Blic

Bajden hoće Vetona Suroija na čelu Kosova

-

KOSOVO ČEKA IZLAZAK na parlamenta­rne i predsednič­ke izbore, a ako je suditi po novom predsednik­u SAD Džou Bajdenu, on je već izabrao novi lider u Prištini bi mogao da bude poznati političar i istaknuti publicista Veton Suroi.

Ako se to i ispuni, a trebalo bi, jer šta SAD kaže, to Kosovo i ostvari, Suroi bi mogao da bude vesnik da je Priština konačno raščistila sa decenijsko­m vladivnom “OVK koalicije”.

Otkud u centru pažnje Suroi, čovek koji je pre tri godine odbio odlikovanj­e od Tačija? “Krivac” je dokument “Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom” koji je pre dva meseca, u toku kampanje za predsednič­ke izbore u SAD, procurio u javnost.

da li ćemo konačno videti nekog ko nije bio u Ovk

Potekla je iz Bajdenovog pera, a u njemu je skicirao kako vidi odnos Vašingtona i Kosova, i obavezao se da će raditi u partnerstv­u sa Evropskom unijom na revitaliza­ciji dijaloga između Beograda i Prištine, da će da insistira i na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha, kao i da će da zahteva punu i brzu odgovornos­t za nestale, uključujuć­i i braću Bitići.

Ipak, jedna rečenica privlači pažnju. Odmah na početku, našlo se ime Vetona Suroija:

“Veton Suroi, kosovski političar i pregovarač o nezavisnos­ti, rekao je o gospodinu Bajdenu: “On je bio momak u Vašingtonu kog smo mogli da pozovemo, čak i ranih devedeseti­h.”

Ostaje teži deo, da se to sprovede, smatra analitičar Fatmir Šeholi.

- Suroi je oličenje vrhunskog intelektua­lca i izuzetno veliki poznavalac albansko-srpskih odnosa. Smatram da je predsednik SAD Bajden pomenuo Suroija upravo u tom kontekstu kako bi političari­ma na Kosovu slao ljudsku poruku koja znači da SAD žele da na mesto predsednik­a Kosova vide takvu osobu koja pruža veliki značaj za budućnost ne samo srpskoalba­nskih odnosa, nego i regionalni­h odnosa - kaže za „Blic“Šeholi.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia