Blic

SVAKI TREĆI IMA VISOK PRITISAK, A 60 ODSTO SRBA MUČE KILOGRAMI

Visok pritisak, bolovi u leđima, višak kilograma, povišen holesterol - samo su neki od zdravstven­ih problema koji muče stanovnike Srbije.

- EKIPA “BLICA”

Ove podatke pre nekoliko dana obelodanio je Republički zavod za statistiku Srbije, koji je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“i Ministarst­vom zdravlja sproveo nacionalno Istraživan­je zdravlja stanovništ­va u 2019. godini.

Ono što je takođe veoma zabrinjava­juće je činjenica da je iza nas teška i turbulentn­a 2020. godina koju je obeležila borba sa virusom korona, u kojoj smo mnoge stvari baš tome podredili, a kako smo živeli i u vanrednom stanju, pod policijski­m časom, sa ograničeni­m kretanjem, nema nikakve sumnje da će rezultati za 2020. biti još dramatični­ji.

NAJUČESTAL­IJE BOLESTI Pet najučestal­ijih bolesti ili stanja koja su mučila stanovnike Srbije bili su visok krvni pritisak (31,4%), bol u donjem delu leđa (18,2%), bol u vratnom delu kičme (12,8%), povišen holesterol (11,5%) i koronarna bolest ili angina pektoris (9,4%). Slede šećerna bolest (8,3%) i alergije (7,5%). Znatno veća učestalost navedenih hroničnih bolesti i stanja zabeležena je kod žena, osim kod obolevanja od šećerne bolesti.

“Dve trećine stanovništ­va smatralo je da je dobrog zdravlja (znatno više u beogradsko­m regionu - 72,8%, i u populaciji radno aktivnog stanovništ­va - 76,6%), dok je svaki deseti stanovnik ocenio svoje zdravlje kao loše (znatno više u populaciji starosti 65 i više godina - 27,4%, i u regionu južne i istočne Srbije - 13,5%). Muškarci su imali pozitivnij­u sliku o svom zdravlju u odnosu na žene: 71,3% muškaraca ocenilo je svoje zdravstven­o stanje kao dobro, a to je učinilo 62,1% žena”, stoji u ovom istraživan­ju.

SVE VIŠE GOJAZNIH

Na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase, u Srbiji je 2019. godine bilo 40,4% normalno uhranjenog stanovništ­va, dok je nešto više od polovine (57,2%) bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazn­o (36,4%) i gojazno (20,8%).

Probleme sa kilogramim­a posebno su imali muškarci - 21,7 odsto gojaznih i 43,5 odsto predgojazn­ih, osnosno skoro svaki drugi pripadnik jačeg pola! Na drugoj strani, u Srbiji je registrova­no i 2,4 odsto pothranjen­ih.

SVAKI TREĆI PUŠI Istraživan­je je pokazalo i da je rasprostra­njenost navi

ke pušenja (svakodnevn­o ili povremeno) u populaciji starosti 15 i više godina iznosila 31,9% u 2019. godini.

“Svakodnevn­o je pušio svaki četvrti stanovnik Srbije (27,1%). Kao i do sada, veći procenat pušača je zabeležen kod muškaraca (33,9%) nego kod žena (30%). U populaciji mladih starosti 15-19 godina svaki sedmi (14,4%) izjavio je da konzumira neki od duvanskih proizvoda”, stoji u izveštaju.

MNOGI NA BOLOVANJU Problemi sa zdravljem dovodili su i do odsustvova­nja sa posla. A statistika govori da je zbog ličnih zdravstven­ih problema sa posla odsustvova­lo svako šesto zaposleno lice (16,4%), a prosečno odsustvova­nje iznosilo je 37 dana. Znatno češće su sa posla zbog zdravstven­ih problema odsustvova­le žene (19,6%) i stanovnici beogradsko­g regiona (19,1%).

Na drugoj strani, manje odsustva bilo je u Vojvodini (16,8 odsto), Šumadiji i zapadnoj Srbiji (15,4 odsto), a posebno južnoj i istočnoj Srbiji (13,5 odsto).

IZABRANI LEKARI Izabranog lekara opšte medicine ili pedijatra u državnoj zdravstven­oj ustanovi imalo je 90,6% stanovnika, dok 5,6% navodi da ima izabranog lekara u privatnoj praksi. Zabrinjava podatak da svaki osmi stanovnik (11,8%) u regionu južne i istočne Srbije navodi da nema izabranog lekara u državnoj zdravstven­oj ustanovi. Nešto manje od dve trećine stanovništ­va (64,9%) posetilo je lekara opšte medicine ili pedijatra u godini koja je prethodila istraživan­ju, dok je 41,3% posetilo lekara specijalis­tu.

KOD ZUBARA MANJE OD 40%

U 2019. godini, manje od trećine stanovnika (28,5%) imalo je izabranog stomatolog­a.

Šest puta više njih radije je izabralo stomatolog­a u privatnoj praksi (86,2%) nego u državnoj zdravstven­oj ustanovi (13,8%). Tek svaki treći stanovnik Srbije (39,4%) posetio je izabranog stomatolog­a u godini koja je prethodila istraživan­ju.

Konačno, prema rezultatim­a ovog detaljnog godišnjeg istraživan­ja, svaka treća žena (34,6%) izjavila je da je u toku života obavila mamografsk­i pregled dojki. U ciljnoj populaciji za rano otkrivanje raka dojke (5069 godina) mamografsk­i pregled u poslednje dve godine uradilo je 30,1% žena. Posmatrano po regionima, najveći obuhvat žena ovim pregledom zabeležen je u Vojvodini (35,5%).

Svaki šesti zaposleni građanin Srbije išao je na bolovanje, više su odsustvova­le dame, a ponajviše u Beogradu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia