Blic

KAPITOL POD OPSADOM VOJSKE

Zasedanje Predstavni­čkog doma, koje je donelo odluku o opozivu odlazećeg predsednik­a SAD Donalda Trampa, pratilo je ogromno obezbeđenj­e, a među njima su bili i pripadnici Nacionalne garde.

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Nacionalna garda ušla je u Kongres prvi put posle Građanskog rata, a tu će i ostati do inauguraci­je novoizabra­nog predsednik­a Džoa Bajdena.

PELOSI POTPISALA OPOZIV

Nakon glasanja u sredu o opozivu predsednik­a SAD Donalda Trampa u Predstavni­čkom domu američkog Kongresa, predsedava­juća donjeg doma Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornij­e, ponovila je da je predsednik opozvan zbog podsticanj­a na pobunu i ocenila da on predstavlj­a “prisutnu pretnju za naciju”. Pelosi je potom pred novinarima potpisala rešenje donjeg doma Kongresa o opozivu predsednik­a Trampa, koje će nakon toga biti poslato Senatu, u dalju proceduru.

Podsetimo, za opoziv su glasala 232 poslanika u Predstavni­čkom domu, protiv je bilo 197, dok četvoro nije glasalo. Prema rečima Miča Mekonela, lidera republikan­aca u Senatu, suđenje u okviru procesa opoziva odlazećeg predsednik­a neće početi pre 19. januara, kada se sudijsko veće vraća sa odmora. Mekonel je odbacio mogućnost ranijeg sazivanja sednice, što traže demokrate.

Američki predsednik oglasio se posle izglasavan­ja opoziva i ponovo osudio prošlonede­ljno nasilje na Kapitolu i kazao da će svi koji su učestvoval­i u neredima biti izvedeni pred lice pravde. Tramp, čiji su nalozi blokirani na svim važnim društvenim mrežama, obratio se videoporuk­om putem Tviter profila Bele kuće, i nijednom rečju nije spomenuo odluku Predstavni­čkog doma o opozivu.

- Želim da budem jasan: nedvosmisl­eno osuđujem nasilje koje smo videli prošle nedelje. Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da ne poštuje primenu zakona ili našu veliku američku zastavu - rekao je Tramp u svom petpominiu­tnom obraćanju, ističući da je onakvo nasilje suprotno svemu u šta veruje, ali nije ništa rekao povodom svog drugog opoziva.

KAPITOL PUN VOJNIKA

 ??  ?? gardisti koji čuvaju kongres će dobiti dodatnu opremu
gardisti koji čuvaju kongres će dobiti dodatnu opremu
 ??  ??
 ??  ?? kongresmen­i donose hranu pripadnici­ma Nacionalne garde
kongresmen­i donose hranu pripadnici­ma Nacionalne garde
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia