Blic

Živim od muzike koju volim i koja je iskrena

Ja sam odlučio da se bavim muzikom da bih sebi finansirao studije. Nisam znao da će mi biti glavna profesija iako sam celog života okružen muzikom, kaže Marko Louis.

- 1even Džodan

MARKO LOUIS JE objavio novi album “Sloboda“, na kome je sarađivao sa umetnicima kao što su Lena Kovačević, Đorđe Miljenović, sa sarajevski­m producento­m Makom Kulenoviće­m i s mnogim muzičarima iz regiona.

- Album “Sloboda” je nastao na neki način iz dva daha. U roku od godinu dana sam se dva puta zaključao po sedam dana u studio i hvatao, zapisivao trenutke, emocije i osećanja. Između ta dva termina razrađivao sam tekstove i instrument­alizacije zajedno sa mojim prijatelji­ma. Rezultat svega toga je album sa kojim sam veoma srećan i zadovoljan. Uspeo sam da odem korak dalje što produkcijs­ki tako i autorski. Veoma sam radoznao šta je za vas sloboda. Kako bi ljudi koji slušaju “Slobodu” opisali slobodu? Album je nastao i završen je pre cele kovid situacije, tako da je dobio posebno značenje za mene. Bilo mi je bitno da ga objavim još u onoj ludoj godini.

1akon odlaska iz benda ેMarakuja“, snimili ste albume “Shine 2n Me”, ે%e skraj” i “Sloboda” i sva tri su žanrov ski prilično šarenolika, iako se primeću je da volite ono što je u tom trenutku u trendu da integrišet­e u svoju muziku. Je ste li sa ove distance zadovoljni sa prva dva albuma i kakva su vaša očekivanja od “Slobode”?

- Zaboravili ste album “Euridika”, koji je izašao 2018. godine. Svaki moj album ima svoju snagu i poseban je za mene. Dopuštam da me inspirišu i popularni trendovi, a takođe i tradiciona­lni i narodni zvuk i melos. Na ovom albumu sam čak otputovao još dalje u prošlost. Uticao je na mene ritam i zvuk muzike šamanske kulture i njihovih rituala. To je na neki način početak i iskon muzike koju znamo.

=a mnoge je danas bavljenje muzikom trka za novcem i slavom. Može li novac da bude presudan razlog za bavljenje muzikom?

- Ja sam se odlučio da se bavim muzikom da bih sebi finansirao studije. Nisam znao da će mi biti glavna profesija iako sam celog života okružen muzikom. Ja se bavim muzikom i produkcijo­m zato što mi je lepo i dobar sam u tome. Srećan sam da mogu da živim od muzike koju volim i koja je iskrena. Puno muzičara sviraju popularne žanrove iz finansijsk­ih razloga. Nažalost se to pretvori u tezgu i nisu baš svi srećni sa tim. Najbolje je da se svako iscima za ono što voli pa se posao pretvori u ljubav.

1a albumu “Sloboda” ste obradili i pe smu svoga oca “1everno plavo oko” iz epohe sa “Južnim vetrom”. Kakva seća nja imate na ovu neverovatn­u rege pe smu uz harmoniku?

- Ta kompozicij­a me podseća na detinjstvo i na očeve svirke na moru i na planini. “Neverno plavo oko” nije bio veliki hit, ali interno je bila jedna od omiljenih.

Koliko je teško ostaviti neki svoji lični pe čat kao što je to uspeo vaš otac?

- Moj otac je stvarno jedinstven i veoma sam ponosan na to. Ne opterećuje­m se tim stvarima i ne znam da li je teško. Svaki izvođač prolazi kroz razne faze dok ne nađe svoji izraz. Treba biti otvoren.

Kako se nosite sa očekivanji­ma onih koji vas vide u senci vašeg oca?

- Kao što sam rekao, nije mi opterećenj­e i nosim se super sa tim.

/ouis zapravo nije nadimak koji ste preu zeli od oca nego je to vaše prezime?

- Puno prezime je Stojanović Louis. Tako piše u ličnoj karti. Odrasli smo u Nemačkoj i svima je bilo teško da izgovore

Stojanović, tako da smo svima skratili muke i predstavlj­ali se kao Marko Louis, Maja Louis itd... to je tako ostalo.

Kako vama izgleda bavljenje muzikom u vremenu kada je između ostalog, i kva litetna muzika degradiran­a?

- To je veoma relativna stvar. Ja mislim da ima dosta dobre muzike trenutno. Što na domaćoj, što na svetskoj sceni. Svaka generacija ima svoj “kitsch” koji se često pretvori u nostalgiju i u faktor “ranije to bilo mnogo kvalitetni­je”. Drago mi je da me niko ne stavlja u koš sa nekima, pa nemam nikakav pritisak.

9aša publika vas prepoznaje i po ener gičnim živim nastupima. Koliko vam ne dostaju koncerti, publika...?

- Veoma mi nedostaje kontakt sa publikom. Drago mi je da sam uspeo u novembru da održim dupli koncert u Beogradu. Nadam se sa ćemo uskoro naći put da držimo koncerte, sa koronom ili bez nje. Svakako mislim da je jedno rešenje da se održavaju koncerti na otvorenom ili u većim dvoranama sa manjom kapaciteto­m i dobrom ventilacij­om.

Puno muzičara svira popularne žanrove iz finansijsk­ih razloga. Nažalost se to pretvori u tezgu i nisu baš svi srećni sa tim. Najbolje je da se svako iscima za ono što voli, pa se posao pretvori u ljubav

suprugom Robertom, dok devojčica neće biti prisutna.

Presuda Jovanoviću biće izrečena na dan kada je tačno pre godinu dana, 5. janunara 2020. godine, uhapšen na groblju u Malči posle 17 dana najveće potere na ovim prostorima u kojima je učestvoval­o oko 800 policajaca, pripadnika snaga bezbednost i dobrovolja­ca.

OTMICA

Kako je „Blic“pisao, Jovanović devojčicu koja je tada imala 12 godina oteo je 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu u 7.25 časova, presrevši je na putu do škole. Prevejani manijak, koji je zbog otmica, silovanja i krađa u zatvoru proveo više od 22 godine života, na prevaru je naveo dete da uđe u njegova kola “fijat punto”, koja je prethodne večeri ukrao u Malči. On je devojčici rekao da je novi električar koji radi u njenoj školi i zamolio je da mu pokaže put. Devojčica je ušla u auto i počela je višednevna drama kakvu Srbija nije videla.

Kada je videla da ne idu u pravcu škole, devojčica se zapitala kuda su pošli, a Jovanović je pokušao da lažima iskontroli­še situaciju – rekao je da je njen otac ukrao dijamant jednoj ženi iz Niške Banje i da je zbog toga oteta, te da će je navodno pustiti kada dijamant bude vraćen. Kako bi zaplašio dete, rekao joj je i da će joj ubiti roditelje ako ne bude slušala. Javnost u tom trenutku još uvek nije znala ko stoji iza otmice devojčice…

Jovanović je, naime, posle poslednjeg izlaska u martu 2019. godine, nekoliko meseci bio u Malči, a onda je misteriozn­o nestao. Njegovi roditelji su prijavili nestanak policiji, ali budući da nije počinio nikakvo krivično delo, potraživao se kao nestala osoba. No, vreme kada je iščezao iz sela Jovanović će iskoristit­i da temeljno isplanira otmicu deteta i pripremi se za sakrivanje.

O sudbini nestale devojčice tri dana se samo nagađalo, a onda je u šumi, nedaleko od groblja u Malči, pronađen ukradeni “punto”. Analiza bioloških tragova iz ukradenog automobila užasnula je sve – u vozilu su pronađeni tragovi osuđivanog silovatelj­a dece Jovanovića i nestale devojčice. Pronađen je i ranac devojčice, a nedaleko odatle i improvizov­ana zemunica koju je Jovanović pripremio ranije, a u kojoj su prve večeri zanoćili. Kreće masovna potera.

POTRAGA

Pripadnici policije i Žandarmeri­je pretražuju ceo rejon, petog dana zatražena je i pomoć građana - saopšteno je da se traga za Jovanoviće­m i objavljena je njegova fotografij­a. Od nestale devojčice ni traga ni glasa sve do 29. decembra, kada je Nišlija Emil Živić svratio sa sinom da obiđe kuću u selu Pasjača. Videvši otvorena vrata u suterenu, krenuo je da uđe u kuću iz koje je u tom trenutku iskočio Jovanović i počeo da beži. U kući je potom pronađena oteta devojčica, živa, ali istraumira­na, sa modricama i ogrebotima po telu. Jovanović ponovo uspeva da umakne policijsko­j poteri. Policija intenzivno obilazi i pretražuje sela u okolini, a onda, 5. januara poziv jednog meštanina Malče, koji je rekao da se oko 12 časova sreo oči u oči sa Jovanoviće­m, koji je prenoćio u njegovom seniku, preusmerio je celu poteru na ovo mesto kod Niša. Vešto napravljen­om obruču, ovoga puta „malčanski berberin“nije uspeo da umakne, uhapšen je na groblju u tom selu u 14.20 časova. Bio je vidno iscrpljen i prljav.

doživotne bila rizik da se sličan zločin ponovi

Redakcija „Blica“i Fondacija „Tijana Jurić“uspele su da ubede vlast da uvede kaznu doživotnog zatvora za ubice i silovatelj­e dece

 ??  ?? Moj otac je stvarno jedinstven i veoma sam ponosan na to. 1e opterećuje­m se tim stvarima, navodi Marko /ouis
Moj otac je stvarno jedinstven i veoma sam ponosan na to. 1e opterećuje­m se tim stvarima, navodi Marko /ouis

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia