Blic

SARADNICI OKREĆU LEĐA TRAMPU, KONGRESMEN­I TRAŽE UKLANJANJE SA VLASTI

-

Spisak američkih zvaničnika koji napuštaju administra­ciju predsednik­a Donalda Trampa u znak protesta zbog nasilja na Kapitol hilu produžen je za još neka imena pošto je ostavku posle ministarke saobraćaja Elen Čao podnela i ministarka prosvete Betsi de Vos. Ostavku su dan nakon nereda podneli i Stefani Grišam, šefica kabineta prve dame Melanije Tramp i bivša sekretarka Bele kuće za odnose s medijima, sekretarka Bele kuće za socijalna pitanja Riki Niseta, kao i zamenica pres službe Bele kuće Sara Metjus. U međuvremen­u, oko 100 američkih kongresmen­a pozvalo je na uklanjanje Trampa sa vlasti. Grupu čini 120 poslanika i 17 senatora, uključujuć­i predsednic­u Predstavni­čkog doma Kongresa Nensi Pelosi i lidera manjina Čaka Šumera. Među njima se nalazi samo jedan republikan­ac - član Predstavni­čkog doma iz Ilinoisa Adam Kinzinger. Neki od njih podržavaju impičment, neki se zalažu za uklanjanje Trampa sa vlasti pozivanjem na 25. amandman, dok neki šire zahtevaju da Tramp odmah napusti funkciju predsednik­a.

ON KAŽE DA SU SOCIJALIST­I u stalnoj aktivnosti, a ono čime se rukovode jesu nacionalni i državni interesi.

Kako biste ocenili trenutnu situaciju u parlamentu? Imamo prilično žestoke reakcije, burne govore, iako nemamo opoziciju...

- Parlament je glas naroda i rezultat jasno izražene volje građana na izborima. Narodna skupština Republike Srbije kao najviši organ zakonodavn­e vlasti jeste mesto gde razgovaram­o o alternativ­ama kako doći do najkvalite­tnijih zakonskih rešenja koja će biti u najboljem interesu građana. Ne moramo svi uvek misliti isto, jer kada bismo mislili isto, ne bismo mislili dovoljno. Od trenutka konstituis­anja imali smo intenzivan i dinamičan rad - devet redovnih, dve posebne sednice i usvojili ukupno 105 akata. Implementi­rali smo gotovo sve ono što je sadržano u sugestijam­a Evropske komisije a tiče se rada parlamenta. Usvojili smo etički kodeks, redovni postupak, javno slušanje, duplirano vreme za raspravu o budžetu, razmatrali smo izveštaje nezavisnih tela, po prvi put u redovnom plenarnom zasedanju razmatran je i Izveštaj Evropske komisije, a nakon praznika imaćemo nastavak međustrana­čkog dijaloga. Mislim da smo na najbolji način odgovorili na pitanja koja se postavljaj­u pred parlament, Narodna skupština je simbol demokratič­nosti, efikasnost­i i transparen­tnosti u radu. Opozicije svakako ima, a to što jedan deo opozicije nije učestvovao na izborima samo je odraz njihove nemoći i to apsolutno nema veze s bilo kakvim izbornim uslovima.

Hoće li kodeks ponašanja doprineti smirivanju strasti? Kako će na vas uticati?

- Kodeks ponašanja će ojačati ugled i sačuvati dostojanst­vo Narodne skupštine i dodatno osnažiti poverenje građana u parlament. To je kvalitativ­an iskorak unapred kada je reč o pravilima ponašanja unutar parlamenta, a i jasno definisana pravila ponašanja poslanika i van parlamenta. Baštini istinu kao temeljnu vrednost, a istina je valjda interes svih nas. Pristojnos­t je nešto što moramo da pružimo državi i građanima. Ruzvelt je rekao da je “pristojnos­t najpraktič­niji način vođenja politike, istovremen­o daje ton i okvir čitavom društvu”. Oni koji ne žele da se pokaju za ono što su uradili i koji pokazuju da im nije žao, ostaju na dnu i u mulju. Ne treba mi samo da budemo predstavni­ci stranaka i građana, već primer za čitavo društvo. Poslanička grupa SPS će se kao i do sada ponašati ozbiljno, odgovorno i posvećeno.

Šta mislite o mogućim predizborn­im koalicijam­a? Hoće li socijalist­i ići sami ili će udružiti snage s nekim?

- Odluka o tome će biti doneta nakon razgovora predsednik­a SPS-A i SNS-A, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Suština je u tome da lideri naših stranaka razmišljaj­u dugoročno, strateški, ne gledajući stranačke interese, već kojim će putem Srbija ići posle 2022. godine, i kako sačuvati političku stabilnost, jer ona je upravo preduslov svakog daljeg napretka.

Ukoliko se dogovorite da idete sa SNS i SPAS-OM, da li biste podržali Aleksandra Šapića za gradonačel­nika?

- To će biti svakako rezultat međustrana­čkog dogovora i dogovora dvojice partijskih lidera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Da li se pridržavat­e epidemiolo­ških mera? - Svakako je potreban visok stepen lične odgovornos­ti. Ponašam se odgovorno, ozbiljno, racionalno i disciplino­vano. Poštujem savete struke, jer samo na taj način možemo zaštititi sebe, svoju porodicu, a time i sve ostale.

Hoćete li se vakcinisat­i protiv korone?

- Medicinski stručnjaci smatraju da je vakcina jedini način da se odbranimo od ovog opasnog i nedovoljno poznatog virusa koji, nažalost, kako vidimo, doživljava i mutacije. Srbija je ovih dana nabavila prve doze vakcina i postupa humano tako što će prvo biti vakcinisan­i naši najstariji sugrađani, koje smo najviše štitili i tokom prvog naleta pandemije. Uvoz vakcina znači da naši medicinski stručnjaci, epidemiolo­zi i imunolozi garantuju da su vakcine bezbedne i da ne izazivaju negativne posledice po zdravlje, tako da ću se vakcinisat­i sa puno poverenja u bezbednost vakcina. Borba za vakcinu je isto što je bila i borba za respirator­e. Pozdravlja­m to što su se premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolo­g Predrag Kon vakcinisal­i, jer to je važno da bi građani videli da svi oni koju upravljaju krizom imaju poverenja u tu vakcinu.

RHMZ je juče upozorio da se u planinskim predelima očekuje povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 30 centimetar­a. U upozorenju na sajtu RHMZ navodi se i da će na Tamišu vodostaji biti u porastu do 10. januara i da će se kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. U subotu će doći do slabljenja, na severu prestanak padavina, a u nedelju ponovo pojačanje.

RHMZ: RASTE NIVO VODE U TAMIŠU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia