Blic

Kolumbijac Rodrigo postao monah SPC, pa dobio ime po Amfilohiju

Kolumbijac Rodrigo Juhumu Truhiljo Teofilo postao je monah Srpske crkve i dobio je ime Amfilohije, koje je, kako kažu, sam izabrao.

- Ž. Jevtić

VLADIKA BUENOSAJRE­SKI I južnocentr­alnoamerič­ki Kirilo zamonašio je Kolumbijca u cetinjskom manastiru. Rodrigo Juhumu Truhiljo Teofil primio je pravoslavl­je i na Cetinju završio bogoslovij­u.

- Novi monah zove se Amfilohije, u čast Svetog Amfilohija Ikonijskog. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija, zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopoč­ivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac rekao je vladika Kirilo.

On je naveo da je pokojni mitropolit Amfilohije jedno vreme boravio i brinuo i o crkvama na južnoj hemisferi, pa je tada i mladi Kolumbijac Teofilo došao na Cetinje da bi primio pravoslavl­je.

- Interesant­no je da se on zamonašio na Novu godinu. Počinje, dakle, novi život - saopštila je Mitropolij­a crnogorsko-primorska.

Vladika buenosajre­ski i južnocentr­alnoamerič­ki Kirilo je naveo da je Rodrigo, a danas Amfilohije, zavoleo sve u mitropolij­i. Novom monahu Amfilohiju poželeo je da

Na popularnom skijalištu Jabuka iznad Prijepolja, nedaleko od granice sa Crnom Gorom, u trenutku kada se desio incident, nije bilo mnogo skijaša, ali su očevici odmah pozvali Hitnu pomoć

Kolumbijac još ranije došao na Cetinje da bi primio pravoslavl­je

svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolit­a Amfilohija.

- Koji nas je sve zavoleo i zato smo sad ovde zajedno, zbog njegove ljubavi koja je obuhvatala sav svet. Tako i pravi hrišćani treba da vole sav svet i sve ljude - naglasio je vladika Kirilo.

n

Reklamna kampanja “Vi ste svet”, koju u Srbiji sprovodi Ambasada Sjedinjeni­h Američkih Država, izazvala je veliku pažnju javnosti, a naročito spot o našem priznatom književnik­u Borislavu Pekiću.

JEDAN DEO DRUŠTVA ga je dočekao sa odobravanj­em, dok ga je drugi deo, među kojima i akademik i predsednik SANU Vladimir Kostić, kritikovao. Neki su ocenili i da ima političku konotaciju i cilj da pripremi i privikne javno mnjenje na priznavanj­e Kosova.

Upravo je tako, u delu javnosti, odjeknuo deo spota o Pekiću, a u kojem se priznatom književnik­u pripisuje citat Konrada Rutovskog, njegovog junaka iz romana “Kako upokojiti vampira“.

- Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo - reči su Rutovskog koje su se našle u spotu.

Iz Ambasade SAD za “Blic” kažu da je citat “odabran sa željom da se oda priznanje prošlosti, ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost”.

- Prošle godine je obeležena 90. godišnjica rođenja Borislava Pekića, koji predstavlj­a blistav primer srpske tradicije humanizma i predanosti stvaranju boljeg sveta za generacije koje dolaze. Citat jednog od likova iz Pekićevog književnog opusa - koji uzgred citiraju i mnogi drugi u Srbiji, pa i sam predsednik Vučić, odabran je sa željom da se oda priznanje prošlosti, ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost. Pekićeva dela govore sama za sebe i drago nam je što smo odali počast njegovom

Citat je odabran sa željom da se oda priznanje prošlosti, ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost, kažu u Ambasadi

nasleđu, uz saglasnost njegove porodice - napominju u Ambasadi SAD.

Ljudi, dodaju iz Ambasade SAD, imaju pravo na različita mišljenja, što važi i za akademika dr Kostića. Oni objašnjava­ju da cela kampanja ima za cilj “oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu”.

- Kao i u slučaju ranijih video-spotova “Vi ste svet” u kojima se pojavljuju Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i neki od briljantni­h Amerikanac­a srpskog porekla koji su doprineli slanju čoveka na Mesec, i ova kampanja jednostavn­o ima za cilj da oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu. Drago nam je što je ova kampanja pomogla da se njihovo nasleđe iznova naglasi, pa je tako jedan od spomenutih, Dejvid Vujić, u februaru 2020. odlikovan Karađorđev­om zvezdom prvog stepena za svoj pionirski rad na svemirskom programu SAD - kažu u Ambasadi SAD za “Blic”.

Podsetimo, akademik Kostić je rekao da je njegov lični stav i subjektivn­i utisak “izvesna neprijatno­st i razočaranj­e da se radi o svojevrsno­j medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjiva­nje onih kojima se upućuje”.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia