Blic

DECO, UZMITE IM LAKU LOVU

- ALEKSANDAR PIJEVAC

“Imate prosek od 11 poena u NBA i dobijete ugovor od 200 miliona”, prokomenta­risao je bivši NBA as novi ugovor francuskog košarkaša.

Šakil O’nil nema dlaku na jeziku. Legendarni košarkaš je voleo da priča na terenu, a i danas kada radi kao komentator dešavanja u NBA ligi. Njegova poslednja “žrtva” bio je Rudi Gober, jedan od najdominan­tnijih centara danas, ali koji je više kritikovan nego hvaljen.

Za Gobera se priča da ga nikada nema kada je važno, a dugo je bio na stubu srama zbog neozbiljno­g ponašanja na početku pandemije virusa korona. Francuz je na konferenci­ji za medije dodirivao sve mikrofone da bi se ispostavil­o da je on bio prvi zaraženi igrač u ligi. I, pored svega, Juta mu je ponudila novi petogodišn­ji ugovor vredan 205 miliona dolara, koji je Gober oberučke prihvatio. On je tako postao najplaćeni­ji centar u istoriji lige.

Upravo je to zasmetalo velikom O’nilu, koji je napisao:

“Ne želim bilo koga da mrzim, ali ovo bi trebalo da bude inspiracij­a za sve klince. Imate prosek od 11 poena u NBA i dobijete ugovor od 200 miliona”, napisao je O’nil, koji je za 19 godina na NBA parketima zaradio oko 300 miliona dolara.

Šala ili ne, Šakil želi da ukaže da se u NBA ligi obrće veliki novac, odnosno da svi igrači nisu plaćeni koliko bi trebalo da budu. Gober u karijeri ima prosek od 11,8 poena i 11 skokova po meču, a O’nil smatra da takav igrač ne bi trebalo da zarađuje 40 miliona dolara godišnje. On ovu sezonu igra po starom ugovoru, za “samo” 25 miliona dolara, dok će u sezoni 2025/26. da zaradi 46 miliona dolara.

To je novac koji u ovom trenutku nema niko, jer je najplaćeni­ji igrač lige Stef Kari sa 43 miliona dolara. As Golden Stejta će naredne da dobije 45 miliona, ali se radi o čoveku sa tri šampionska prstena i jednom od marketinšk­i najisplati­vijih košarkaša.

Nikola Jokić je pre dve godine potpisao petogodišn­ji ugovor sa Denverom vredan 146,5 miliona dolara i ove sezone je na 27. mestu najplaćeni­jih igrača u ligi sa 29.542.010 dolara. Zanimljivo je da toliko dobija i Džoel Embid iz Filadelfij­e, dok je trenutno najskuplji centar Stiven Adams iz Nju Orleansa koji zarađuje samo 50.000 dolara više.

Granica od 50 miliona dolara godišnje će pasti u sezoni 2023/24. sa Damijanom Lilardom. Međutim, do tada, još nekoliko igrača bi trebalo da potpišu nove i bogatije ugovore, a među njima su Kari, Grifin, Konli, Lenard, Dramond, Jokić...

Ne želim bilo koga da mrzim, ali ovo bi trebalo da bude inspiracij­a za sve klince koji žele da zaigraju u NBA ligi

 ??  ??
 ??  ?? šakil o‘nil nikada nije pazio šta će da kaže i koga će možda da uvredi
šakil o‘nil nikada nije pazio šta će da kaže i koga će možda da uvredi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia