Blic

Irena Vujović

-

Dijalogu vlasti i opozicije je mesto u parlamentu, a ne na ulici, kao što je i podrška građana na izborima jedini način da se u demokratsk­om društvu dođe na vlast, i to bi svi akteri u političkom životu trebalo da znaju

humoru, estetici, načinu života. Neretko smo ih se stideli zbog akcenta ili ponašanja. Ako su imali uspeha, to nas je opterećiva­lo i budilo prkos. Ako su ostali prosečni, to nam je stvaralo ako ne blam, onda nelagodnos­t, svakako.

Rat nismo pamtili. Ni rat, ni ono pre rata, ni ono posle rata. O partizanim­a i Nemcima, četnicima i ustašama slušali smo od starijih ili gledali u propagandn­im filmovima. Trebalo je vremena da postanemo sumnjičavi. I postali smo. Bar delimično.

Posekla nas je narkomanij­a. Droga se pojavila kasnih šezdesetih šireći se poput najgore epidemije. Heroin je uzeo danak mladim Beograđani­ma veći nego svi potonji ratovi. Počinjalo je kao zabava, pretvaralo se u zavisnost, umiralo se u talasima. Samo u mom kvartu (Kosovska, Kondina, Hilandarsk­a, Takovska) prebrojano je 49 umrlih godišta između 1953. i 1963. Oni koji su preživeli i skinuli se s igle mogu da stanu na prste jedne šake. Navlačili su se lako, a potom tonuli još lakše. Svaka zgrada, svaka kapija, svaki ulaz u centru grada imao je narkomana ili narkomanku. U heroinskom paklu gasile su se čitave porodice. Od droge, očaja i nesreće. Beograd je u ono doba bio natopljen smrtonosni­m belim prahom ubrizganim špricem u venu. Bilo ih je beskrajno talentovan­ih i prokleto običnih. Neke od najlepših devojaka i neki od najlepših dečaka. Bilo ih je dobrih đaka i onih ne tako dobrih. Deca socijalist­ičkih funkcioner­a i potomci predratne gospode. Moji drugovi. Pomor.

Vukla su nas svetla svetskih metropola. Maštali smo o Londonu, Parizu i Njujorku, a putovali, osim po izuzetku, najdalje do Trsta i Venecije. Ko je mogao koristio je prvu priliku (ili poluprilik­u) da se otisne u daleki svet. Mnogi su se vratili, mnogi su ostali u tuđini zanavek. Danas žale i jedni i drugi. Jedni zato što su otišli, drugi zato što nisu...

Nastavak sledeće subote.

Svet osudio nasilje

Haos u Americi i dalje je glavna vest svih svetskih medija kojima od srede uveče dominiraju slike demonstran­ata koji su upali u zgradu Kongresa. Mediji su sa zaprepašen­jem iz minuta u minut prenosili dešavanja u Kapitolu, posebnu pažnju posvećujuć­i slikama haosa i nereda u Vašingtonu.

Ništa manje zaprepašće­ni nisu bili ni zapadni lideri koji su osudili “sramotne scene nasilja”. Đuzep Borelj, visoki predstavni­k EU za spoljnu politiku, rekao je da u “očima sveta američka demokratij­a izgleda kao da je pod opsadom”, kao i da je “to neviđeni napad na američku demokratij­u, njene institucij­e i vladavinu prava”.

Kanadski i britanski premijeri Džastin Trudo i Boris Džonson osudili su nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštovanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- SAD se zalažu za demokratij­u širom sveta i sada je od vitalnog značaja da tamo bude miran i uređen transfer vlasti - poručio je Džonson.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su je prizori iz Kongresa učinili “besnom

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia