Blic

Prva srpkinja koja se udala u venčanici

-

Petrija je bila očeva mezimica... ponos i dika kneza Miloša obrenovića, njegova najstarija ćerka i prvo dete koje je preživelo najranije detinjstvo. odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo strogo i tradiciona­lno, bez preterane sentimenta­lnosti i nežnosti, ali to Petriju nije sprečilo da postane, svesno ili ne, dah promena i duh moderne Evrope koji je nepovratno stizao i u srbiju.

konak su izrađene drvene stolice i stolovi, što je, u zemlji u kojoj se još jelo sa niskim soframa i sedelo na tronošcima, bila neverovatn­a novina.

VENČANICA

Pre svadbe Petrije obrenović mlade u srbiji udavale su se u narodnoj nošnji ili kakvoj boljoj haljini. Ipak, kako je mladoženja dolazio iz Zemuna - “sa Zapada”, knez Miloš nije želeo da njegovu ćerku bilo ko smatra „običnom seljančico­m“. Zato je njena svadba priređena po modernim aršinima i tako da je se ne bi postideli ni neki evropskim dvorovi.

Venčanje je organizova­no 25. maja 1824. godine u Beogradu. Petrija je nosila belu haljinu od venecijans­ke svile, bele čarape, beli veo, beli široki svileni pojas i bele cipele na dugmiće i tako postala prva srpkinja koja se udala u venčanici.

Uz sve ovo, nosila je suncobran i lepezu, darove od mladoženje, koji su takođe bili apsolutna novina u, još uvek, turskom Beogradu. Po izlasku iz crkve, kumovi su pred okupljenu masu počeli da bacaju novčiće, što takođe do tada nije bila praksa u srbiji.

svadbena proslava trajala je dva dana, a interesant­no je da joj knez Miloš nije prisustvov­ao. on je Petriju ispratio iz porodičnog doma u kragujevcu, a na venčanju je u njegovo ime bio njegov brat jevrem obrenović. Miloš je po izaslaniku poslao blagoslov, a u pismu je rekao: “savršeni svoj blagoslov šaljem, da sa svojim suprugom srećna budeš i zadovoljna i sva blaga ovog sveta s njim nerazlučno da uživaš“.

Nakon ovog velelepnog venčanja Petrija je prešla da živi u Zemun, gde je vodila život karakteris­tičan za imućnije žene tadašnjeg Balkana. Volela ju je i poštovala cela muževljeva porodica, a kažu da je bila blage naravi i dobra, naročito prema sirotinji, za koju je uvek odvajala novac.

U braku sa todorom imala je četvoricu sinova, a nakon što je pored njih naučila da piše, vodila je vrlo živu prepisku sa bratom Mihailom i, naravno, voljenim ocem.

Do kraja života se potpisival­a kao Petrija obrenović. Preminula je 1870. godine, nadživevši sve članove najbliže porodice obrenović - oca, majku kao i svu braću i sestre.

PRE SVADBE PETRIJE OBRENOVIĆ MLADE U SRBIJI UDAVALE SU SE U NARODNOJ NOŠNJI ILI KAKVOJ BOLJOJ HALJINI. IPAK, KAKO JE MLADOŽENJA DOLAZIO IZ ZEMUNA – “SA ZAPADA”, KNEZ MILOŠ NIJE ŽELEO DA NJEGOVU ĆERKU BILO KO SMATRA “OBIČNOM SELJANČICO­M”

 ??  ?? KAKO JE U TO VREME BIO OBIČAJ DA SE DEVOJKE RANO UDAJU, PETRIJA JE IMALA PROSCE VEĆ SA 13 GODINA
KAKO JE U TO VREME BIO OBIČAJ DA SE DEVOJKE RANO UDAJU, PETRIJA JE IMALA PROSCE VEĆ SA 13 GODINA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia