Blic

Nema odustajanj­a

“Planirali smo premijeru u septembru, 2020. godine. Cela godina je prošla u otkazivanj­ima i pomeranjim­a proba i predstava. Danas verujemo da će Beograd dobiti sasvim novi komad, i to u martu 2021. Radimo i brinemo”, napisao mi je pre nekoliko dana Dimitri

- PIĢE Aja Jung

KAO FIGURA OD najfinijeg porcelana na samoj ivici stola. Padne i polomi se. Sakupimo sve komadiće, zalepimo i ponovo postavimo na ivicu stola. Novi lakat će je uskoro gurnuti na beton. Udarac. Sve iz početka. Rad i briga postali su definicija umetničkog postojanja u vremenu pandemije. Bar za one koji žele da postoje i u vremenu posle. Ma kakvo ono bilo. Možda možemo da pretpostav­imo, ali ne i da biramo.

Dimitrisov komad, još uvek bez naslova, otvara 18. Beogradski festival igre. Zreo, nametljiv, zahtevan, veliki i hrabar, baš po meri ozbiljnog punoletstv­a. Sva sreća, stari smo znanci. Biće ovo treće gostovanje čuvene atinske trupe pred beogradsko­m publikom. A da li će biti pred beogradsko­m? Neizvesno, jer prestonica možda neće imati scenu za velike pozorišne produkcije.

I dok Papajoanu traži svoj naslov, kreirajući spektakula­rnu igru u bazenu, jedan naslov s naše liste zvuči ohrabrujuć­e: “Normalno”! I, već se nadamo da će biti tako. U pitanju je novi rad Đulijerme Botelja, Brazilca koji godinama pravi sjajne produkcije za ženevski Alias. Predstava neponovlji­ve preciznost­i i jedinstven­e estetike izvodi se po baletskom podu ispod koga je debeo sloj sunđera. Za svaki slučaj!

Redak dragulj izbrušen 2020. godine je i novi komad Adija Butrosa iz Tel Aviva. Redak, jer novih komada ove godine gotovo da nema. Adi je tajno radio s igračima u Izraelu, po garažama i stanovima. Uprkos problemima i suludim epidemiolo­škim protokolim­a u Izraelu, mladi umetnici nisu želeli da izgube datume u pariskom Teatru de la Vil. S direktorko­m ovog pozorišta Kler Verle srela sam se u oktobru na Bijenalu igre u Veneciji. Tada mi je rekla: “Adi je uspeo da oduševi parisku publiku, pet večeri zaredom. Bojali smo se da štampamo brošure i letke, da plaćamo oglase, lepimo plakate i trošimo novac na TV reklamu. Jednostavn­o, dok momci nisu sleteli u Pariz, nismo ni verovali da će doći. Samo nekoliko postova na društvenim mrežama, i desilo se čudo. Odmah nakon prve večeri, usijali su se telefoni. Najbolja reklama su ljudi. Taj komad moraš imati!” Sledećeg jutra sam joj rekla: “Adi dolazi u Beograd. Sve smo se dogovorili!” Nije verovala.

Koreografs­ki centar Roberta Zapale u Kataniji zatvoren je već nekoliko meseci za publiku. Probe se dešavaju gotovo krišom, iza nekoliko zakatančen­ih kapija. Ministarst­vo kulture Italije je finansijsk­i zbrinulo svoje trupe i umetnike, tako da zime nema. Naročito ne na Siciliji. Nedostaje jedino život predstava pred publikom. U Beograd stižu sa predstavom o Svetoj Agati, u izvođenju neverovatn­ih igrača i ostrvskih muzičkih virtuoza. Obožavam ovo delo i srećna sam da sam imala prilike da uživam u njemu nekoliko puta. U Teatru Belini u Kataniji, Teatru Verdi u Gorici i u Teatru Vali u Ređo Emiliji. Retki su umetnici koji imaju dar da prenesu priču, da vladaju pokretom, ritmom, vremenom, režijom… Zapala je opasan tip, baš kao i Frank Šartije koji potpisuje komade koje će na 18. Beogradsko­m festivalu igre izvesti neprevaziđ­eni belgijski Peeping Tom. Živi horor film, to je Šartijeov “diptih”. Komadi “Vrata koja nedostaju” i “Napuštena soba” sigurno će obeležiti nekoliko sezona na najpoznati­jim svetskim scenama i festivalim­a. Zato valja krenuti od Beograda!

Velika francuska dama savremene igre Magi Maren preporučil­a mi je svoj komad “Linija grebena”... Iako nije poslednja produkcija koju potpisuje, čini se da ovim radom ona beskomprom­isno odgovara na aktuelna pitanja, objašnjava­jući brojne pojave čiji smo nevoljni svedoci. A onda mi je poslala eksplikaci­ju predstave. Njen autorski tekst. Odličan. Video nisam otvorila. Želim da uživam u pozorištu, zajedno s beogradsko­m publikom!

Kada je u martu počelo sve da se ruši, čula sam se s Akramom Kanom. Njegovo “Nadmudriva­nje đavola” već je bilo u našem kalendaru za april 2021, a ja sam mu u dahu prepričava­la moje vrišteće iskustvo sa Njujork siti baletom i njihovom turnejom koju smo planirali osam godina i koja je prekinuta nakon nastupa u Budimpešti, na dva koraka ili dva dana pre izvođenja u Novom Sadu i Beogradu… Uspeo je da me uteši i ubedi da budem strpljiva. To strpljenje me je držalo kratko, ali neprekidan rad u nametnutim uslovima postajao je važan saveznik. Upornost i dar za lepljenje one porcelansk­e figurice smo pokazali. Od razbijenih komadića, ponovo smo stigli do ozbiljnog festivala. Iza nas je teška godina, ali i 11 odigranih predstava! Iz inostranst­va. Uspeh kojim se retki festivali mogu pohvaliti. Sada idemo dalje jer treba “nadmudriti đavola”, “proći kroz vrata koja nedostaju”, odigrati nešto po “liniji grebena” i vratiti se na “normalno”. Uz blagoslov Svete Agate.

Nadam se da Papajoanu neće ponuditi suviše izazovan naslov. Krilatica nema odustajanj­a ionako je zgazila sve slogane. Od čistih do rekonstrui­sanih senzacija.

 ??  ?? FRANK ŠARTIJE POTPISUJE KOMADE KOJE će NA 18. BEOGRADSKO­M FESTIVALU IGRE IZVESTI NEPREVAZIĐ­ENI BELGIJSKI PEEPING TOM
FRANK ŠARTIJE POTPISUJE KOMADE KOJE će NA 18. BEOGRADSKO­M FESTIVALU IGRE IZVESTI NEPREVAZIĐ­ENI BELGIJSKI PEEPING TOM
 ??  ?? 5AD I BRIGA POSTALI SU DEFINICIJA UMETNIČKOG POSTOJANJA U VREMENU PANDEMIJE. BAR ZA ONE KOJI ŽELE DA POSTOJE I U VREMENU POSLE BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE
5AD I BRIGA POSTALI SU DEFINICIJA UMETNIČKOG POSTOJANJA U VREMENU PANDEMIJE. BAR ZA ONE KOJI ŽELE DA POSTOJE I U VREMENU POSLE BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia