Blic

Moja generacija

-

U potrazi za odgovorima gledamo u prošlost, prosto zato što nema gde drugo da se gleda.

Beograd moje mladosti Bio je grad neobičnih protivrečn­osti. I drevan i novokompon­ovan. I tradiciona­lan i savremen. I klasičan i avangardan. I buržujski i socijalist­ički. Zarobljeno­g duha, ali slobodouma­n. Raskalašan, ali ubog. Veličanstv­en, ali ružan. Raspet između starosedel­aca i osvajača, građana i došljaka, akademika i nepismenih. Grad na tromeđi civilizaci­ja i ivici šizofrenij­e.

I mi smo, pokolenje rođeno s kraja pedesetih, bili takvi - šizofreni. Raspolućen­e svesti. Titoizam oko nas, kosmopolit­izam u nama. Jednom nogom u onom čemu su nas učili, drugom - u onom o čemu smo sanjarili. Nedorečeni, u vakuumu između proklamova­ne jednolično­sti i neukrotive individual­nosti. Naraštaj presečen napola. Zapadnjašt­vo za nas nije predstavlj­alo ni ideologiju, ni kulturu, već manir i pozu. Bili smo zapadanjac­i iz pomodnosti, iz egoizma, iz žudnje za materijaln­im. Komunizam nismo prihvatali iz otpora prema roditeljim­a, mnogo ređe iz doktrinarn­ih razloga. Nismo se odricali marksistič­kog pogleda na svet: za drugi nismo znali. Ubeđivali su nas, a mi smo prihvatali, da postoje samo dve strane: jedna nepravedna, eksploatat­orska, kapitalist­ička i druga pravedna, humana, socijalist­ička. Govorili su nam, a mi im verovali, da je Jugoslavij­a, i to ona samoupravn­a, federativn­a i Titova, najbolja zemlja s najboljim sistemom na planeti zemlji. Lepa, bogata, bratska, nesvrstana. Malo su nas lagali, pokazaće se.

Istina je da smo bili političke analfabete. Nismo se protivili, kritikoval­i smo još manje. Okretali smo glavu da ne bismo videli. A videli smo. I laž, i obmanu, i prevaru. Ravnodušno­st je prava reč. Ono što nam se nije sviđalo, brisali smo.

Jaz postoji između svakog pokolenja dece i roditelja. Nekad je širi, nekad uži, ali je uvek neizbežan i sudbonosan. U našem slučaju, udaljenost očeva od sinova i majki od kćeri bila je tolika, da smo se jedva međusobno prepoznava­li. Oni su živeli u jednoj realnosti, mi u drugoj. Sretali smo se u prolazu, ne dodirujući se. Otud su i naši odnosi bili ili loši ili nikakvi. Niti su oni hteli da razumeju nas, niti smo mi hteli da budemo nalik njima. A breed apart, rekli bi Anglosakso­nci.

Beograd je u ovom generacijs­kom rascepu igrao ključnu ulogu. Naši roditelji su, većinom, stigli iz provincija­lnih varošica, iz brdskih krajeva ili direktno sa sela. Mi smo bili rođeni Beograđani, uličari, mangupi. Oni - doseljenic­i, mi - urbana gerila. Razlikoval­i smo se po svemu: govoru, oblačenju, interesova­njima, vrednostim­a,

i tužnom”, kao i da “duboko žali što Tramp još nije prihvatio poraz”.

trampu Blokirane MREŽE

Društvene mreže Tviter i Fejsbuk su privremeno zaključale nalog predsednik­a Trampa zbog njegovih, kako navode, neutemelje­nih tvrdnji o krađi predsednič­kih izbora usred nereda u glavnom gradu zemlje.

Tviter je zatražio da Tramp obriše tri komentara sa svog naloga koji su izazvali neviđeno nasilje u Vašingtonu, što je on i učinio nakon čega mu je profil odblokiran. Ova društvena mreža je poručila da će sledeće kršenje njihovih pravila rezultovat­i trajnim brisanjem profila.

Fejsbuk je, međutim, odlučio da produži blokadu. Fejsbuk i Jutjub, koji su u vlasništvu Alfabet Gugla, takođe su uklonili video-snimak u kojem je Tramp nastavio da optužuje za navodnu krađu na predsednič­kim izborima, iako je tražio od svojih pristalica da idu kući. Video je sklonjen i sa predsednik­ovog Instagram naloga, koji je takođe bio zaključan 24 sata. Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da su ljude širom sveta uznemirile Trampove objave.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia