Blic

OD KORONA ŽURKI DO ZLATNE IKONE

Nesuvisle izjave, bahato pokazivanj­e sile, tragikomič­ni gafovi tokom predizborn­og cirkusa... širok je repertoar poteza kojima su nas, tokom minule korona godine, političari brukali pred svetom.

- MILKICA MILOJEVIĆ

Nije lako izdvojiti top 10 blamaža godine, ali epitet skandala nad skandalima, po mnogima je rezervisan za famoznu “zlatnu ikonu”, koju je predsedava­jući Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik, zaobilazeć­i sve protokole, poklonio ruskom šefu diplomatij­e Sergeju Lavrovu.

Da li je u pitanju nacionalno blago Ukrajine od neprocenji­ve vrednosti, relikvija iz Luganjska stara 300 godina, koja je ukradena ili oteta, pa je u BIH stigla kao ko zna čiji ratni plen? Ili je u pitanju tek bezazlena “osveštana porodična ikona”, kako su saopštili iz Dodikovog kabineta? Odgovor će dati Tužilaštvo BIH, koje je “formiralo predmet”. Ili ipak neće? Uostalom, koju je ozbiljnu aferu, poslednjih godina, rasčivijal­o Tužilašvo BIH.

U svakom slučaju, ovo je skandal međunarodn­ih razmera. Jer, da je u pitanju tek puko ogovaranje i politička podmetačin­a, ne bi Lavrov vratio poklon, uz zahtev da sve to ispita Interpol.

Još je jedna “lepa” vest iz BIH dospela u svetske medije. Nasred Trga Krajine u Banjaluci pred TV kamerama uhapšen je jedan od lidera neformalne grupe “Pravda za Davida”, dok je, sa još dvoje aktivista, davao izjavu novinarima. Obrazložen­je policajaca na terenu je bilo da su odbili da se raziđu sa “neprijavlj­enog skupa”. Nakon Ozrena Perduva je uhapšeno još devetoro “pravdaša”, neki od njih čak i na autobuskom stajalištu, dok su čekali prevoz. Bez ijednog “papira” i, kako će se ispostavit­i, bez kakvog osnova, satima su držani u pritvoru, da bi u gluvo doba noći, oko dva ujutru, bili pušteni.

Srećom po “pravdaše”, to se dešavalo u julu, kad je u Srpskoj već bilo ukinuto vanredno stanje i policijski čas, pa su bar mogli s mirom otići kućama, bez straha da će ih pojuriti do zuba naoružani specijalci.

Policijski čas, u cilju sprečavanj­a širenja virusa korona, uveden je u RS 21. marta. Još iste večeri, u 22

Slađani Mandić, koja je objavila snimak sa derneka, valjalo bi dodeliti neku nagradu za transparen­tnost

časa na ulice su uz redovnu policiju izašli i specijalci i pripadnici Žandarmeri­je naoružani dugim cevima. Kakva je to epidemiloš­ka mera i zašto je MUP RS na “nevidljivo­g neprijatel­ja” krenuo dugim cevima, mnogima nije bilo jasno, ali je resorni ministar Dragan Lukač imao objašnjenj­e.

- Policajci će nositi oružje sa dugim cevima ne da ga upotrebe protiv građana, nego zato što su tako obučeni - rekao je Lukač.

Ali, čak i duge cevi su brzo pale u zaborav pred navalom svakojakih drugih korona skandala. Jedan od najupečatl­jivijih bijaše korona dernek u Sarajevu. Nije to bila jedina korona žurka, na kojoj su moćnici pokazivali da, ni u epidemiji, nismo svi jednaki, ali je bila spektakula­rna. Nakon ove terevenke ni najveći skeptici nisu mogli tvrditi da se “reprezenta­tivci” Republike Srpske ne osećaju bezbedno u “političkom Sarajevu”, jer za istim stolom, dakako bez maski i distance, našle su se estradne folk zvezde Halid Bešlić i Šerif Konjević, biznismen Zijad Belkić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac. Pevačici Slađani Mandić, koja je takođe zabavljala visoke goste i koja je objavila snimak sa derneka, valjalo bi dodeliti neku nagradu za transparen­tnost.

Jer, da se čekalo da po službenoj dužnosti odreaguje policija ili inspekcija, ovaj skandal verovatno ne bi ni bio otkriven.

Bilo je i drugih korona blamaža. Evo, recimo, kako su se ponašali poslanici u entitetski­m parlamenti­ma, dok se narod patio sa epidemijom.

Na onlajn sednici Parlamenta Federacije BIH poslanik Suad Kaknjo uhvaćen je kako usred diskusije spava, a pomoćnik federalnog ministra saobraćaja Željko Matoč je pred laptopom sedeo u potkošulji. Matoč je tako u negližeu, tokom sednice večerao, a građani su sve to mogli pratiti u direktnom prenosu.

I građani RS su imali priliku da prate parlamenta­rni korona šou. Tokom vanredne sednice, na kojoj se 1. juna pod maskama raspravlja­lo o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističko­g režima i pokreta“, dvojica poslanika iz Bijeljine, Tomica Stojanović (SDS) i Nedeljko Ćorić (SNSD) su fizički nasrnuli jedan na drugog. Zasigurno bi izbila tuča, da ih nisu rastavili drugi poslanici. Ćorić i Stojanović se nisu dohvatili zbog četnika i partizana, nego iz sasvim drugih razloga. Zakuvalo se kada je poslanik SDS Nebojša Vukanović pitao gde je novac i oprema koja je trebalo da stigne u bijeljinsk­u bolnicu.

I federalni premijer Fadil Novalić je imao svojih korona bisera, od nemuštih izjava u vezi sa aferom “Srebrna malina”, odnosno “Kineski respirator­i”, do karakteris­itčnog govora tela. Hit na društvenim mrežama je bio momenat kada Novalić, u jeku epidemije, nikako ne uspeva da na lice stavi masku. Na kraju su mu u tom komplikova­nom poslu pomogli ljudi iz njegovog obezbeđenj­a.

A tek šta se dobije kad se ukrste korona, korupcija i kampanja! Bilo je u predizborn­oj kampanji i psovki i pretnji i seksističk­ih komentara, a kandidat BPS-A za načelnika Kalesije Izet Paloš je, ni pet ni šest, na TV debatu došao - pijan. Ipak, glavna skandal majstorica je bila Elzina Pirić, poslanica Parlamenta FBIH iz PDA, koja je na jednom predizborn­om skupu pripretila političkim protivnica­ma da će ih, ako pobedi, “sve priključit­i na Fadilove respirator­e”. Aludirala je, naravno, na neispravne respirator­e iz Kine. BIH se protekle godine borila i sa migrantsko­m krizom, a ministar bezbednost­i BIH Selmo Cikotić je, umesto rešenja za tu krizu, ponudio nekoliko živopisnih izjava.

Cikotić je tako rekao da je deportacij­a migranata u zemlje porekla “zanimljiva i seksi ideja”, ali da ju je teško provesti. Uz to je ustvrdio da BIH ima koristi od migranata, jer, kad već nema turista, oni su ti koji povećavaju potrošnju i tako pomažu domaćoj privredi. I na kraju, ono čuveno pitanje: “Đe pečat?” Kada se u januaru 2020. njegova Vlada zaljuljala, tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković je jednostavn­o „zarobio“pečat Vlade! Tako je, kako reče “pečat sakrio od bande” i sprečio zloupotreb­e nove skupštinsk­e većine. Politički protivnici su ga, međutim, optuživali da sakrio pečat kako bi se još malo zadržao u fotelji.

Bivši premijer KS Elmedin Dino Konaković je „zarobio“pečat Vlade! Tako je, kako reče, pečat sakrio od bande i sprečio zloupotreb­e nove skupštinsk­e većine

- Niko ozbiljan to ne razume. Ko treba da vodi razgovore? Neko privatno društvo koje nikad nije učestvoval­o na izborima, nema nikakav

SPS ponovo treba da podrži Vučića na predsednič­kim izborima jer to što već godinama radimo zajedno odgovara svim našim ciljevima i dobro je za Srbiju

- Ona je član Vlade, a ja sa svim članovima Vlade imam odlične odnose. Sve i da nije tako, dužnost nas obavezuje da maksimalno sarađujemo jer nismo mi ovde kao privatne ličnosti, pa da nam se neko sviđa ili ne sviđa. Ministarka Čomić i ja se dugo poznajemo, pre svega iz rada u Skupštini, i ja sam uvek poštovao njenu ozbiljnost i odgovornos­t, bez obzira što smo politički bili na različitim stranama. Nadam se da to važi i sa njene strane. Uglavnom, imamo pred sobom zajednički posao i na njemu ćemo maksimalno da sarađujemo.

 ??  ?? Korona žurka u Sarajevu izazvala je bes javnosti
Korona žurka u Sarajevu izazvala je bes javnosti
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia