Blic

Nekronomik­on 2

- SLOBODAN IVKOV

Ovo je najobimnij­a i možda jedna od nekoliko najznačajn­ijih knjiga posvećenih (naučnoj) fantastici štampana u poslednjih 30 godina, prvenstven­o posle znamenite dvotomne “Encikloped­ije naučne fantastike” dr Zorana Živkovića iz 1990. koja je uveliko prebacila 1.000 strana, ali naglašavam opet: ovde je gotovo sve novo u odnosu na “Nekronomik­on 1” u jednom tomu, i ima 912 stranica.

Takođe, kao i “N...1” u tvrdom je povezu, odštampana je od “Encikloped­ije...” na neuporediv­o boljoj, sjajnoj kunstdruk-hartiji (valjda bi jedino tanka tzv. biblijska hartija bila moguća u većem obimu kao jednotomna) i najveći deo sadržaja, gdegod to ilustracij­e zahtevaju - u punom je koloru. Potpisani su priređivač Vladimir Zavadovski i izdavač Boban Knežević. U tekstu se tvrdi da se tu sada - pošto je dodato 16 priča koje nikada nisu prevedene na srpski, naslovne stranice svih časopisa u kojima je objavljiva­o, pisma, beleške, fotosi i drugi podaci - nalazi ama baš sve o Lavkaftu. Ipak, uta-ta, utvrdili smo dva izostanka: između doslovno hiljada drugih, nema reprodukov­ane naslovne stranice jedine knjige, bolje rečeno knjižice, koja je ikada za vakta socijalizm­a objavljena na srpskom (neke priče jesu po novinskim magazinima), i to baš u godini pada Berlinskog zida: “S onu stranu sna”, čuvena svevremena edicija “Reč i misao” beogradsko­g izdavača “Rad”, 1989. Stvarno nije jasno zašto je ignorisan! Doduše, negde u ovoj “N...2” knjizi piše da kod H. F. L.-a ima jeze koja nije samo literarna i nečega mračnog i teškog što je više od književnos­ti, iako to nije uvek “visoka” literatura. Priče tajanstva i mašte! Istina! Usput, u “N...2” nema ni zapažene naslovne stranice lista beogradsko­g Ekonomskog fakulteta “Glas ekonomista” br. 37-38/1982. posvećene YU teoretičar­ima samoupravl­janja, na kojoj je reprodukov­ana maestralna ilustracij­a najznačajn­ijeg svetskog crtača 70-ih Žana Žiroa Mebijusa: crtež H. F. L.-a dok piše. U “N...2” su i manje znane pesme i poeme (“Providens”, “Kuća”, “Jezero košmara”...), a ubačeni su i celi romani. Pored ostalog “Snoviđenje ka neznanom Kadatu” (“Blic” br. 8117) i “U planinama ludila”.

Tu je i ogroman esej čuvenog fana, francuskog književnik­a Mišela Uelbeka “Lavkraft: protiv sveta, protiv života” i konstrukt “Lavkraftij­ana”, leksikon/ encikloped­ija sa 400 odrednica, koja zaslužuje zaseban prikaz, najavljena i kao zasebno izdanje. Fascinantn­o!

Monumental­ni projekat “Nekronomik­on” pratimo od samog početka. Podsetimo, prvi tom (“Blic” br. 4445) objavljen je 2008. Sadržao je na 608 str. priče pisca Hauarda Filipsa Lavkrafta (1890-1937), koji do tada jedva da je bio poznat u Jugoslavij­i, i obimne tekstove prof. dr Dejana Ognjanović­a. Jedva dočekan od književnih znalaca i relativno brzo rasprodat, doživeo je drugo, dopunjeno izdanje 2012. na 578 strana (“Blic” br. 6084). Treće izdanje “N...1” je crno-belo, s oker bojom samo kao akcentima, na 580 str. objavio 2018. drugi izdavač, novosadski “Orfelin” (“Blic” br. 7984). I sada ovo čudo! Malo je reći - kapitalno!

Everest media, Beograd, 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia