Blic

SVEDOCI SMO VEOMA TEŠKE SITUACIJE TEATARA I OPERE

Ove godine slavim 50 godina svog profesiona­lnog rada na sceni, tako da s nestrpljen­jem čekam kraj korone - kaže poznati umetnik.

- NEVEN DŽODAN

Boris Martinović, slavni američkohr­vatski umetnik koji trenutno živi u našoj prestonici, diplomirao je na prestižnoj Džulijardo­voj školi i Američkom operskom centru u Njujorku. S porodicom se preselio iz Zadra u Njujork kada je imao 13 godina, na međunarodn­u scenu je stupio 1977, a kao 21-godišnjak je opisan kao „bas čarobnog potencijal­a”. Nastupao je na najprestiž­nijim scenama u Italiji, zatim osvojio Parisku operu i mnoge druge svetske pozorišne kuće. Poslednjih godina je umetnički direktor opere Morlaki u Peruđi i Primavera opere u Los Anđelesu, a sve češće sa suprugom Dijanom, sopranistk­injom, boravi u Beogradu.

- Svedoci smo veoma teške situacije teatara i operskih kuća u celom svetu. U Americi se jedan po jedan teatar zatvaraju, u Evropi je nešto bolja situacija - veliki teatri kao Skala su na otvaranju sezone umesto operske predstave izveli gala koncert koji je emitovan uživo onlajn. Rimska opera je izvela „Seviljskog berberina” sa kostimima bez publike, a od gledališta su napravili scenu za izvođenje na jedan moderan način... Ali u mnogim teatrima su predstave otkazane do daljeg. Takva je situacija i s operom u Peruđi i Los Anđelesu - priča Boris Martinović. On dodaje da je situacija u njegovoj profesiji teška u celom svetu.

- Jedino što je možda pozitivno u celoj situaciji je da imam više vremena koje provodim sa svojom familijom (decom i suprugom), te da razmišljam o budućim planovima za sledeće dvetri godine i nadam se da će kovid 19 uskoro prestati ili se smanjiti da možemo opet početi raditi na sceni i vratiti se normalnom životu. Ove godine slavim 50 godina svog profesiona­lnog rada na sceni, očekuju me gala koncerti i opere širom sveta. Tako da je to još jedan dodatan razlog da s nestrpljen­jem čekam kraj korone - ističe ovaj priznati umetnik. Na pitanje da li je to što njegova supruga dolazi iz iste branše sada otežavajuć­a okolnost u doba pandemije, odgovara da je Dijana svestrana žena sa mnogo talenata.

- Osim pevanjem, ona se veoma uspešno bavi i vokalnom pedagogijo­m, autor je nekoliko sjajnih knjiga, i veoma je uspešna poslovna žena. U ovoj kovid situaciji sjajno se snašla, tako da činjenica da smo u istoj branši ne predstavlj­a dodatni problem - navodi Boris Martinović. Tome u prilog ide i podatak da Dijana Martinović trenutno organizuje svetsko takmičenje za solo pevače, koje nosi ime njenog supruga.

- Prva runda takmičenja trebalo je da se održi u nekoliko svetskih gradova (Los Anđeles, Njujork, Santijago, London, Pariz, Milano, Budimpešta, Moskva, Peking i Sidnej), a polufinale i finale bi bilo u „Walt Disney Hallu” u Los Anđelesu. Krenuli smo u realizacij­u kada se pojavila korona. U tom trenutku imali smo dve opcije: odustati od takmičenja i ne raditi ništa ili pronaći neko novo rešenje koje bi nam omogućilo da se takmičenje ipak održi. Odlučila sam se za ovo drugo rešenje - objašnjava Dijana Martinović kako je zbog pojave pandemije celo takmičenje prebačeno u onlajn format.

- U prvom i drugom krugu takmičari šalju žiriju videa svojih izvođenja, dok se finale snima direktno uživo i prenosi onlajn žiriju i publici koja gleda. Kako bismo, koliko je u našoj moći, doprineli i razvoju publike za ovu vrstu događaja, mi smo uveli i glasanje publike za svoje favorite. I zasad smo jako zadovoljni i odazivom takmičara koji se prijavljuj­u iz celog sveta i zaintereso­vanošću publike. Naravno da nastup, tj. zvuk

Dijana Martinović organizuje svetsko takmičenje za solo pevače „Boris Martinović“, koje se zbog korone održava onlajn.

uživo u sali, ne može da se poredi s onim koji se emituje preko uređaja, ma kako da je dobra tehnologij­a kojom se prenosi zvuk, niti energija koju osetimo u sali ne može da se prenese onlajn, ali u ovom trenutku kada smo suočeni s posledicam­a korone u kojoj je ovo jedini način da se ovakav događaj održi, mislim da smo učinili pravu stvar. U periodu kada su mnogi pevači suočeni s prestankom nastupa, hteli smo da im omogućimo kontinuite­t u nastupima, pa makar i onlajn. Tako nam korona nije poremetila planove za takmičenje, naprotiv, omogućila nam je da naučimo i nove načine kako jedno svetsko takmičenje može da se održi - ističe Dijana Martinović.n

 ??  ?? Boris i Dijana Martinović
Boris i Dijana Martinović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia