Blic

KAKO BI IZGLEDAO I KOLIKO BI KOŠTAO OBAVEZNI VOJNI ROK

- MARKO TAŠKOVIĆ

Tačno 10 godina od kako je i zvanično ukinuto obavezno služenje vojnog roka, država ozbiljno razmišlja da vrati ovu obavezu, što je potvrdio i ministar odbrane Nebojša Stefanović. Ako konačna odluka o vraćanju vojnog roka i zaista bude doneta, Srbija bi nove redovne vojnike mogla da dobije najranije 2022. godine, saznaje „Blic”.

Vraćanje redovnog vojnog roka i više je nego kompleksno pitanje, iako, bez sumnje, uživa veliku podršku građana. Čak 70 odsto njih je, prema istaživanj­ima, za to da služenje vojnog roka ponovo postane obavezno.

Ipak, nekoliko je pitanja koja će biti ključna prilikom donošenja odluke o vraćanju vojnog roka: 1. troškovi, 2. obnova infrastruk­ture i osposoblja­vanje kasarni za vojnike i 3. trajanje vojnog roka, broj regruta i pitanje prigovora savesti.

Upravo to su neke od tema o kojima se trenutno razmišlja u vojnim strukturam­a i koje će biti deo široke javne rasprave koju je ministar Stefanović najavio kada je 1. januara rekao da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka.

- Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru s građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovat­i da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu... Pažljivo osluškujem­o sve argumente - rekao je Stefanović.

REGRUTI I TRAJANJE Prema saznanjima „Blica” iz vojnih krugova, razmatra se ideja da za početak, u prvoj klasi vojnika, obavezni vojni rok služi oko 2.500 regruta. Kada je reč o trajanju vojnog roka, dve opcije su u igri i razmatra se da rok traje od četiri do šest meseci (koliko je i trajao kada je ukinut 2010. godine).

KOLIKO BI KOŠTALO Posebna pažnja biće posvećenja pitanju troškova koje bi ovakav poduhvat iziskivao. Za sprovođenj­e ove ideje, prema procenama, potrebne su milionske sume. I upravo je jedna od najvećih prepreka vraćanju služenja razmatra se ideja da za početak vojsku služi oko . regruta

obaveznog roka i bilo pitanje koje je vezano za materijaln­a sredstva, a tiče se toga kako svim regrutima obezbediti adekvatan smeštaj i svu neophodnu opremu?

I sam Stefanović je ukazao na vojne resurse koji su poslednju deceniju - desetkovan­i.

- Resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovan­i, zato moramo da razmišljam­o ozbiljno, gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju, i da država i Vojska imaju korist od toga - rekao je Stefanović.

Kako ovo nije prvi put da se u Srbiji priča o vraćanju obaveznog vojnog roka, tako

nije ni prvi put da se spekuliše o sumi koju bi država morala da izdvoji u te svrhe. Kao bomba je pre nešto više od četiri godine odjeknula informacij­a da bi vraćanje obaveznog vojnog roka Srbiju moglo da košta oko 600 miliona evra. To je rekao tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević u Skupštini. Ipak, dve godine kasnije o tome je govorio i predsednik Vučić drastično drugačije.

- Ukoliko je vojni rok tri meseca, to ne bi bilo više od 90 miliona evra, ukoliko je šest meseci - ne bi bilo više od 130 miliona evra - rekao je Vučić.

PRIGOVOR SAVESTI? Jedno od pitanja koje se nameće i koje bi, takođe, trebalo da bude deo široke javne debate, jeste i pitanje prigovora savesti. Ova ustavna kategorija na raspolagan­ju je svim

Ukoliko bi vojni rok bio tri meseca, ne bi bilo više od 90 miliona evra, ukoliko je šest meseci - ne bi bilo više od 130 miliona evra - rekao je Vučić

Kasarne i centri za obuku su desetkovan­i, pa moramo ozbiljno da razmišljam­o gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu imati i kakvu korist imaju građani i država, kaže Stefanović

osobama koje podležu vojnoj obavezi. Prigovor savesti na vojnu službu je odbijanje služenja vojnog roka iz političkih, verskih, filozofski­h, moralnih ili bilo kojih drugih razloga savesti. Većina evropskih država najčešće prigovarač­ima savesti obezbeđuje alternativ­u služenju vojnog roka u vidu civilne službe, ili vojne službe bez oružja. Takav slučaj bio je i u Srbiji i to pravo su mnogi koristili.

KAD BI KRENULO Prema rečima ministra Stefanović­a, u vraćanje obaveznog vojnog roka Srbija neće srljati.

- Odluka će biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaci­ji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalšta­bom - naveo je on.

Kako sada stoje stvari, sva je prilika da će to biti jedna od udarnih vojnih tema u godini pred nama.

Mada je, prema našim saznanjima, postojala ideja da se vojni rok vrati i ranije, okolnosti nastale zbog pandemije korone, kao i činjenica da je neophodno obezbediti sve preduslove za realizacij­u ovako krupne odluke, govore u prilog informacij­i da bi, u slučaju da odluka i zaista bude doneta, Srbija prve redovne vojnike mogla da ima najranije 2022. godine. 

 ??  ?? ministar odbrane stefanović kaže da država pažljivo osluškuje argumente za i protiv
ministar odbrane stefanović kaže da država pažljivo osluškuje argumente za i protiv
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia