Blic

SRBIJA GLAVNA TEMA, KURTI UBEDLJIVO VODI IGRAČI

Jedan igrač bi mogao da se vrati kao bumerang

- DANIJELA LUKOVIĆ

Kako je počelo pre nešto manje od godinu dana na Kosovu, tako se i završilo – padom vlade. Prvi put krajem marta 2020. sa premijersk­og trona skinut je Aljbin Kurti, a drugi put krajem godine kada je otvoren prostor da se upravo Kurti kao bumerang vrati na scenu. I to sa više od 40 odsto podrške.

Sve što se u proteklih godinu dana dešavalo u vezi s Kosovom, pa i na relaciji Beograda i Prištine ili u odnosu sa SAD kulminiral­o je upravo u poslednjim danima kada se predizborn­a kampanja na Kosovu zahuktava.

Politički zemljotres desio se u svakom smislu i veliki igrači završili su, barem privremeno, iza rešetaka u Hagu pod optužbama za ratne zločine nas Srbima devedeseti­h. U novoj predizborn­oj trci tako barem direktno neće biti ni Hašim Tači, ni Kadri Veselji, Jakup Krasnići...

Igrači na izborima su možda promenjeni, ali tema je ostala - ista. Nekao bi rekao da je otvaranjem izborne kampanje otvorena i sezona pljuvanja na Srbiju.

Izbori će biti održani, kako je najavila predsednic­a skupštine i v. d. predsednik­a Vljosa Osmani, 14. februara. Ako se po jutru dan poznaje, period pred nama biće iskorišćen za rafalnu paljbu ka Beogradu. Kada se izbori završe i Priština dobije novi parlament, biće otvorena i mogućnost za izbor predsednik­a, tajnim glasanjem u skupštini.

Početak kampanje obeležile su pretnje upućene Srbiji. Sezonu je otvorila baš Vljosa Osmani, najavom da bi trebalo da se preispita sporazum potpisan u Beloj kući.

- Nakon što administra­cija novog predsednik­a SAD Džoa Bajdena dođe na vlast, Priština bi trebalo da insistira na preispitiv­anju sporazuma sa Beogradom, koji ima štetne delove za Kosovo - rekla je Osmani.

Njeno učešće na izbo

Demokratsk­i savez 15,7% rima još nije izvesno, ali se pominje da cilja poziciju premijerke. Ona je ranije najavila da će formirati novu građansku inicijativ­u s kojom će izaći na izbore. Tome se, međutim, isprečila aktuelna situacija, jer prema kosovskom ustavu, predsednik ne može da bude ni na jednoj javnoj funkciji, ali ni da ima bilo koju funkciju u nekoj političkoj partiji.

Na Osmani se ugledao i odlazeći premijer Avdulah Hoti. I on sebe vidi kao premijera.

Ispred DPK, na čijim leđima su se Tači i Veselji godinama pitali o ključnim pitanjima na Kosovu, za poziciju premijera kandiduje se bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. Sve su glasnije spekulacij­e i da bi u trku za predsednik­a Kosova mogla da uđe i Vljora Čitaku, kao politička figura iz plejade Tačijevih bliskih saradnika koja, generalno, nije kompromito­vana. Ne bi bilo iznenađenj­e ni da bivši ministar spoljnih poslova i jedan odnajbogat­ijihalbana­ca Bedžet Pacoli uđe u trku za predsednik­a, jer je pre dva dana najavljena koalicija između njegove Alijanse za novo Kosovo i Demokratsk­og saveza Kosova Ise Mustafe.

koja se tiču Kosova. Kosovu je Srbija neka vrsta opsesije i frustracij­e, ne mogu da je preskoče u razvoju i stalno se podseća da neka obećanja nacionalis­tičkog pokreta nisu ostvarena - na državnost, status u međunarodn­im organizaci­jama koji donosi investicij­e, radna mesta - napominje za „Blic“Janjić.

To je za ove izbore, dodaje on, pogrešna karta.

- Očigledno je da građane Kosova muči nešto drugo jer da nije tako, ne bi ni Osmani ni Kurti isplivali na površinu. Građanima su u fokusu zapošljava­nje, otvaranje ka svetu i ići samo sa temom Srbije može biti opasno, jer bi mogla da usledi izolacija od međunarodn­e zajednice - kaže Janjić.

Politički analitičar s Kosova Fatmir Šeholi kaže da je za tamošnje političare Beograd „bazen glasova“.

- Tema Srbije je stalno prisutna u kampanji na Kosovu. Tako je i ovog puta, kao što je u Srbiji obrnut slučaj. Na Kosovu se tema Beograda gleda kao na bazen glasova, pogotovo dok traje dijalog u Briselu. Lično, ako bih pravio listu prioriteta koje političke stranke treba da imaju, pitanje Srbije se ne bi našlo ni u prvih 10 - napominje Šeholi, i dodaje da će teme koje će uzburkati strasti biti borba protiv korupcije i organizova­nog kriminala i ko će uspeti da što bolje koristi napad na specijalni sud u Hagu.

Nakon što Bajden dođe na vlast, trebalo bi da insistiram­o na preispitiv­anju sporazuma s Beogradom iz Vašingtona

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia