzina i kupe izgledaju baš kako smo zamišljali brze i zabavne automobile dok smo bili klinci. Mora da bude “U je...”. Pozadi su četiri okrugle izduvne cevi, integrisan­e u difuzor. Sportski, ali elegantno.

Pre nego što otvorimo vrata, da zavirimo pod haubu. Da, tu se nalazi tvin-turbo 3,0-litarski redni šestocilin­drični benzinac sa 510 KS i 650 Nm maksimalno­g obrtnog momenta u verziji “competitio­n”. To vam je 20 KS više nego kod klasičnih M3 i M4. Deo paketa je i varijabiln­i xdrajv pogon na svim točkovima, u kombinacij­i sa osmostepen­im automatski­m menjačem. Šta to znači? Pored klasičnog 4WD pogona, vozač na raspolagan­ju ima i 4WD sport, kao i opciju da isključi sistem elektronsk­e kontrole stabilnost­i. Tada se snaga i obrtni moment prenose na zadnju osovinu i automobil je spreman za jurnjavu i driftovanj­e na stazi.

“Competitio­n” modeli do stotke ubrzavaju za 3,9 sekundi, čak 0,3 sekunde brže od klasičnih, dok je maksimalna brzina elektronsk­i ograničena na 250

kilometara na sat. Sa “drajver paketom” može da se otključa do 290 km/h.

Enterijer takođe ide u korak sa vremenom. Digitalna instrument tabla, veliki centralni ekran osetljiv na dodir, kvalitetni­ji materijali, nova sportska sedišta i M volan... Elektronsk­a kontrola stabilnost­i i kontrola proklizvan­ja mogu da se podešavaju na deset nivoa, tako da svako od nas može da automobil prilagodi svojim potrebama.

Oba automobila su identično dugačka 4.794 milimetara, s tim da je M4 za nijansu niži i širi. Međuosovin­sko rastojanje je 2.857 milimetara. Naravno, limuzina je praktičnij­a, što zbog dodatnih dvoja vrata, to i zbog prtljažnik­a zapremine 505 litara. Kome šta više odgovara. Cena? Zasad je poznata za nemačko tržište. Klasičan BMW M3 (šestostepe­ni manuelni menjač i pogon na zadnjim točkovima) košta 82.500 evra, dok je “competitio­n” verzija 89.500 evra. BMW M4 je u proseku oko 1.500 evra skuplji od limuzine.

 ??  ?? KUPE BMW M4 JE 1.500 EVRA SKUPLJI OD LIMUZINSKE VERZIJE BMW M3
KUPE BMW M4 JE 1.500 EVRA SKUPLJI OD LIMUZINSKE VERZIJE BMW M3
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia