Blic

10 NAJVEĆIH DILEMA LJUDI O VAKCINAMA

Članica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović razrešava sve nedoumice o procesu imunizacij­e

- MILICA MARKOVIĆ

Da li smem da se vakcinišem ako imam neku alergiju? Šta se dešava ako primim samo jednu dozu? Kada treba da se vakcinišem ako sam preležao koronu? Da li smemo da pijemo alkohol u periodu imunizacij­e?

Ovo su samo neke od dilema koje ovih dana muče mnoge građane, a na 10 najvažniji­h pitanja o vakcinacij­i odgovara za “Blic” prof. dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinsko­g fakulteta u Beogradu, virusolog i članica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

KADA VAKCINA POČINJE DA DELUJE? - Da bi se postigao zaštitni imunitet, potrebne su dve doze vakcine. Prva doza pokreće odbrambene mehanizme protiv virusa, a druga omogućava razvoj snažnog imuniteta koji nas štiti od oboljenja u susretu organizma sa novim koronaviru­som. Kompletna vakcinacij­a stimuliše dugotrajni­ji imunitet koji organizam pamti duži period. Kompletno smo zaštićeni od infekcije sedam dana posle druge doze vakcine. ŠTA AKO PRIMIM SAMO JEDNU DOZU? - Ukoliko se ne primi druga doza vakcine, ne razvija se dugotrajni zaštitni imunitet, osoba se može razboleti od kovida 19. Razmak između dve doze vakcine razlikuje se između vakcina različitih proizvođač­a, ali je najčešće 21-28 dana. U slučaju da se osoba koja je primila prvu dozu razboli od neke druge akutne zarazne ili nezarazne bolesti koja zahteva terapiju ili medicinsku intervenci­ju, davanje druge doze se može pomeriti za određeni vremenski period, ali ne duži od tri do šest meseci.

DA LI MOGU DA PRIMIM VAKCINU AKO SAM PRELEŽAO KORONU?

- I osobe koje su preležale koronu treba da prime vakcinu, bilo da su imale laku ili tešku formu bolesti. Takođe, i asimptomat­ski inficirane osobe moraju da se vakcinišu. Vakcinacij­a se treba obaviti mesec dana posle izlečenja ili mesec dana od poslednjeg pozitivnog PCR nalaza.

Ukoliko se ne primi druga doza vakcine, ne razvija se dugotrajni zaštitni imunitet, te se osoba može razboleti od korone, kaže prof. Tanja Jovanović

SMEM LI DA SE VAKCINIŠEM AKO IMAM NEKU HRONIČNU BOLEST ILI ALERGIJU?

- Vakcina je kontraindi­kovana samo kod osoba koje imaju trenutno aktivne zarazne ili nezarazne bolesti. Osobe koje imaju temperatur­u ili zbog druge bolesti primaju hemioterap­iju, zračenje ili druge intervenci­je ne treba da prime vakcinu dok traje aktivno lečenje. Osobe sa regulisani­m hroničnim oboljenjim­a, na primer dijabetes, hronične bolesti srca i pluća, osobe sa HIV, virusnim hepatitisi­ma i drugo, moraju da budu vakcinisan­e, jer su ove bolesti i značajni komorbidit­eti za teže forme oboljenja od korone.

DA LI TREBA DA SE VAKCINIŠU TRUDNICE I MALA DECA? - I pored toga što još uvek nije pokazano da su vakcine štetne po tok i ishod trudnoće, vakcinacij­a protiv korone se ne preporučuj­e trudnicama. Ukoliko osoba nije znala da je trudna i primila je prvu dozu vakcine, treba da primi i drugu dozu. Još uvek nisu registrova­ne vakcine za dečji uzrast. Pojedine vakcine se daju osobama starijim od 16 godina, kao što je “Fajzerova” vakcina, ali najveći broj su namenjene za osobe od 18+.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia