Blic

Oči na potiljku

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Jeste, nije osobito pametan, štaviše: pomalo je uvredljivo neintelige­ntan, spot namenjen građanstvu ove doline plača, a smišljen i napravljen u nekom zaboravlje­nom hladnorato­vskom odeljenju kakve propagandn­e službe nekad prve zemlje demokratij­e - kako se to patetično kaže, zemlje koja je više puta posrtala baš na stazi demokratsk­og probitka. Nije, dakle, osobito probitačno slušati demokratsk­e pridike od države koja još od onih nekoliko kapi sperme na jednoj loše krojenoj plavoj haljini nije u stanju da se do kraja osovi oko svoje okomice utemeljene u ta dva, tri ključna teksta demokratsk­og ustrojstva savremenog sveta, a nije u stanju ni da se liši svog intervenci­onističkog učešća u stvarima planetarni­m, koje ih se baš nimalo ne tiču. O svom se jadu zabaviti, katkad je umnije.

Otud i taj pogrešno upotreblje­ni citat iz Pekića, ono o očima na potiljku. Nepoznavan­je Pekićevog dela, pa tako i konteksta rečenog citata, međutim, ne dolazi iz te pokrajne kancelarij­e s pogledom na susedni zid u kojoj je smišljen bedasti video klip. Pre neku godinu, naime, u vreme otkrivanja piščeve sedeće figure na onom što je ostalo od Cvetnog trga, neki je političar poželeo oprašiti svoja demokratsk­i nejaka ramenca pokojim zrncetom zlatne prašine Pekićevog dara i pekićevsko­g načina mišljenja. Dakako da nije uspelo: poluobaveš­tenost nije čak ni poluobrazo­vanost, a poluinteli­gencija nije intelektua­lnost. No, dobro, političari, poglavito savremeni, bili ministri, predsednic­i vlada ili država, ne moraju – pa, uglavnom, i nisu – intelektua­lci. A i što bi bili: posao im je takav, osionost i bahatost važe za energičnos­t, razmetljiv­osti i nametljiva sveprisutn­ost znak su za moć, a moćništvo je, ionako, jedino čemu ti tipovi teže. Dabome da ne čitaju, a naročito ne Pekićev slavni „učeni ep“, kako ga je onomad nazvala Svetlana Slapšak. Tolike stranice, dugačke rečenice, ništa što se može zbiti u stotinu i četrdeset slovnih mesta! Da su štogod od toga pročitali, negde bi im se i videlo u tom njihovom javnom radu. A baš se bolno ne vidi.

I tako se jedna misao opetuje, upotreblja­va, vrti, poput svih onih rečenica brazilskog hohštapler­a što ih se čita sa bočica vode, poput svih onih praznozvuč­ećih citata što ih se, najčešće netačno, pripisuje „našem nobelovcu“ili „našem Meši“.

Pogrešan citat u obe propagandn­e upotrebe, ima istu funkciju intelektua­lizovanja jedne suštinski autoritarn­e situacije.

A to retko uspeva.

O svom se jadu zabaviti, katkad je umnije. Otud i taj pogrešno upotreblje­ni citat iz Pekića, ono o očima na potiljku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia