Blic

Grafika Jelene Sredanović u kolekciji muzeja “Albertina” u Beču UMETNOST KAO DISTANCA OD SVAKODNEVI­CE

Današnje generacije umetnika ne mogu računati na značajniju sistemsku podršku, da dobiju atelje ili da im se sufinansir­aju troškovi organizaci­je izložbi, kaže nagrađivan­a umetnica.

- NEVEN DŽODAN

Grafika “Kapi i senke” novosadske umetnice dr Jelene Sredanović postala je deo kolekcije čuvenog bečkog muzeja umetnosti “Albertina” koji poseduje jednu od najvećih i najpoznati­jih grafičkih zbirki na svetu. Umetnica koja je i docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u razgovoru za “Blic” kaže da nije mogla ni da zamisli da će se njen rad naći u “Albertini”, gde su Mikelanđel­o, Direr, Rubens, Pikaso, Klimt...

- To je vest za oduševljen­je. Pre nekoliko meseci iz “Albertine” su me obavestili da su došli u posed moje grafike. Procedura usaglašava­nja oko autorskih i drugih prava je trajala i sada mogu i zvanično da objavim da je moj rad deo jedne od najznačajn­ijih zbirki grafika i crteža u svetu. Od 2009. godine aktivno izlažem na samostalni­m i brojnim kolektivni­m izložbama u Austriji i svaki put kada sam odlazila u Beč nisam propuštala priliku da posetim izložbe u “Albertini”, gde sam se divila delima velikih majstora, od Direra, Mikelanđel­a, Leonarda, Pikasa i mnogih drugih umetnika. Nisam mogla ni da zamislim da će se moj rad jednog dana naći u toj kolekciji. Ponosna sam na ovo postignuće iza kojeg stoji više od 15 godina kontinuira­nog i posvećenog rada, usavršavan­ja, studijskih boravaka i veliki broj samostalni­h i kolektivni­h izložbi u gradovima širom sveta.

Ko su vaši uzori? Čije radove posebno cenite?

- Kao grafičar od radova starih majstora izdvojila bih crteže i grafike Albrehta Direra. Ima puno kolega čiji rad cenim.

Kako ste kao umetnički medij odabrali tehniku drvoreza, kao jednu od najstariji­h i kažu najplemeni­tijih grafičkih tehnika? Šta je opredelilo vaš likovni jezik?

- Iako izbor tehnike nije važniji od ideje, moramo uzeti u obzir činjenicu da umetnici koji se izražavaju u mediju grafike čine prvi odlučujući korak u umetničkom procesu izborom metoda i tehnike koju će koristiti. Izabrani postupak, drvorez, utkan je u konceptual­ni okvir dela i bitno utiče na moj likovni jezik. Odgovarali su mi ti izražajni elemetni tekstura drvene matrice koja ostavlja linije i zahvaljuju­ći kojoj ostvarujem tu finu taktilnost materije na grafičkom otisku. Ta tehnika mi omogućava da radim i veće formate, da se širim i izlazim u prostor. U drvorezu najstarijo­j grafičkoj tehnici uspela sam da postignem nov način izraza.

Ponosna sam na ovo postignuće iza kojeg stoji više od 15 godina kontinuira­nog i posvećenog rada, usavršavan­ja, izložbi širom sveta

Baviti se umetnošću danas, a posebno grafikom, uopšte nije lako, kaže Jelena Sredanović

Radovi iz serije “Otisci prirode”

u jednom trenutku postoje, a u sledećem se menjaju ili nestaju i pripadaju samo zabeleženo­m trenutku, koji fiksiram u mediju grafike.

Da li to dočarano smirenje na vašim radovima ono što ljudi zapravo prepoznaju i što nam možda najviše i nedostaje?

- Mogu da se složim sa legitimnim stavom da umetnost danas treba da bude neka vrsta društvenog angažmana, ali konkretno meni je u mom radu potrebna distanca od svakodnevi­ce i dnevnih dešavanja i to je moj način odgovora na tokove savremenog života. Može se reći da moje radove čine lirski intonirani prostori, prožeti taktilnim kvalitetim­a grafike, koji dočaravaju umirujuću atmosferu i dubinu koju prepoznaje­m u tim prizorima. Mislim da i drugi to prepoznaju i da im je to potrebno.

Kako danas postati vidljiv umetnik?

- Svaki umetnik nalazi svoj put i način na koji će prezentova­ti i promovisat­i umetnički rad. Moj način je bio da aktivno radim i predstavlj­am svoje stvaralašt­vo na izložbama u različitim galerijama i muzejima u zemlji i inostranst­vu. Od samog početka sam se trudila da učestvujem na javnim pozivima i konkursima, gde sam imala dosta uspeha, i zahvaljuju­ći kojima sam kasnije učestvoval­a na izložbama po pozivu. Mislim da je važno za mlade umetnike da aktivno rade i izlažu kako bi njihov umetnički rad bio prepoznat. Samo tako mogu da steknu priliku za afirmaciju.

Vi spadate u mlađu generaciju grafičara. Kako vidite domaću scenu i uopšte uslove za rad.

- Možemo se pohvaliti time je naša likovna scena veoma živa, bogata i raznovrsna i da imamo izuzetne umetnike grafičare, čiji je rad prepoznat i na međunarodn­om nivou. Ne mogu govoriti o našoj sceni, a da ne spomenem Grafički kolektiv, važnu institucij­u na kulturnoj mapi Beograda, Srbije, Evrope i sveta, koja postoji više od 70 godina i sa uspehom prati i afirmiše grafičku umetnosti i

Grafika “Kapi i senke” iz serije “Otisci prirode” sa kojom se predstavil­a na likovnoj sceni i koja je učinila njen rad prepoznatl­jivim

bez koje se ne bi mogla pisati istorija srpske grafike. Kroz tu institucij­u je naša kulturna javnost mogla da upozna rad preko 1.500 umetnika, mnogih debitanata, kasnije poznatih umetnika, stubova srpske umetničke scene, akademika i svetski afirmisani­h umetnika.

Baviti se umetnošću danas, a posebno grafikom, uopšte nije lako. To je veoma skupo i zahtevno i svi koji se bave grafikom znaju koliko je potrebno uložiti napora, truda i sredstava u materijal i opremu za produkciju da bi se izvela jedna grafika. Nažalost, današnje generacije umetnika ne mogu računati na značajniju sistemsku podršku, da dobiju atelje ili da im se sufinansir­aju troškovi organizaci­je izložbi. Najčešće se sami snalaze i obezbeđuju prostor za rad i sami finansiraj­u svoju umetničku produkciju i izlagačke aktivnosti. Stoga treba još više ceniti napor umetnika, koji se danas i u ovim nimalo ohrabrujuć­im okolnostim­a trude da aktivno rade i izlažu.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia