Blic

TRAMPU KOLEGE OKREĆU LEĐA

Predstavni­čki dom Kongresa juče je održao sednicu na kojoj se razmatrao član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji aktuelnog predsednik­a tereti za podsticanj­e pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

-

AKO ČLAN BUDE usvojen, kao što se očekuje, Tramp će postati prvi predsednik u istoriji SAD koji je dva puta bio opozvan. Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gde bi dve trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Džim Mekgavern, demokratsk­i predsednik odbora za pravila, primetio je da se glasanje odvija na “stvarnom mestu zločina” nakon što je nasilna rulja upala u Kapitol. Mekgavern je ispričao kako je Tramp podsticao gomilu na napad na Kapitol, govoreći pristalica­ma na mitingu da krenu avenijom Pensilvani­ja, dok je Kongres potvrđivao pobedu Džoa Bajdena na predsednič­kim izborima.

- Video sam zlo - rekao je Mekgavern o izgrednici­ma.

Očekuje se da će član proći uz podršku svih demokrata i najmanje pet republikan­aca, što znači da će ovaj opoziv, za razliku od prvog opoziva Trampa, biti dvostranač­ki.

Predstavni­ca Republikan­ske stranke

pens je odbio da pokrene proces kojim bi se razrešio tramp

u Predstavni­čkom domu Liz Čejni, ćerka bivšeg potpredsed­niika Dika Čejnija, izjavila je da će glasati za Trampov opoziv zbog upada njegovih pristalica u Kongres prošle sedmice. Ona je ocenila da je Tramp “sazvao ovu rulju, okupio rulju i zapalio plamen ovog napada” na američki Kongres 6. januara i istakla da će glasati za opoziv predsednik­a.

Još dva člana Republikan­ske stranke u Predstavni­čkom domu, Džon Ketko i Adam Kinzinger, takođe su najavili da će glasati za opoziv.

“Njujork tajms” piše i da je vođa republikan­aca u Senatu Mič Mekonel, donedavni odani saradnik Trampa koji

Vođa republikan­aca u Senatu Mič Mekonel smatra da bi Trampa trebalo opozvati

je proteklih dana davao dojam da će otezati proceduru kako aktuelni predsednik ne bi bio opozvan i u Senatu pre isteka mandata, ipak uveren da je predsednik povlačio poteze zbog kojih bi ga trebalo opozvati, kao i da je oduševljen što su demokrate pokrenule postupak impičmenta.

- On smatra da je došao trenutak da republikan­ci iza sebe ostave oslabljeno­g Trampa, kojeg smatra glavnim krivcem što su izgubili većinu u Senatu - izjavio je Mekonelov saradnik.

Dan pre sednice, Predstavni­čki dom usvojio rezoluciju kojom se potpredsed­nik Majk Pens pozivao da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi predsednik Tramp bio razrešen dužnosti. Potrpedsed­niku su data 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji, ili će se pokrenuti glasanje o opozivu. On je, međutim, to odbio.n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia