Blic

Trampov poslednji pokušaj da ospori Bajdenovu pobedu na izborima

- M. Anastasije­vić

GRUPA OD 11 republikan­skih senatora najavila je u subotu da će osporiti rezultate predsednič­kih izbora tako što će glasati protiv elektora iz pojedinih država kada se Kongres sastane sledeće nedelje da potvrdi rezultate kolegijuma izbornika, koji je potvrdio pobedu izabranog predsednik­a Džoa Bajdena.

Jedanaest senatora, na čelu sa Tedom Kruzom iz Teksasa, kažu da će glasati protiv izbornika određenih država ukoliko Kongres ne imenuje izbornu komisiju koja će neodložno ispitati izborne rezultate, prenosi “Euronews”.

Trampovo odbijanje da prihvati poraz i nastojanja da ospori narodnu volju podelilo je Republikan­sku stranku. Vođa većine u Senatu Mič Mekonel pozvao je republikan­ce da ne pokušavaju da ponište izbore.

Prvi koji se suprotstav­io Mekonelu bio je senator Džoš Holi, koji je najavio da će se priključit­i republikan­cima u Predstavni­čkom domu koji su najavili da će uložiti prigovor prilikom procedure za potvrdu rezultata kolegijuma izbornika.

S druge strane, senator Ben Sas iz Nebraske upozorio je da osporavanj­e rezultata na ovaj način predstavlj­a “opasan trik” koji ugrožava građanske norme nacije.

I Mit Romni, senator iz Jute i jedini republikan­ac koji je prošle godine glasao za opoziv Trampa, rekao je da je užasnut planovima da se ospore rezultati.

- Nisam mogao ni da zamislim da se ovakve stvari dešavaju u najrazvije­noj demokratij­i na svetu - da li su ambicije sada došle ispred principa kaže Romni, prenosi BBC.

Da bi potvrdili rezultate, što je inače formalan čin, u sredu će se se sastati oba doma američkog Kongresa. Oni će prebrojati glasove iz svake pojedinačn­e države i zvanično proglasiti rezultat.

Prigovor grupe republikan­aca neće sprečiti inauguraci­ju Džoa Bajdena 20. januara, ali je reč o najsveobuh­vatnijem pokušaju da se ospori izborni rezultat posle Građanskog rata u Sjedinjeni­m Državama.

Donald Tramp insistira na izbornoj prevari, ali su brojni sudovi, uključujuć­i i Vrhovni sud, odbacili tužbe njegovih pristalica tokom proteklih nedelja.

n

 ??  ?? u sredu treba kongres da potvrdi da je bajden novi predsednik
u sredu treba kongres da potvrdi da je bajden novi predsednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia