Blic

VAKCINISAĆ­U SE, NARAVNO

-

- Setite se početka epidemije i svih onih žalbi da imamo najtvrđe mere u Evropi, da bi se odmah ispostavil­o da smo reagovali najbrže i da su naše mere prihvatili skoro svi ostali. Od tada, pa do danas, ne mogu da nađem nijednu grešku u odlukama koje smo donosili. Zato je već sada naš rezultat u borbi protiv korone u samom evropskom vrhu, to je konstatova­la i Evropska komisija. Ogromnu zaslugu za to imaju naši zdravstven­i stručnjaci, koji trpe strašan pritisak, ali i oni i sve njihove kolege iz zdravstva biće na kraju naši najveći heroji u pobedi nad virusom. Jedna smo od tri države koje su prve počele vakcinacij­u, i to pre EU, a nadam se da ćemo biti među prvima koji će se osloboditi epidemije. kada SNS potpuno dominira političkom scenom. Mi smo najdugoveč­nija partija u Srbiji, jer kad smo se nedavno podsećali na 30 godina od prvih višestrana­čkih izbora u Srbiji, vidite da je na sceni još samo SPS. To nije slučajno. Mi smo imali uspone i padove, bili smo i na vlasti i u opoziciji, ali imamo jaka uverenja, imamo ljude koji veruju u naše ciljeve i uvek smo imali snage da se menjamo, podmlađuje­mo, a da u tome nikad ne izneverimo ni svoj program ni svoje birače. Svako ko je zbog toga iznenađen, ne zna baš mnogo o politici.

Ako Skupština Crne Gore ponovo izglasa nekoliko već usvojenih zakona, među kojima i izmene zakona o slobodi veroispove­sti, predsednik Milo Đukanović može opet da ih ne potpiše, ali pitanje je da li će imati argumenata za to i kako će lider DPS-A opravdati taj potez pred međunarodn­om zajednicom, ocenjuju analitičar­i za “Blic”.

POLITIČKA VEST NOVE 2021. godine je da je Đukanović odbio da potpiše nekoliko usvojenih zakona i da ih je vratio parlamentu na ponovno izglasavan­je. Predsednik Crne Gore se pozvao na Ustav uz obrazložen­je da je bio sporan kvorum prilikom usvajanja zakona.

Odmah su reagovali i premijer Zdravko Krivokapić i predsednik skupštine Aleksa Bečić, koji su poručili da će zakoni biti izglasani ponovo, i to bez rasprave.

Ali postavlja se pitanje da li će ih Đukanović i tada potpisati.

Sociolog politike Srđan Vukadinovi­ć ističe za „Blic“da Ustav Crne Gore ne ograničava predsednik­a da više puta ne potpiše zakone.

- Đukanović ovim potezom želi da izvrši pritisak na Skupštinu, pogotovo na dva poslanika koalicije URA koji nisu baš zadovoljni izmenama zakona o slobodi veroispove­sti. Zato vlada treba da bude mudra i da pokaže strpljenje veće nego ikada kako bi izbacila sve argumente iz ruku Đukanovića - naglašava Vukadinovi­ć.

Kako kaže, vlada ne treba mnogo da žuri sa novim izglasavan­jem odbijenih zakona.

- Pošto su izmene zakona o slobodi veroispove­sti u žiži jer je zbog njega DPS i izgubio izbore, trebalo bi prilikom novog izglasavan­ja izmena konsultova­ti i verske zajednice u Crnoj Gori, ali i Venecijans­ku komisiju iako to nije obavezno. Tako će vlada izbaciti iz ruku Đukanoviću sve argumente da ponovo odbije da potpiše - apostrofir­a Vukadinovi­ć.

Programski direktor CESID-A Ivo Čolović nije iznenađen potezom lidera DPS-A.

- Đukanović i DPS koriste sve zakonske opcije koje imaju da se ne izmeni zakon koji je praktično doveo do pada njegove trodecenij­eske vlasti. To je zakon u koji je DPS mnogo toga uložio i očekivao da će njime definitivn­o slomiti svaku vrstu otpora prema vlasti iako mu se dobar deo građana protivio - naglašava Čolović.

Kako kaže, ako bi Đukanović iz prve potpisao izmene takvog zakona, to bi bilo ravno pomirenju sa izbornim porazom.

- Lider DPS-A želi da dovede vladu u situaciju da se bori i ponovo preispituj­e sebe, pogotovo što ima poslanika koalicije URA koji nisu zadovoljni izmenama. Đukanović se nada da bi novo glasanje moglo da dovede do loma vladajuće koalicije koja ima tanku većinu - podvlači Čolović.

Programski direktor CESID-A veruje da će Đukanović na kraju, ipak, morati da potpiše ponovo izglasane izmene zakona o slobodi veroispove­sti jer neće želeti da u očima zapadne javnosti izgubi imidž demokratsk­i zrelog političara, kako nastoji da se predstavi.

Premijer Zdravko Krivokapić i predsednik skupštine Aleksa Bečić poručili da će zakoni biti izglasani ponovo, i to bez rasprave

n

 ??  ??
 ??  ?? Odbio da potpiše izmene zakona zbog kog je dps pao S vlasti posle 30 godina
Odbio da potpiše izmene zakona zbog kog je dps pao S vlasti posle 30 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia