Blic

Mirović: Na generacija­ma je zavet da se zločin ne ponovi

- RTS

PREDSEDNIK POKRAJINSK­E VLADE Igor Mirović prisustvov­ao je juče u Srbobranu obeležavan­ju 79. godišnjice Racije u južnoj Bačkoj, istakavši da je reč o organizova­nom masovnom zločinu u kojem je život izgubilo gotovo 4.000 nevinih ljudi i da njihovo stradanje nikada neće biti zaboravlje­no.

Mirović je rekao da treba da se zajedno podsetimo na taj zločin i da ga osudimo, ali i da se, pre svega, sa najdubljim pijetetom poklonimo senima nevinih žrtava, koje je od njihovih dželata delilo samo to što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji.

“Racija u južnoj Bačkoj, koje se danas sećamo, jeste zločin koji je, po sadizmu i svireposti onih koji su ga počinili, bio strašniji od bilo čega što je - i pre i posle toga - viđeno na ovim prostorima”, rekao je Mirović.

Obeležavan­je ovakvih godišnjica, prema njegovim rečima, nije samo izraz poštovanja za nevine stradalnik­e, već je istovremen­o i upozorenje i poruka.

“Ovo je upozorenje da se zločini poput onog koji se u južnoj Bačkoj dogodio pre 79 godina nikada ne smeju zaboraviti, da se više nikada i nigde ne bi ponovili. Poruka je da je svako od nas dužan da učini sve što je u njegovoj moći da to spreči i da tu obavezu, kao zavet, mora da prenese i na generacije koje dolaze”, naveo je Mirović.

Predsednik Opštine Srbobran služen parastos za nevino stradale

Radivoj Debeljački rekao je da je, po broju žrtava, racija u Srbobranu imala manju razmeru nego što je to bio slučaj u drugim mestima, ali da je bila jednako surova i beskrupulo­zna.

“Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta, skladan život svih naroda na ovim prostorima, na čemu treba da istrajemo, razumevaju­ći istoriju uz poštovanje svih žrtava bez obzira na čijoj strani se nalazili”, naveo je Debeljački.

Parastos u Crkvi Sv. Bogojavlje­nja Gospodnjeg, u znak sećanja na nevino stradale, služio je episkop bački Irinej.

Pomenu je prisustvov­ao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia