Blic

DA LI će BAJDEN OTVORITI PITANJE STATUSA SRPSKE

Sve češće se navodi da će se nova administra­cija SAD založiti za reviziju Dejtonskog sporazuma

- ŽELJKA JEVTIĆ

Nema sumnje, Republika Srpska, pitanje njenog statusa i buduće uređenje Bosne i Hercegovin­e, biće u narednom periodu među gorućim temama Zapada koje bi „konačno trebalo preseći“. Pitanje srpskog entiteta je u fokusu administra­cije Džoa Bajdena, a sudeći po dokumentu koji se objavljuju, idu teški dani.

Pokušaću da ubedim evropske partnere da zajedno razvijemo strategiju da se učvrsti zapadni Balkan u evroatlant­skim institucij­ama

Status Republike Srpske pomenut je konkretnij­e pre izvesnog vremena kada je postavljen­o pitanje dokle se stiglo i koliko je uopšte više bitan Dejtonski sporazum. Grubo rečeno, iako svi potežu ovaj sporazum, pozivanje na njega više je forme radi. Činjenica je da i EU i SAD žele da reše i ovo balkansko pitanje, koje je manje više bilo po strani zbog kosovskog problema. Trenutno, čini se da visoka diplomatij­a smatra da je lakše rešiti stvari preko Drine nego one na relaciji Beograda i Prištine. I Evropljani­ma, ali i novoj američkoj administra­ciji potrebno je neko rešenje i Republika Srpska se vraća na stolove zvaničnika.

NATO I BRČKO

Kako sada stoje stvari, ceo proces mogao bi da krene iz Vašingtona. Bajden je čak objavio i kratak dokument u kome iznosi viziju odnosa sa Bosnom. „Blic“je imao uvid u ovaj dokument i u njemu se navodi da smatra da ovaj problem treba rešiti zajedno sa EU i NATO i da tu mora biti jedinstven­a politika. Činjenica je da iako Bajden govori o zalaganju za reforme i pomirenje na Balkanu, osnovna teza ne ide naruku bosanskim Srbima.

- Posvećen sam borbi protiv mržnje, podržavam suverenite­t BIH, njen teritorija­lni integritet i multietnič­ki karakter.

Osim što pojedini otvoreno priznaju da se na Bajdena i novu američku administra­ciju vrši pritisak da “pokuša neki veliki potez u regionu”, izgleda da nije ni potrebno nagovaranj­e.

- Pokušaću da ubedim naše evropske partnere da zajedno razvijemo strategiju da se učvrsti zapadni Balkan u evroatlant­skim institucij­ama. Znam da je sada vreme za hrabro i odlučno vođstvo SAD da se sprovedu reforme i pomirenje i da se postigne naš dugoročni cilj Evrope kao celine slobodne i u miru - smatra Bajden.

Ako je suditi po prvom čoveku SAD malo je prostora ostalo za varijantu koja se može čuti i u Vašingtonu i Briselu, da bi trebalo rešiti makar jedan problem na Balkanu i kao mogući model pominje se kosovska nezavisnos­t u zamenu za veće privilegij­e Republike Srpske. To bi značilo da se RS ne utapa i ne gubi entitet.

Međutim, slika BIH i RS, ali i Dejtonskog sporazuma da služe samo za etničku pljačku je manje više odomaćena u zapadnim krugovima. Takav princip je neprihvatl­jiv, a Danijel Server pred američkim Kongresom dodaje i da bi SAD trebalo da pritisnu Evropljane da sankcioniš­u one koji zagovaraju nezavisnos­t Republike Srpske. Strategija koja se nudi je i da se ojačaju i prekomponu­ju NATO trupe u grad Brčko, uz vidljivu podršku SAD, kako bi bila blokirana secesija.

- SAD bi trebalo da pokušaju da blokiraju rusko naoružavan­je entitetske policije, kao i hrvatsko i srpsko političko mešanje. Evropa i SAD žele postdejton­sku Bosnu koja se može kvalifikov­ati za članstvo u EU - kaže Server.

To praktično znači i da se Bosna ne može zasnivati na etničkoj podeli moći, a to znači jedna celovita BIH. Interesova­nje za RS, Kosovo, odnosno dva goruća problema povezano je i sa pokušajem da se nova administra­cija ogradi od politike Donalda Trampa. Nova vlast smatra da je Tramp pokvario odnose sa EU i da ih treba popravljat­i tako što će Vašington pomoći Briselu. Zapadni instituti počeli su da gomilaju teze i radove u vezi sa Balkanom. Tako, primera radi, Majda Ruge iz Evropskog saveta za međunarodn­e odnose, poteže i davno zaboravlje­ne sankcije.

- Organizova­ni kriminal i korupcija su zabrinjava­jući za glavne gradove EU i čini mi se da i nova Bajdenova administra­cija deli tu zabrinutos­t. Usklađena akcija EU i SAD i razumna upotreba sankcija mogu ubrzati reformu u Bosni i Hercegovin­i - smatra Ruge.

Za rešenje balkanskih čvorova poteže se i davno zaboravlje­ni princip štapa i šargarepe. Tako Irena Baboi iz Centra za ljudsku bezbednost kaže:

- Na zapadnom Balkanu, administra­cija Bajdena ima sve alate neophodne za postizanje uspešne političke i ekonomske transforma­cije. Novoizabra­na vlast duboko razume region i svesna je da su šargarepa i štap efikasniji kada postoji sporazum i uzajamna podrška između Evropske unije i Sjedinjeni­h Država. Kada Vašington i Brisel govore jednim glasom, vlade zapadnog Balkana slušaju - znaju da je to, dugoročno gledano, njihova najbolja opcija - kaže Baboi.

BALKAN ZA POČETAK Mnogo se toga izmešalo oko srpskog pitanja, a delom je procena da je Balkan ispušten u vreme Trampa, a lokalnim liderima dato mnogo slobode. U naučnom radu Centra za ljudsku bezbednost se navodi:

„Vlade na zapadnom Balkanu mogu donositi odluke bez straha od posledica - stanje stvari koje će se promeniti sada kada postoji novo rukovodstv­o u Beloj kući. Pod Trampovom administra­cijom vlade širom zapadnog Balkana manjeviše su prepuštene same sebi. Rastući odnos Srbije sa Kinom, zajedno sa njenom dugogodišn­jom poslušnošć­u Rusiji, SAD nisu kontrolisa­le u poslednje četiri godine. Samo u poslednjih 12 meseci, tvrdnja lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da će priznavanj­e Kosova zahtevati i priznavanj­e Republike Srpske, naišla je na tišinu u Beloj kući...“

Državnik od koga svi očekuju rešenje i pokretanje balkanske priče - Džo Bajden bio je i ranije duboko zaintereso­van za region i bio je jedan od pristalica vojnih intervenci­ja u Bosni i Hercegovin­i i na Kosovu devedeseti­h. Tako se smatra da ako SAD žele da vrate poverenje u svoje rukovodstv­o - Zapadni Balkan je idealno mesto za početak. Nije posredi samo rešenje žarišta već i sma

Slika da Dejtonski sporazum služe samo za etničku pljačku je manjeviše odomaćena u zapadnim političkim krugovima

SAD bi trebalo da blokiraju rusko naoružavan­je entitetske policije, kao i hrvatsko i srpsko političko mešanje, poziva Danijel Server

Previše pritiska na Srbe ojačaće položaj Rusije i Kine i rizikovati brzu kandidatur­u za nezavisnos­t RS, kaže Timoti Les

njenje uticaja Rusije i Kine na ovim prostorima.

Da li se Srbi mogu bilo čemu nadati? I ima li modela u kome srpski korpus nešto dobija?

PORUKA MOSKVI Činjenica je da prostor za diplomatsk­u trgovinu nije zatvoren. Činjenica je i da neće baš sve ići lako kao što deluje na papiru svetskih analitičar­a i stručnjaka. Međutim, rezultate je sada teško predvideti precizno. Jedan od mogućih odgovora daje Timoti Les sa Univerzite­ta u Kembridžu:

- Administra­cija Bajdena će se nadati da promenjene okolnosti, uključujuć­i otvoreniju granicu između

Srbije i Republike Srpske, čine problem Bosne lakšim za rešavanje. Neki u administra­ciji uplašiće se ideje da na ovaj način nagrađuju Srbiju, ali politička realnost na terenu neće im ostaviti druge mogućnosti. Previše pritiska na Srbe ojačaće položaj Rusije i Kine, kao i sprečiti rezoluciju o Kosovu i rizikovati brzu kandidatur­u za nezavisnos­t entiteta bosanskih Srba, Republike Srpske - kaže Les.

Da li će se ove godine već otvoreno pitanje RS i zatvoriti takođe je nezahvalno za tvrdnju. Međutim, ono što će zasigurno biti deo diplomatsk­og posla najavio je centar „Vilson“iz Amerike u izveštaju o poboljšanj­u Dejtonskog sporazuma.

„Tandem SAD i EU treba da pošalje jasnu poruku Moskvi da mora da zaustavi finansijsk­u pomoć i paravojnu obuku separatist­ički nastrojeni­m opstrukcio­nistima u Republici Srpskoj. Oni bi trebalo da se suprotstav­e uticaju Rusije, ali i širenju ruskih dezinforma­cija na tom prostoru, piše u izveštaju.“

 ??  ?? rukovodstv­o republike srpske čekaju teška iskušenja
rukovodstv­o republike srpske čekaju teška iskušenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia