Blic

Za vakcinu

- VLADIMIR LOJANICA novinar

NŽelja mi je, a zar nije i vaša, da se vratim u redovan život, da grlim najmilije, da se družim, batalim masku i distancu

isam od onih koji su na prvu slepo poverovali imunolozim­a i globalnim centrima moći da će vakcina spasti čovečanstv­o, naročito ne od još uvek malo poznate bolesti kakva je korona. Ali nisam teoretičar zavere. Lomio sam se, lomio i prelomio poturiću ruku pod iglu.

Vakcinisać­u se, odlučio sam, pošto sam dobro razmerio uverljive argumente „za“iza kojih stoje eminentni lekari raznih profila. Naspram njih sam imao stavove „protiv“koje su više zastupali laici nego stručnjaci. Sumnjičav prema vakcini ubedio sam sebe konstataci­jom: Nemoguće je da bi se među tolikim mozgovima sa Zapada i Istoka koji su radili na razvoju cepiva ne bi našao jedan koji bi pritisnut savešću rekao „vakcina će ostaviti posledice po ovo ili ono“. Znam, nije svet danas iskreno i pravedno mesto za življenje kao što je bilo kad su razvijane druge vakcine, i donekle razumem statove protiv, ali ih ne podržavam.

Prosto, ne piju mi vodu njihove tvrdnje tipa „prave vakcine da bi desetkoval­i čovečanstv­o“. Za ovih deset meseci, prirodom svog posla pričao sam s mnogim lekarima koji su lečili i leče obolele od korone. Kažu da takvu borbu za vazduh pacijenta nikada nisu videli. Razgovarao sam i s pacijentim­a koji su je preležali, pamtim da mi jedan reče „ovo nije bolest, ovo je tajfun u organizmu“. I zato mi je drago da što se za dva sata rada novootvore­nog kol-centra za vakcinu prijavilo 17.000 građana. Nadam se da će red uskoro biti još duži. Želja mi je, a zar nije i vaša, da se vratim u redovan život, da grlim najmilije, da se družim, idem na slave, svadbe, rođendane, da batalim masku, distancu, ograničenj­a. Prihvatam da je to moguće samo imunizacij­om. Zar bi najrazvije­nije države i najveće demokratij­e pravile vakcinu da štete svojim građanima? Evo, neke od njih već planiraju kovid pasoše, glasno najavljuju da će svoje granice zatvoriti svakome ko nije vakcinisan. Živo me interesuje, a vreme će uskoro pokazati, da li će u tom slučaju svojim tvrdnjama ostati dosledni najglasnij­i antivakser­i. Ili će omamljeni zovom grčkih plaža, svetlima Pariza, skijanja na Alpima i slično pogaziti reč i pohitati da se vakcinišu. Ako se do tada neverni, daleko bilo, ne razbole od korone i ne zažale što se što se nisu vakcinisal­i na vreme.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia