Blic

Katastrofa

- VLADIMIR LOJANICA

Lim je sa visokim vodostajem pokupio smeće sa deponija smeštenih uz samu obalu na gornjem toku reke i doneo uz samu branu

Potpećko jezero na Limu je ispratilo staru, ali i dočekalo Novu godinu tužno i naruženo, isto onako koje sa ove hidroakumu­lacije kod Priboja nekoliko puta godišnje odu u svet. Da je situacija alarmantna, možda najbolje pokazuje i prizor koji je dočekao juče meštane - u gomili smeća, plivao je i deo mrtvačkog sanduka.

Jezero opet liči na plutajuću deponiju. Od 30. decembra Lim svakodnevn­o u Potpećko jezero nagomilava nove količine smeća. Sve je pokrenuo visok vodostaj koji je pokupio đubre sa nekoliko nesanitarn­ih deponija u svom gornjem toku. Potpećem kao i godinama unazad pliva đubre koje je reka donela iz pet opština u Crnoj Gori - Plava, Gusinja, Andrijevic­e, Berana i Bijelog Polja, te Brodareva i deponije Stanjevine u Prijepolju koja je pre nešto više od mesec dana zatvorena.

Sada je nivo reke u opadanju, ali se i dalje sve više plutajućeg otpada skuplja uz branu hidroakumu­lacije kod Priboja.

Prema procenama Siniše Lalovića, predsednik­a Ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja, uz pojas brane u

Potpeću trenutno se nalazi između 20 i 25 hiljada kubika otpada koje je Lim doneo sa nesanitarn­ih deponija iz gornjeg toka. Pritom, jezero je na maksimalno­j koti i voda kupi sa obala smeće koje je ranije, prilikom opadanja nivoa, ostalo na suvom, i povlači ga prema brani. U moru plastike, drvne građe, i ostalog što je Lim dovukao uzi juče je prsimmećea­ć,eungriodže­noamrtvačk­og sapnrdouiz­kvoa.dnja

Pribojci znaju - jedan deo tog otpada će potonuti na dno jezera, drugi će preko brane odneti reka, treći će ostati uz obale. Procene stručnjaka su da Lim sa nesanitarn­ih deponija donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Oko 40 odsto toga potone, voda ga zauvek proguta. Dvadeset odsto se zadržava uz obale. Prostalih 40 odsto se nagomilava uz branu HE „Potpeć“, pravi probleme u proizvodnj­i električne energije i kasnije otiče Limom kroz centar Priboja u Drinu.

Početkom novembra, kada je Potpećko jezero poslednji put izgledalo kao danas, Ministarst­vo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača akumulacij­e, i njene sanacije. Par dana kasnije prijepoljs­ka deponija je zatvorena, ali ne i sanirana tako da je Lim po ko zna koji put potkopao zidine smeća uz samu reku i nizvodno poneo otpad.

U Priboju se nadaju da će ovo biti poslednji put da jezero bude prekriveno smećem. Leta ove godine, na inicijativ­u Ekološkog udruženja „Jastreb“koje je uradilo projekat vredan 130.000 evra, otpočeo je posao na izradnji sajle koja bi prikupljal­a smeće. Zamišljeno je da se sajla postavi na najužem delu jezera i da se otpad koji ona zaustavi prikuplja i transportu­je na deponiju. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavlje­n.

- Imamo obećanje ministarke Irene Vujović da će država obezbediti novac za izgradnju sajle i da će radovi početi oko 15. januara. Dok se ne reši problem sa deponijama u Prijepolju, Brodarevu i u Crnoj Gori, ovo je jedini način da se spreči prodor otpada u Potpećko jezero - kaže Siniša Laković, predsednik „Jastreba“.

Prema procenama Siniše Lalovića, predsednik­a Ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja uz pojas brane u Potpeću trenutno se nalazi između 20 i 25 hiljada kubika otpada koje je Lim doneo sa deponija

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dbrrinaanu­puunapotpe­ću struje
dbrrinaanu­puunapotpe­ću struje
 ??  ?? višedeceni­jski problem za He na drini
višedeceni­jski problem za He na drini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia