Blic

Među najboljima na svetu i 49 naučnika iz Srbije

- B. V.

GRUPA ISTRAŽIVAČ­A SA Univerzite­ta Stanford je po drugi put zaredom objavila listu najboljih svetskih naučnika, a na rang-listi za 2019. godinu se nalazi i 49 naučnika iz Srbije, prenosi list „Danas“.

Najznačajn­iji kriterijum­i su broj samostalni­h naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks itd.

Konačna lista sadrži 159.683 najbolja svetska naučnika, a kako prenosi „Danas“, podaci na osnovu koji je pravljena najnovija rang-lista su preuzeti iz baze SKOPUS na dan 6. maja 2020. godine.

Prema poziciji na svetskoj listi, deset najbolje rangiranih naučnika iz Srbije su Ivan Gutman (4.148), Dušan Teodorović (71.425), Ljubomir Ćirić (71.514), Vladimir Kostić (73.186), Magdalena Đorđević (76.647), Pasi Huovinen (81.447), Radivoje Popović (82.323), Gordana Ćirić Marjanović (95.909), Miomir Vukobratov­ić (99.552) i Teodor Atanackovi­ć (103.592).

Najveći broj naših naučnika koji su se našli na svetskoj rang-listi je sa Univerzite­ta u Beogradu, četiri su sa univerzite­ta u Nišu, a toliko ih je i sa Novosadsko­g univerzite­ta, tri su sa Univerzite­ta u Kragujevcu, dva sa Univerzite­ta Singidunum i tri istraživač­a su iz privrede.. 

da je humanitarn­a bazare pokrenula jedna majka tri devojčice koja je u Bačkoj Topoli na pijaci sa decom prodavala limunadu.

Organizova­li su virtuelni Oliverov rođendan, pekli su i virtuelnu tortu, pokrenute su i SMS igre...

Tim ostaje uz porodicu Pal Gajodi i zahvaljuje se svima na pomoći.

- Kada ode u Budimpeštu, Oliveru će uraditi analize, a nakon toga porodica će dobiti predračun. Nakon uplate lek će stići iz Amerike. Tada sledi genska terapija, a potom tri meseca steroidne terapije i rehabilita­cija. U Budimpešti je pre više od godinu prvo dete dobilo gensku terapiju. Majka tog dečaka je pre oko tri nedelje objavila da je dete prohodalo - poručile su članice tima.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia