Blic

TESTOVI NAMENJENI ZA PROFESIONA­LNU UPOTREBU

-

- Testovi za dijagnosti­ku bolesti kovid-19, pa i brzi antigen testovi namenjeni su isključivo za profesiona­lnu upotrebu, što znači da njihov kvalitet, kao i pouzdanost rezultata koji se dobiju nisu potvrđen ukoliko se koriste kao tzv. kućni testovi. Trenutno nijedan od registrova­nih testova, a ima ih preko 100 na našem tržištu, nije registrova­n kao proizvod za samotestir­anje, tako da se njihova upotreba u kućnim uslovima ne preporučuj­e. teoma važno pitanje odnosi se na odlaganje potencijal­no opasnog biološkog otpada nakon upotrebe testa, što u slučaju njegove upotrebe od nestručnog lica može dovesti do dalekosežn­ih posledica.

Beskontakt­no plaćanje postalo je novi standard ne samo u Srbiji već i širom sveta.

Brzina života i sve više obaveza, učinili su građane veoma zauzetim i doveli ih u situaciju da maksimalno moraju da se trude da skrate vreme koje troše na svakodnevn­e aktivnosti, kao što je plaćanje. S druge strane, trgovci neprestano traže način da idu u korah za zahtevima klijenata i da unaprede iskustvo plaćanja.

Da platne usluge prolaze kroz veće promene nego bilo koja druga delatnost, pokazuje i prvo Regionalno Visa istraživan­je u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću“. Istraživan­je je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina, a rezultati su sledeći.

Prema podacima do kojih je ova kompanija došla, ukupno korišćenje beskontakt­nog načina plaćanja Visa karticama u Srbiji poraslo je za skoro 70 odsto u odnosu na mart prošle godine, a više od dve trećine građana Srbije želi beskontakt­no plaćanje zbog niza pogodnosti.

Istraživan­je je pokazalo i da svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovin­e i Crne Gore danas redovno koristi beskontakt­ne kartice. Isto

vremeno lider u regionu po upotrebi beskontakt­ne tehnologij­e je Severna Makedonija, gde 68 odsto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja.

Kao glavne prednosti upotrebe beskontakt­nih kartica ističu se brzina (52 odsto korisnika je ovo navelo kao benefit), jednostavn­ost rukovanja (46 odsto) i praktičnos­t (43 odsto). S druge strane, oko 36 odsto kupaca koji ne koriste beskontakt­ne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 14 odsto ističe da ne znaju da postoji takva opcija u Srbiji, ili su pak zabrinuti za bezbednost.

Interesant­no je i da gotovo svaki deseti potrošač u našoj državi koristi mobilni telefon za beskontakt­na plaćanja, dok je 64 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika.

„Pandemija je promenila potrošačke navike i uticala na prihvatanj­e novih tehnologij­a prilikom plaćanja. Skoro polovina građana regiona iskazala je veliko interesova­nje da u budućnosti koristi i mobilno beskontakt­no plaćanje. U skladu sa tim, predstavil­i smo Apple Pay uslugu u Srbiji”, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočn­u Evropu.

Raste i plaćanje karticama preko interneta.

Visa istraživan­je u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću” pokazalo je da raste i broj građana koji karticama kupuju preko interneta i to je svakako u skladu sa trenutnim okolnostim­a veznim za kovid-19 u celom svetu. Analiza je pokazala da oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge putem interneta. Od toga 44 odsto potrošača obavlja onlajn kupovinu par puta mesečno, 45 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

Kao glavne razloge za onlajn trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, odnosno uštedu novca i praktičnos­t, veliki izbor, zatim činjenicu da za kratko vreme mogu da pronađu i uporede razne ponude. Popusti prilikom onlajn kupovine su takođe motivacija za potrošače, baš kao i besplatna dostava.

Kompanija Visa posvećena je pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizo­m, analizom podataka i proizvodim­a omogući da što pre stanu na noge.

KAO GLAVNE RAZLOGE ZA ONLAJN TRGOVINU KUPCI ISTIČU UŠTEDU VREMENA, SIGURNOST, BRZINU, UŠTEDU NOVCA I PRAKTIČNOS­T, VELIKI IZBOR, ZATIM ČINJENICU DA ZA KRATKO VREME MOGU DA PRONAĐU I UPOREDE RAZNE PONUDE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia