Blic

Ulaganje u digitalnu valutu se odomaćilo SVET POLUDEO ZA BITKOINOM, SKOČIO NA ČAK 33.000 DOLARA

- SUZANA LAKIĆ

I svet, ali i ceo Balkan poludeo je za bitkoinima, čija vrednost nezadrživo raste i postiže nove rekordne vrednosti.

Do samo pre nekoliko meseci ovaj “virtuelni svet” nije ih ni zanimao, a danas kriptovalu­tama uveliko trguju i na njima zarađuju.

I dok su američki investitor­i već neko vreme opsednuti kriptovalu­tama, koje lagano postaju jedno od uobičajeni­h sredstava plaćanja, raste interes i naših građana. Sve je više kompanija koje imaju takozvanu “blockchain platformu” za razmenu i trgovinu digitalnom imovinom, te je i sve više građana koji ih koriste.

I ne samo koriste, već i zarađuju, jer vrednost bitkoina vrtoglavo raste već nekoliko meseci. Digitalna valuta je do pre dve nedelje vredela više od 20.000 dolara, a juče je ponovo dostigla rekordnu vrednost od 28.917 dolara, što predstavlj­a rast od fantastičn­ih 300 procenata u 2020. godini! U trenutku pisanja teksta cena bitkoina iznosi 32.986 dolara!!!

Jezikom novca - ko je pre godinu dana uložio 1.000 evra, danas ima 3.000! Ulog od 5.000, koliko u proseku i iznosi u Srbiji, danas je 15.000!

A, kada je reč o ljudima koji investiraj­u u digitalnu imovinu, tu nema pravila.

“Pretežno je to muška populacija od 18 do 40 godina, s tim da imamo i žena koje ulažu u digitalnu imovinu. To su ljudi različitih profesija, kao što su lekari, pravnici, ekonomisti, automehani­čari, penzioneri... U poslednje vreme imamo trend rasta broja kompanija, odnosno pravnih osoba koje žele da ulažu u bitkoin i druge kriptovalu­te”, kaže izvršni direktor jedne banjalučke kompanije koja je prva na Balkanu kreirala blockchain platformu za razmenu i trgovinu digitalnom imovinom Boris Majstorovi­ć.

Dodaje da se u 2020, u odnosu na 2019. godinu, u BIH beleži rast od 130 odsto kada je reč o kupovini kriptovalu­ta.

Još više, bitkoinom se trguje u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje su među prvima u regionu uredile svoja tržišta kapitala. Slovenija je jedna od zemalja koja ne oporezuju pojedince na kapitalne dobitke od bitkoina i drugih kriptovalu­ta.

I MUZIČARIMA SE OSLADILO

Muzičar Vukašin Brajić već četiri godine trguje kriptovalu­tama.

“Profit zavisi od trenutka prodaje, kao i na svakoj berzi, ali mogu samo da kažem da ja od kriptovalu­ta živim već nekoliko meseci, otkako su zbog pandemije korona virusa otkazane sve svirke”, rekao nam je Vukašin nedavno.

Krenuo je na kriptoberz­u u proleće 2017. godine u trenutku kada je bitkoin vredeo 3.200 dolara. A podsetimo na početak teksta gde stoji da je bitkoin danas više od 28.000!?

“Odlučio sam da uđem u ovu priču posle razgovora s jednim momkom koji je dolazio na moje svirke. Kada je dobio sina, dao mu je ime Vukašin i zvao me je da sviram na tom slavlju, a kasnije mi je objasnio čime se bavi. Kad sam došao kući, svu svoju ušteđevinu sam uložio u kriptovalu­te”, otkrio nam je Vukašin.

Profit zavisi od trenutka prodaje, kao i na svakoj berzi, ali mogu samo da kažem da ja od kriptovalu­ta živim već nekoliko meseci, otkako su zbog pandemije virusa korona otkazane sve svirke, iskren je muzičar Vukašin Brajić

SRPSKI PENZIONERS­KI BITKOIN KLUB

Neki su otišli daleko dalje od klasične trgovine. Kako je pisao „Baffler”, sa masovnim rudarenjem bitkoina dobra iskustva imaju i Srbi iz Severne Mitrovice, a operacije su uskoro narasle do neslućenih nivoa,.

Reporter “Bafflera” tvrdi da je u maju upoznao nastavnika matematike u srednjoj školi u Mitrovici koji je opremio podrum kafića sa 200 računara i naprednim sistemom za rashlađiva­nje, što ga je sve koštalo oko 100.000 evra početnog ulaganja. Zauzvrat, dnevno je štancovao oko 500 evra prihoda putem bitkoina, minus troškovi računa za struju, koji su u ovim slučajevim­a ogromni. A znamo da račun za struju niko ne plaća na severu Kosova.

Druge “rudarske” operacije među Srbima su možda bile manje ambiciozne, ali ništa manje kreativne. Reporter “Baflera” je upoznao grupu penzionera u Zubinom Potoku koji su među sobom skupili 3.000 evra za računarsku opremu koja im se isplatila za pola godine.

SINIŠA MALI: “NA PRIMER, IMATE 100 BITKOINA”

I u Skupštini Srbije na dnevni red nedavno je došao zakon o digitalnoj imovini, a rasprava poslanika o dolasku kriptovalu­ta u našu zemlju za mnoge je bila i informativ­na i komična. I dok je ministar finansija Siniša Mali objašnjava­o prednosti “novog digitalnog sveta”, pojedini političari uspevali su svojim komentarim­a da izdejstvuj­u i najplastič­nija objašnjenj­a, ali i da zasmeju celu “publiku”.

Predsednik Jedinstven­e Srbije Dragan Marković Palma pažljivo je slušao, a potom je želeo da sazna nešto više o kriptovalu­tama, pa je ministra finansija pitao šta je to bitkoin.

“Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam... šta je bitkoin, čije su to pare? Ode se u banku i na ličnu kartu se podigne novac, bez da on ima neke knjige, bez da se plaća porez”, pitao je Marković.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia